Mobilitás

A kínai elektromosautó-gyártóknak költség- és fogyasztói kihívásokkal kell szembenézniük Európa meghódítása érdekében

S.Rita | 2023.08.23. 01:00

A kínai elektromosjármű-gyártók, amelyek a külföldi riválisokat megelőzve az eladási rangsorok élére törtek, most Európába érkeznek – és új kihívásokkal néznek szembe.

 

A kínai gyártással kapcsolatos sztereotípiák, az importköltségek és a kevésbé fejlett elektromosautó-piac csak néhány azok közül a problémák közül, amelyeket az olyan kínai márkáknak, mint a BYD, a Nio és a SAIC MG le kell küzdeniük ahhoz, hogy Európában boldoguljanak – írja a Reuters. Ígéretes startot vettek.

Az Európában idén eddig eladott új elektromos autók 8%-át kínai márkák gyártották, szemben a tavalyi 6%-kal és a 2021-es 4%-kal az Inovev autós tanácsadó cég szerint.

És még többen jönnek. Az Allianz tanulmánya szerint 2025-ig legalább 11 új, tömegpiacra szánt, kínai gyártmányú elektromos autó fog megjelenni Európában. A nyugati autógyártók megrémültek, Carlos Tavares, a Peugeot-Fiat autógyártó Stellantis vezérigazgatója a múlt hónapban az olcsó kínai elektromos autók „inváziójára” figyelmeztetett Európában.

De ők is visszavágnak a saját indításaikkal és a gyártási költségek és árak csökkentésére irányuló terveikkel, így a kínai újoncoknak a legjobb formájukat kell hozniuk. A múlt héten Pekingben tartott tájékoztatón Csen Sihua, a kínai autógyártó szövetség főtitkárhelyettese arra figyelmeztetett, hogy tagjai túlságosan széthúzzák magukat terjeszkedési terveikben.

„Autógyártóink számára nem olyan egyszerű a globális piacra lépés” – mondta Shihua. „Figyelnünk kell a kockázatokra … jelenleg a vállalatok túlságosan is elszántak lehetnek, és minden régióba beleléphetnek, anélkül, hogy világos fókuszuk lenne”.

Kína következő exportcikke az elektromos autók harca lesz. (Fotó: Canva)

 

További költségek

Ambícióik jeleként a kínai gyártók idén szeptemberben Münchenben, a németországi IAA autóipari kiállítás részeként rendezik meg a World New Energy Vehicle Congresset, amely az első alkalom, hogy a konferenciát külföldön tartják.

Az ász a csomagjukban az ár. A Jato Dynamics kutatói szerint 2022 első felében egy elektromos autó átlagos ára Kínában kevesebb mint 32 000 euró volt, szemben az európai 56 000 eurós átlagárral.

A kínai márkák azonban valószínűleg nehezen tudnak majd olyan olcsón eladni autókat Európában, mint otthon. A logisztika, a forgalmi adók, az importvámok és az európai tanúsítási követelményeknek való megfelelés mind-mind további költségeket jelentenek – mondta Spiros Fotinos, a Geely tulajdonában lévő kínai Zeekr márka európai vezérigazgatója.

Az MG – a legkelendőbb kínai gyártmányú márka Európában – elmondta, hogy a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy az autókat Kínából az európai forgalmazási helyszínekre szállítsák a telített kikötőkön keresztül, hosszú átfutási idővel.

Az európai preferenciák, például a hosszabb utazásokhoz szükséges nagyméretű akkumulátorok, szintén növelhetik a költségeket, mondta Alexander Klose, az Aiways kínai startup cég tengerentúli vezetője.

 

Fogyasztói bizalom

Míg egyes kínai márkák, mint például az MG, jól ismertek Európában, másoknak, mint például az XPeng és a Nio, bizalmat kell építeniük.

Felmérések szerint a legtöbb potenciális európai vásárló nem ismeri a kínai márkákat. Azok, akik ismerik, haboznak kínai autót vásárolni – ez emlékeztet a japán és dél-koreai autógyártók évtizedek óta tartó küzdelmére a bizalom elnyeréséért és az európai ízléshez való alkalmazkodásért.

A YouGov által 2022-ben megkérdezett 1629 német fogyasztónak mindössze 14%-a ismerte a BYD-t, a világ második legnagyobb elektromosautó-gyártóját a Tesla után. A prémium márkáról, a Nióról összesen 17% hallott, míg a Geely Lynk & Co-ról 10%, az XPengről pedig 8%.

A felmérés szerint a Teslát ismerő fogyasztók 95%-ának 10%-a fontolgatná, hogy a következő autójaként vásárolna egyet. A kínai márkákat ismerők közül azonban legfeljebb 1% vagy annál is kevesebben fontolgatnák a vásárlást.

Az Aiways elmondta, hogy azért döntött úgy, hogy nem reklámozza kínai származását, mert attól tart, hogy a fogyasztók félnek majd a kínai gyártású termékek megvásárlásától.

Számos kínai autógyártó ötcsillagos biztonsági minősítést szerzett az európai biztonsági szabványok szerint, és ezzel jóval a törvényi előírásokon túlmutatóan próbálták eloszlatni a vásárlók kételyeit. A Zeekr Fotinos elmondta, hogy a Zeekr tesztvezetésekkel és bemutatótermekkel igyekszik majd elnyerni a fogyasztók bizalmát, ahol az európai vásárlók első kézből értékelhetik az elektromos járművek minőségét.

„Amikor kapcsolatba kerülnek a termékkel… egy hasonló európai termékhez képest, amelyhez hozzászoktak, a minőség és a specifikációk sokkal magasabbak. Ez meglepi őket” – mondta Fotinos.

A kínai állami tulajdonban lévő GAC autógyártó, a harmadik legnagyobb értékesítő Kínában, tervezőirodát nyitott Milánóban, hogy megismerje a fogyasztók preferenciáit, mielőtt az értékesítésbe kezdene.

„Az egyetlen módja annak, hogy megkerüljük a sztereotípiákat, ha elfogadjuk a versenyt” – mondta Klose az Aiways részéről.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

 

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.