Fenntarthatóság

Szűk keresztmetszetek: Az EU-ban ugyanannyi napelem van felhalmozva, mint amennyit telepítettek

Devenyi Dalma | 2023.08.23. 02:00

Egy új jelentés szerint Európa ugyanannyi napelemet halmoz fel, mint amennyi napelemet telepített.

 

A Rystad Energy Freedom from Fossil Fuels című jelentése szerint az Európai Unióban 40 gigawatt (GW) napelemet tárolnak raktárakban, ami megegyezik a 27 országból álló blokkban 2022-ben telepített mennyiséggel – írja az Euronews.

Ha ezeket a paneleket telepítenék, 7 milliárd köbméter fosszilis gázt tudnának helyettesíteni, ami az év végére 15 milliárd köbméterre nőne, mivel a Rystad Energy előrejelzése szerint a tárolt panelek száma 100 GW-ra nőne.

Az energiakutató vállalat számára ez azt bizonyítja, hogy a napenergia telepítése előtt jelentős szűk keresztmetszetek és akadályok állnak.

„Az európai országoknak bővíteniük kell a napelem-szerelők képzési programjait, kezelniük kell a hálózati szűk keresztmetszeteket és egyszerűsíteniük kell a bürokratikus folyamatokat, hogy a napelemek a lehető leggyorsabban kerüljenek ki a raktárakból és kerüljenek az otthonok és vállalkozások tetejére. Ennek kellene lennie a legfőbb prioritásnak a kormányok számára Európa-szerte, amelyek megpróbálják csökkenteni a kibocsátást és gyorsan leválasztani Európát a gázról” – mondta Tara Connolly, a Beyond Fossil Fuels kampányfelelőse közleményében.

 

Az diverzifikáció felgyorsítása

Az EU megfogadta, hogy az évszázad közepére szén-dioxid-semlegessé válik, és Oroszország ukrajnai háborúja miatt felgyorsítja az energiadiverzifikációt a fosszilis tüzelőanyagoktól.

Az Ukrajnával szembeni agressziója előtt Moszkva biztosította az EU földgázimportjának 40%-át, valamint az olajimport mintegy negyedét és a szénszállítások 70%-át. A blokk azonban azóta embargót vezetett be az orosz kőolaj és szén nagy részére, miközben az orosz gáz importját drasztikusan csökkentette, és alternatív szállítók felé fordult.

Az Oroszországtól való energiafüggőség és Moszkva erőszakos fellépése – az Északi Áramlat gázvezetékeken keresztül Nyugat-Európába irányuló gázszállítások leállítása – arra késztette az EU-t, hogy 2030-ra megduplázza a megújuló energiaforrások felhasználására vonatkozó célkitűzését 42,5%-ra, és a tagállamokat arra ösztönözte, hogy csökkentsék az ilyen projektek bürokráciáját.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.