Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Citroen Ami és új Fiat Topolino – Külföldön működnek, mi a helyzet itthon?

Benedek Attila | 2023.08.14. 01:00

A mopedautók piacát alaposan felforgatta a Stellantis vállalatcsoport. Itthon teljesen más a helyzet.

 

Első pillantásra szuperideálisnak tűnik a Citroen Ami, az Opel Rocks-e és a Fiat Topolino helyzete. Mivel sokan a városi közlekedés zöldítését tartják gyorsan megvalósíthatónak, amiben nagy segítséget nyújthatnak és nyújtanak az autómegosztók. És persze a kisautók, amelyek tömeges elterjedését komolyan akadályozzák a 4,3 tonnás GMC Hummer EV és társai, mert ezekkel sok pénzt tudnak keresni a vállalatok.

Ennek a hozzáállásnak és az EU-s széndioxid kvótájának köszönhető sok zöld autós furcsaság.

Ezeknek a gyöngyszeme, hogy az itthon villámgyorsan elfogyó Skoda Citigo-e iV elektromos kiskocsiból és társaiból, nem készítettek annyit, amennyit felvett volna a piac. Hanem pont akkora mennyiséget, ami szükséges volt az éves kibocsátási szint teljesítéséhez. Utána meg is szüntették a német, cseh és spanyol villany minik gyártását…

Mivel a Citroen a Stellantis csoporthoz tartozik, így az Amit Opel márkajellel is piacra dobták, és dögös változatot készített belőle a Fiat, ezt Topolino néven forgalmazzák. (Fotó: Opel)

A mopedautó

Hazánkban a mopedautók váltották a szocialista korszakban használt Velorexeket, ami igen furcsa közlekedési eszköz volt. (A csehszlovák remeket, a bőr karosszéria burkolata miatt hívták bőregérnek.)

Itthon segédmotoros jogosítvánnyal már legálisan vezethető a mopedautó. Akinek korlátozottak az egészségügyi képességei –megkötésekkel, de – vezetheti a kétszemélyes apróságokat. A mopedautó egyetlen hibája, a felgyorsult világunkban a legnagyobb hibája is: a végsebesége. A tempóját, 45 km/órában korlátozták. Ez a városi forgalomban, komoly veszélyforrás lehet.

A műfaj eredete Franciaországhoz köthető, ahol jogosítvány nélkül is vezethetők ezek az aprócska járművek. Ennek oka, hogy a galloknál régóta az általános iskolai oktatás részét képezi a KRESZ. Így a francia fiatalok körében kedvelt és bevált közlekedés eszköz.

 

Citroen Ami és társai

Az Ami egy újrahasznált elnevezés. Eredetileg egy 1961 és 1978 között által gyártott Citroen volt, amelyet 1,8 millió fölötti példányban értékesítettek. Az új változata először tanulmányautóként lépett színre 2019-ben. A következő esztendőben a szériaautó már bekerült a szalonokba.

A legjobb a csővázon anyagában színezett műanyag karosszériát hordozó miniben az ára: a 2,4 méteres, 1,29 méter széles kiskocsi 6900 euróba kerül. Amiből még lejön az állami támogatás, a 900 euró.

Ez az ár a mediterrán területeken népszerűvé tette a kétszemélyes, légkondi nélküli villany miniket, amelyek gyorsan bekerültek az autómegosztók flottájába. Ezt használta az a fiatal is, aki Monacóban addig próbálgatta a kocsi és a saját határait, amíg fel nem borult vele.

 

Mivel a Citroen a Stellantis csoporthoz tartozik, így az Amit Opel márkajellel is piacra dobták, és dögös változatot készített belőle a Fiat, ezt Topolino néven forgalmazzák.

Ezek az apróságok, a mediterrán államokban olcsóbban elérhetők, mint a Lieger és az Aixam mopedautók. Magyarországon a kétmilliós – átváltott áron – talán városi rohangálós autóként, a hetven kilométeres hatótávjával piacképes lehetne. De a helyzet nem ilyen idilli: a négymillió fölötti vételár, itthon elég riasztó.

 

Kiemelt kép forrása: Fiat

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.