Innováció

Az Equinor felavatta a világ legnagyobb úszó szélerőműparkját Norvégiában

S.Rita | 2023.08.27. 01:00

A norvég Equinor energiaipari vállalat és partnerei szerdán felavatták a világ legnagyobb úszó tengeri szélerőműparkját, amelynek termelése a közeli olaj- és gázfúró platformokat fogja ellátni, és csökkenti azok üvegházhatású gázkibocsátását.

 

A Hywind Tampen szélerőműpark, amelyben az Equinor más olajipari cégekkel, köztük az OMV-vel és az ENI többségi tulajdonában lévő Vaar Energivel együttműködve tavaly novemberben kezdte meg az energiatermelést, a teljes teljesítményt pedig e hónap elején érte el. A 88 megawattos kapacitás a Norvégia nyugati partjaitól mintegy 140 kilométerre található északi-tengeri Snorre és Gullfaks olaj- és gázmezők öt platformjának éves energiaszükségletének mintegy 35%-át fedezi majd.

„A Hywind Tampen várhatóan évi 200 000 tonnával csökkenti a CO2-kibocsátást” – mondta Kjetil Hove, az Equinor norvégiai kutatásért és termelésért felelős vezetője egy nyilatkozatban.

Ez Norvégia teljes szén-dioxid kibocsátásának 0,4%-a 2022-ben. Egyes környezetvédők szerint a lépés pozitív, mivel csökkenti az ország CO2-kibocsátását, míg mások szerint Norvégiának inkább fel kellene hagynia az olaj- és gázkitermeléssel.

 

Új technológia

A Hywind Tampen 11 szélturbinát foglal magába, amelyek nem az óceánfenékhez rögzített, hanem a tengerfenékhez lehorgonyzott úszó alaphoz vannak rögzítve, ami az iparági szakértők szerint új technológia, amely alkalmas a mélyebb tengeri vizekben való használatra, és amelyet az Equinor szeretne kifejleszteni.

A technológia még gyerekcipőben jár, és a Hywind Tampen költségei a 2020-ra eredetileg becsült 5,2 milliárd koronáról (491 millió dollár) 7,4 milliárd koronára emelkedtek, ami a COVID-hoz és a nyersanyagokhoz kapcsolódó késedelmek, minőségi problémák, az infláció és az árfolyamhatások miatt következett be.

 

Fenntartható tervek

A norvég CO2-adó várható emelkedése és a magasabb gázárak mégis pozitívan hatottak a projekt finanszírozására, amely közel 2,9 milliárd korona támogatást is kapott – közölte az Equinor.

A Hywind Tampen tapasztalatai lehetővé teszik az Equinor számára, hogy „nagyobbat építsen, csökkentse a költségeket és egy új iparágat építsen az olaj- és gázipar vállára” – mondta a közleményben Siri Kindem, a norvégiai megújulóenergia-üzletág vezetője.

Norvégia, amely 2040-re 30 gigawatt tengeri szélenergiát tűzött ki célul, ami megduplázná az ország jelenlegi energiatermelését, idén ősszel pályázatot ír ki első kereskedelmi szélerőműveire, köztük három úszó szélerőműre.

Az Equinor további partnerei a projektben a BASF többségi tulajdonában lévő Wintershall Dea, az INPEX Idemitsu és a norvég Petoro.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.