Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Hamarosan vége az európai autóiparnak? Örülünk, Vincent?

Benedek Attila | 2023.08.25. 01:00

A második alkalommal rendezik meg a németek a legnagyobb autószalonjukat Münchenben. Első körben nézzük a körítést, ami megmutatja a jövőt. Kis ijesztgetés: hamarosan vége az európai autóiparnak?

 

Az egyik legjobban elcsépelt szöveg az utóbbi években, hogy az autóipar a fennállásának legnagyobb átalakulásán megy keresztül. Nem elég, hogy a fosszilis energiahordozókat leváltják a politika által erősen nyomott áramra, a négykerekű kezd guruló okostelefonná válni. A Tesla és társai mellett, a nagy félelme a tradicionális gyártóknak, hogy a tech cégek is megérkeztek az autóiparba.

 

A múlt

Az autó és a kiállítások történelméről annyit, hogy az automobil német találmány. Karl Benz, 1886. január 29-én adta be az autójára a szabadalmi kérelmét. Az első németországi nemzetközi autószalont – azaz az IAA-t – 1897-ben, a berlini Bristol Hotelben tartották. Ez a két tény jól mutatja, hogy Németország a meghatározó alakja az autóiparnak. Ezeken felül számos korszakalkotó találmányt, megoldást köszönhetünk a német autómárkáknak. Számtalan nagy német nevet találni az autóipari beszállítók között is, néhány közölük: Bosch, Continental, ZF.

Hamarosan vége az európai autóiparnak? (Fotó: HiPhi)

 

Kína

Kínában főleg a Volkswagen keresett rengeteg pénzt, ugyanis ők érkeztek először a távol-keleti országba. Anno úgy működhettek, hogy csak vegyesvállalati formában gyárthattak autót Kínában a nyugati cégek. Ez volt sokáig a kötelező forma, ami pár éve megváltozott. Ma már Kínában, a külföldieknek jóval könnyebb autógyárat alapítaniuk és működtetniük.

Az ázsiai pártállam pár éve erősen ráfeküdt az elektromos hajtással ilyen-olyan módon zöldebbé tett autók fejlesztésére és a helyi értékesítésükre. Itt a belépő szintet az öntöltő-hibridek jelentik, a csúcsot pedig a teljesen elektromos autók (BEV). Ráadásul a hidrogén hajtást sem hanyagolják.

A másik erőssége a kínai autóknak, hogy elektronizáltság terén igen fejlettek. Ez nem csak a villámgyorsan működő központi képernyőt jelenti, hanem a karaoke modult és számos alkalmazás meglétét. Ráadásul önvezetés terén is igen fejlettek.

Vásárlóerőben is erősek. Kína az Egyesült Államokat is lehagyva, a világ legnagyobb autópiacává vált. Ez számokban: 2022-ben 21,41 millió autót adtak el, miközben a tengerentúlon 13,9 millió darabot, Európában pedig 11,3 milliót.

 

IAA München 2023

A németek 1951 óta a frankfurti vásárvárosban tartották a legnagyobb személyautós autószalonjukat. Két éve teljesen új koncepcióval indult útjára a kiállítás, immár Münchenben. Az egyik változás, hogy a név IAA Mobilityre módosult. Ezért már nem csak az autó iránt érdeklődőket várták, hanem a rollerek, a közösségi közlekedés és a kerékpárok szerelmeseit is. Idén szeptember 5 és 10 között rendezik a kiállítást.

A kínai autók egyik legnagyobb erőssége, hogy elektronizáltság terén igen fejlettek. (Fotó: HiPhi)

 

Konferenciák

Az autóiparban a legfontosabb terület a zöld átállás, az IAA Mobiliyn ebben a témában több konferenciát is rendeznek. Ezeken az összejöveteleken mindenki ott lesz, aki számít. Az autóipari vezetőkön és politikusokon kívül, beszédet mond Natalie Portman színésznő, aki megosztja a témával kapcsolatos elképzeléseit.

A legérdekesebb tanácskozást, a WNEVC rendezi. A rövidítés a kínai új hajtóanyaggal hajtott, magyarán különböző mértékben elektromossággal és hidrogénnel zöldített autókról szól…

Az IAA múltjával össze lehet vetni a kínai szerveződést, amelynek az első kiadását, 2019-ben tartották. A rendezvény először mozdult ki Kínából, és „véletlenül” idén Németországban tartják.

Ezt a rendezők és mások is sikernek könyvelték el, mivel – állítólag – erősíti a német-kínai kapcsolatokat. Ennek talán egyedül a német beszállítói ipar örülhet, amely pár éve már Kínára helyezte a fókuszt. Azért, mert ott van pénz, aminek köszönhetően nemsokára Ázsiából jönnek a legzsírosabb megrendelések.

Az európai és a német autóipar a villanyos átállás terén, még nem pörgött fel a teljes fordulatszámra, de azért akadnak sikerélmények. Főleg a prémium szegmensben.

A helyzetet jól jellemzi, hogy a sokéves várakozás után landolt VW ID.3-nál idén jobb eladásokat produkál Európában az MG4. A Tesla sikereiről pedig ne is beszéljünk. Közben pedig egyre több kínai márka tűnik fel Európában. Mostanság készülnek az olcsóbb, kisebb méretű villanyautóikkal partra szállni. Amelyeknek kézzel fogható európai konkurensei jó esetben 2-3 év múlva érkeznek. Az öreg kontinens legnagyobb független autóértékesítő cége az Emil Frey, két kínai márkával is forgalmazói szerződést írt alá. Itthon az MG-n kívül akadnak más cégek is, akik már megérkeztek.

 

A jövő

Az európai autógyártók szövetsége szerint (ACEA), az öreg kontinensen közvetve vagy közvetlenül, 13 millió fő dolgozik az autóiparban. Ez az európai munkavállalók 7 százalékát jelenti.

Az európai iparpolitika viszont teljesen máshogy működik, mint az amerikai és a kínai: szinte védtelenné teszik a kontinens cégeit. A politikusok tétlenségét látva, olyan az ember érzése, hogy az orrunk előtt véreztetnék ki az autóipari trendeket diktáló, virágzó iparágat.

 

Kiemelt kép forrása: BYD

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.