Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Így változtatja meg a mesterséges intelligencia a repülést

Devenyi Dalma | 2023.08.16. 02:00

A mesterséges intelligenciát arra használják, hogy enyhítsék a kondenzcsíkok – a repülőgépek által hagyott vékony fehér felhők – éghajlatra gyakorolt hatását. A kísérlet során 54%-kal csökkent a kondenzcsíkok száma – de ezt nem szabad ürügyként használni arra, hogy többet repüljünk. 

 

A kondenzcsíkok a 2022-es Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) jelentése szerint a légkörben csapdába ejthetik a hőt, és a repülés globális felmelegedésre gyakorolt hatásának több mint egyharmadáért felelősek – írja az Euronews. A Google műholdas képeken, időjárási és repülési útvonaladatokon alapuló mesterséges intelligencia előrejelzések segítségével olyan útvonalakat azonosított, amelyek elkerülik az ilyen jelenségek kialakulásához szükséges légköri viszonyokat.

A tesztrepülések során a pilóták 54 százalékkal tudták csökkenteni a kondenzcsíkokat.

A Google Research, az American Airlines és Bill Gates Breakthrough Energy nevű szervezete által vezetett kísérlet ígéretes a repülés klímára gyakorolt hatásának enyhítésére irányuló lehetőségei miatt. A klímavédők azonban óva intettek attól, hogy a technológiai áttörést ürügyként használják fel a több repülésre.

 

Hogyan alakulnak ki a kondenzcsíkok?

A kondenzcsíkok akkor keletkeznek, amikor a repülőgépek hajtóművei által kibocsátott apró szénrészecskék körül jégkristályok képződnek. Ezek akkor keletkeznek, amikor a repülőgépek átrepülnek a párarétegeken, és a légköri viszonyoktól függően néhány perctől akár 18 óráig is eltarthatnak.

A kondenzcsíkok hozzájárulnak a globális felmelegedéshez azáltal, hogy a Föld légkörében megkötik a hőt.

Ha elkerüljük a kondenzcsíkok kialakulását lehetővé tevő légköri viszonyok között repülést, azzal csökkenthetjük ezt a felmelegedést okozó hatást.

 

Meg lehet-e változtatni a repülési útvonalakat a kondenzcsíkok elkerülése érdekében?

Hat hónap alatt az American Airlines pilótái 70 tesztrepülést végeztek olyan útvonalakon, amelyek elkerülték a kondenzcsíkok kialakulását valószínűsítő magasságokat. Az útvonalakat a Google mesterséges intelligencia-alapú előrejelzései és a Breakthrough Energy által készített kondenzcsík-modellek alapján határozták meg.

A repüléseket követő műholdfelvételek elemzése azt mutatta, hogy a kondenzcsíkok száma 54 százalékkal csökkent.

A kondenzcsíkok elkerülését célzó útvonalakat választó repülések azonban 2 százalékkal több üzemanyagot is elégettek. A Google szerint a repüléseknek csak kis százalékát kell kiigazítani ahhoz, hogy elkerüljék a kondenzcsíkok felmelegedésének nagy részét, így minimálisra csökkenthető a többlet üzemanyagigény.

 

A mesterséges intelligencia áttörését a légi forgalom csökkentésének kell kísérnie

Bár a kondenzcsíkok elkerülése jelentős lépés lehet a repülés éghajlatra gyakorolt hatásának csökkentése felé, a környezetvédelmi csoportok óva intenek attól, hogy megváltásként tekintsenek rá.

„Létfontosságú, hogy foglalkozzunk a kondenzcsíkok éghajlatromboló hatásával, de ezt a légi forgalom sürgős csökkentésével kell kísérni” – mondja Hannah Lawrence a Stay Grounded nevű, a repülés klímabarát alternatíváit népszerűsítő globális hálózat munkatársa.

Szerinte az ehhez hasonló technológiai fejlesztések fontosak, de önmagukban nem elegendőek.

„Bár ezek az útvonalak csökkentették a kondenzcsíkokat, óriási hiba, hogy több üzemanyagot használtak” – folytatja.

„Az éghajlati összeomlás közepette hatékony fellépésre van szükségünk, és nem engedhetjük meg, hogy az ipar elégtelen intézkedései elhalasszák a sürgős cselekvést. A valóság az, hogy az egyetlen zöld repülőgép az, amelyik a földön marad.”

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.