Trading

Modern vitorlások: Szélenergiával hajtott hajót tesztel a világ legnagyobb gabonakereskedője

Devenyi Dalma | 2023.08.22. 01:00

A Cargill által charterelt száraz ömlesztettáru-szállító hajó elindult első útjára, mióta speciális vitorlákkal szerelték fel, azzal a céllal, hogy tanulmányozza, hogyan lehet a szélenergia hasznosításával csökkenteni a kibocsátást és az energiafelhasználást a hajózási ágazatban – közölte hétfőn az amerikai nyersanyagipari konszern.

 

A hajózási ágazat – amely a globális CO2-kibocsátás közel 3%-áért felelős, és amelyre a befektetők és a környezetvédelmi csoportok nyomást gyakorolnak a szén-dioxid-mentesítés felgyorsítása érdekében – számos különböző technológiát, köztük az ammóniát és a metanolt vizsgálja annak érdekében, hogy eltávolodjon a szennyező bunkerolajoktól – írja a Reuters.

A Cargill, a világ egyik legnagyobb árupiaci kereskedője, a szélerőműves meghajtást mint egyik tisztább energiaforrást vizsgálja. A gőz- és dízelmotorokra való áttérés előtt a hajók meghajtásának gyakori módja volt a szél, de ma már többnyire csak kisebb hajókon alkalmazzák.

„Ez kockázatvállalás. Nincs garancia arra, hogy a gazdaságosság működni fog” – mondta Jan Dieleman, a Cargill tengeri szállítási részlegének elnöke a Reutersnek.

„Feladatunk, hogy megmutassuk az iparágnak, hogy mi lehetséges, és remélhetőleg még több ember lát majd lehetőséget ebben a technológiában.”

Az ötéves Pyxis Ocean-t utólagosan WindWingekkel szerelték fel, a teherhajó fedélzetére szerelt, akár 37,5 méter magas, nagyméretű szárnyvitorlákkal. Dieleman elmondta, a Cargill reméli, hogy a költségek az üzemanyag-megtakarítás révén megtérülnek.

„Ha nem érnek minket igazi meglepetések, akkor ezt mindenképpen tovább fogjuk skálázni. A kérdés csak az, hogy hogyan és mikor” – mondta, utalva más, újépítésű hajókra.

A Pyxis Ocean Szingapúrból indul, és Brazília felé veszi az irányt, és valószínűleg gabonát szállít majd Dániába – mondta Dieleman. A hajó ezután valószínűleg az Atlanti-óceán északi részén marad, hogy maximalizálja a szél kihasználását – tette hozzá. A BAR Technologies, amely korábban tervezett hajókat az Amerika Kupára, fejlesztette ki egyébként a vitorlákat, amelyeket a norvég Yara Marine Technologies gyártott.

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.