Fenntarthatóság

Hawaii erdőtüzek: Mi okozta az évszázad leghalálosabb amerikai tűzvészét?

S.Rita | 2023.08.15. 02:00

A példátlan éghajlati viszonyok sorozata hozzájárult ahhoz, hogy az állam történetének legsúlyosabb természeti katasztrófái következzenek be. A Hawaii Maui szigetén és a Nagy Szigeten pusztító erdőtüzek legalább 96 ember halálát okozták, miközben lakosok és turisták ezreit evakuálták, és elpusztult Lahaina történelmi üdülővárosa.

 

A Lahaina városát elpusztító tűzvész a Nemzeti Tűzvédelmi Szövetség kutatása szerint az elmúlt több mint 100 év egyik leghalálosabb amerikai erdőtüze – írja az Euronews. A hatóságok figyelmeztettek, hogy az áldozatok felkutatására és azonosítására irányuló erőfeszítések még mindig a kezdeti szakaszban vannak. Az emberi maradványok felkutatására kiképzett kutyákat, úgynevezett holttestkereső kutyákat hívtak be, hogy segítsenek azonosítani az áldozatokat az épületek roncsai között.

Íme néhány fontos kérdés és válasz a katasztrófával kapcsolatban.

 

Hogyan kezdődtek a hawaii tüzek?

A kedd este (augusztus 8.) keletkezett tüzek hivatalos okait még nem sikerült megállapítani. Az Országos Meteorológiai Szolgálat azonban figyelmeztetést adott ki a Hawaii-szigetekre az erős szél és a száraz időjárás – az erdőtüzek kialakulására alkalmas körülmények – miatt, amelyet szerdán késő este törölt.

Hawaii fő áramszolgáltatója ellen is pert indítottak. Azt állítják, hogy a Dora hurrikán által felborított villanyvezetékek okozták a lahainai erdőtűz terjedését.

„Ezek a villanyvezetékek indíthatták a gyorsan terjedő, halálos és pusztító Lahaina-tüzet, amely otthonokat, üzleteket, templomokat, iskolákat és történelmi kulturális emlékhelyeket pusztított el” – állítja a kereset.

Az amerikai erdészeti szolgálat szerint az amerikai erdőtüzek közel 85 százalékát emberek okozzák. A természetes okok közé tartozik a villámlás és a vulkáni tevékenység. Hawaiin a tüzek kevesebb mint 1 százalékát okozzák természetes okok Elizabeth Pickett, a Hawaii Wildfire Management Organization társügyvezető igazgatója szerint. A Hawaii-szigeteken hat aktív vulkán van, köztük egy Mauin.

 

Az éghajlatváltozás a felelős a hawaii tüzekért?

Az Amerikai Szárazságfigyelő szerint Hawaii mintegy 14 százaléka szenved súlyos vagy mérsékelt szárazságtól, és az állam 80 százaléka rendellenesen száraznak minősül. A tudósok számításai szerint Hawaii 90 százalékán kevesebb csapadék esik, mint 100 évvel ezelőtt. A Dora hurrikán okozta erős széllel, a meleg hőmérséklettel és a nagyon alacsony páratartalommal együtt megnőtt a tűzveszély kockázata.

Josh Green, Hawaii kormányzója szerint az erdőtüzek a „legsúlyosabb természeti katasztrófa, amellyel Hawaii valaha is szembesült”.

A halálos kimenetelű tűzvészekért a korábban soha nem látott időjárási viszonyok kombinációját tette felelőssé, és az éghajlatváltozással hozta összefüggésbe.

„Ezt most látjuk először a világ számos pontján” – tette hozzá Green.

Az idei nyár rekordmelege hozzájárult a szokatlanul súlyos erdőtüzekhez Európában és Kanada nyugati részén. A tudósok szerint a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása miatt bekövetkező éghajlatváltozás gyakoribbá és erőteljesebbé tette a szélsőséges időjárási eseményeket.

 

Miért nem szólaltak meg a vészjelző szirénák?

Hawaii rendelkezik a világ egyik legnagyobb vészhelyzeti rendszerével, de a halálos erdőtüzek kitörésekor ez néma maradt. A tisztviselők szerint a 400 szirénás rendszer nem lépett működésbe. Egyes lakosok azt mondták, hogy nem kaptak hivatalos SMS-t vagy telefonos figyelmeztetést sem.

Sokakat meglepett, ahogy a tüzek elképesztő sebességgel terjedtek. Egyesek szerint a lángok egyszerűen túl gyorsan terjedtek ahhoz, hogy hivatalos válaszlépéseket lehessen tenni.

A hawaii katasztrófavédelmi ügynökség megerősítette, hogy a mobiltelefonos riasztások, valamint a televíziókban és a rádiókban megjelenő üzenetek aktiválódtak. Az erdőtüzek keddi terjedésével az áramellátás és a legtöbb kommunikációs szolgáltatás – beleértve a segélyhívásokat és a mobiltelefonokat is – megszűnt.

A tisztviselőknek a közszolgálati rádióállomásokhoz, valamint a hivatalos honlapokon és a közösségi médiában közzétett bejegyzésekhez kellett folyamodniuk, hogy tájékoztassák a lakosokat. Anne Lopez, Hawaii főügyésze az erdőtüzekre adott vészhelyzeti válaszlépések hivatalos felülvizsgálatát kérte, abban a reményben, hogy „megértik az előtte és közben hozott döntéseket”.

 

Mi okozza a hawaii erdőtüzeket?

A Hawaii-szigetektől több száz mérföldre délnyugatra, a Csendes-óceánon a Dora hurrikán szelei szították fel a lángokat az amerikai államban – mondják a hatóságok.

Green kormányzó szerint a Mauin található Lahaina tűz hihetetlen sebességgel, „percenként körülbelül egy mérfölddel” haladt. A terjedés sebességéért a nagy szelet okolta.

A Dora mellett egy Japán közelében nyugatra elhelyezkedő alacsony nyomású rendszer is hozzájárul a tartósan erős szelekhez. A száraz növényzet szintén szerepet játszik. A gyúlékony, nem őshonos fűfélék, például a guineafű elterjedése a korábbi mezőgazdasági és erdőterületeken nagy mennyiségű apró, könnyen gyulladó anyagot hozott létre, ami növeli a tűz kockázatát és súlyosságát. Pickett szerint Hawaii 26 százalékát teszik ki az ilyen füvek.

 

Hol vannak a tüzek, és mennyire sikerült megfékezni őket?

A tüzek nagymértékű pusztítást okoztak Lahainában, a Maui északnyugati részén fekvő, mintegy 13 000 lakosú tengerparti üdülővárosban, amely egykor bálnavadászközpont és a Hawaii Királyság fővárosa volt. Ma már évente 2 millió turista látogatja.

Vasárnap estére a tüzet Lahainában 85 százalékban megfékezték, míg a keletre égő Pulehuban 100 százalékban megállították. A sziget keleti részének hegyvidéki központjában lévő Upcountry-tüzet 60 százalékban sikerült eloltani. A tüzek a Nagy Sziget egyes részeit is felperzselték.

A Honolulu Star-Advertiser című lap az amerikai polgári légierő és a maui tűzoltóság hivatalos jelentésére hivatkozva közölte, hogy mintegy 271 épület megsemmisült vagy megrongálódott.

Hawaii egy szigetcsoport, amely az amerikai szárazföldtől mintegy 3200 kilométerre nyugatra fekszik. Nyolc fő szigetből áll, köztük a Nagy Sziget néven ismert Hawaiiból. Maui szigete Hawaii szigetétől észak-nyugatra fekszik.

 

Kiemelt kép forrása: governor.hawaii.gov

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.