Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Miért áll ennyi új autó elhagyatottan? A kínai elektromosautó-temetők valódi története

S.Rita | 2023.08.24. 01:00

A Kínából származó felvételek, amelyek több száz vagy ezer elhagyott autót, főként elektromos autókat mutatnak, nemrég felkeltették az internet érdeklődését, és a nézők azon tűnődtek, hogyan kerülhettek ezek a járművek a temetőkbe, és mi lesz velük a jövőben.

 

Ahogy a Carscoops írja, ezek az autókkal teli terek nem elszigetelt esetek, hiszen már 2019-től kezdve több tucat kínai városban láttak ilyeneket. Nagyszámú egyforma és gyakran meglehetősen modern elektromos járműnek adnak otthont, amelyek csoportosan, nagyon közel egymáshoz parkolnak.

A legtöbb esetben az autók az elhagyatottság jeleit mutatják: növények nőnek körülöttük, és porhalmok borítják az általában fehérre festett külsejüket.

 

A rövid válasz erre a rejtélyre az egykor virágzó kínai elektromosautó-megosztó piac látványos bukása, hasonlóan ahhoz, ami néhány évvel ezelőtt a kerékpármegosztó rendszerekkel történt. Az elmúlt évtizedben több ezer autómegosztó cég jött létre, kihasználva a bőkezű kormányzati ösztönzőket, amelyeket 2019-ben megnyirbáltak.

Ez a változás más tényezőkkel együtt – többek között az ingyenes parkolóhelyek hiányával és az elektromos autók sokkal jobb új generációjával, amely elavulttá tette a régi modelleket – csődbe kényszerítette az ambiciózus startupok többségét.

A pozitívum, hogy a sikertelen fuvarmegosztási modell a beszámolók szerint felgyorsította az elektromos autók fejlődését és nagyobb mértékű elfogadottságát a kínai lakosság körében. Ennek a növekedésnek az eredménye, hogy Kína a világ legnagyobb piacává vált, és a globális elektromosautó-flotta 60%-át adja. Ennek ellenére a helyi gyártók száma jelentősen csökkent, a 2019-es közel 500-ról 2023-ra körülbelül 100-ra, ami azt mutatja, hogy csak a komoly szereplők maradhatnak életben.

A Bloomberg találóan úgy jellemzi az elhagyott elektromos autókatket, mint „a felesleg és a pazarlás szemléletes ábrázolása, ami akkor történhet, amikor a tőke egy fellendülő iparágba áramlik, és talán egy furcsa emlékműve is az elektromos közlekedés terén az elmúlt néhány évben elért szeizmikus fejlődésnek”.

Amint azt az Inside China Auto nemrégiben közzétett YouTube-videója is megerősíti, a legtöbb elhagyott jármű használt elektormosautó-flottákból származik. A képen látható BJEV EC3, a BAIC 2017-ben bemutatott, teljesen elektromos városi autója, amely az autómegosztásra összpontosítva mutatkozott be. Ez a jármű mára elavultnak számít, használt értéke pedig a kínai piacot elárasztó, versenyképes árú és sokkal újabb mikroautók miatt zuhant.

A videó a megszűnt cégek flottái mellett azt is bizonyítja, hogy ezek a temetők a még be nem jegyzett elektromos autók vadonatúj példányainak ideiglenes pihenőhelyéül is szolgálnak, amelyek türelmesen várják, hogy eladják őket.

Ezen a bizonyos mezőn egy rakás rendszám nélküli Toyota bZ4x crossover és VW ID.3 ferdehátú látható, a Geely és a BAIC használt taxis szedánjainak halmai és néhány összetört jármű mellett parkolva. Más források a Changan eladatlan elektromos autóit mutatják, röviddel a Teslával folytatott árháború kezdete után. A használt flottákkal ellentétben ezek a vadonatúj járművek remélhetőleg új tulajdonosra találnak, mielőtt még megrongálódnának a kint körülmények miatt.

Remélhetőleg a helyi hatóságok végül új felhasználási módot találnak a nem kívánt vagy elkobzott járműveknek, esetleg újrahasznosítják az akkumulátoraikat vagy újrahasznosítják a gyártásukhoz használt értékes anyagokat. Egy olyan világban, amelyet az éghajlatváltozás és a szegénység sújt, igazán szomorú látni, hogy ennyi energia és erőforrás megy veszendőbe.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.