Mobilitás

Bemutatkozott Észak-Amerika első hidrogénvonata

Devenyi Dalma | 2023.08.28. 01:00

Québecben bemutatkozott Észak-Amerika első hidrogénnel működő személyszállító vonata, amely zéró emissziójú.

 

Tavaly júniusban indult első útjára Québecben Észak-Amerika első, személyszállításra szánt hidrogénvonata. A vonat célja, hogy bemutassa, hogyan tárolható az elektromosság hidrogén formájában, és hogyan helyettesítheti a dízel üzemanyagot a vasútvonalakon, különösen ott, ahol a villamosított sínek vagy felsővezetékek telepítése kihívást jelentene – írja a Happy Eco News.

A hidrogénvonat naponta körülbelül 50 kilogramm hidrogént használ fel, ami 500 liter gázolajat helyettesít ugyanezen út során. Egy vonat jellemzően körülbelül 2,67 tonna CO2-t bocsát ki minden egyes 500 liter elégetett gázolajjal.

 

A vonat a Quebec Cityben található Montmorency-vízeséstől, Baie-Saint-Paulig közlekedik, és két vasúti kocsiban 120 személyt tud szállítani. (Fotó: Pixabay)

 

Zéró kibocsátás

A hidrogénvonat csak vízgőzt bocsát ki, amely akkor keletkezik, amikor hidrogéngázt vesz ki a tartályából. A gáz egyesül a levegőben lévő oxigénnel, amely aztán egy üzemanyagcellában egyesül, és áramot termel. A hidrogéngázt egy elektrolízis segítségével állítják elő, amely a Hydro-Quebec által termelt villamos energiát használja, amely 94%-ban hidrogénezett és 5%-ban szélből származik.

Míg most egy dízelüzemű teherautó szállítja a hidrogént a vasútállomásra tankolásra, ezt hamarosan felválthatja egy elektromos teherautó, így a teljes ellátási lánc zéró emissziójú lesz.

A Coradia iLint nevű vonat azonos modellje korábban már nyolc európai országban szállított utasokat. A vállalat, az Alstom Észak-Amerikában keresett egy helyet, ahol kipróbálhatná a vonatot, és felfedezte, hogy a Train de Charlevoix útvonala ideális, mivel már európai technológiát használ.

 

Vonat a zöldebb jövőért

A québeci kormány 3 millió dollárt fektet be a tartomány 2030-ig megvalósítandó zöld gazdaságra vonatkozó tervének részeként. A cél az, hogy addigra a zöld hidrogén és a bioenergia révén közel évi egymilliárd literrel csökkenjen a kőolajtermékek fogyasztása Québecben. Ez négy megatonnányi szén-dioxiddal csökkenthetné az üvegházhatású gázok kibocsátását a tartományban.

A vonat a Quebec Cityben található Montmorency-vízeséstől, Baie-Saint-Paulig közlekedik, és két vasúti kocsiban 120 személyt tud szállítani. Az út 90 km hosszú (körülbelül két és fél óra), és a nyár végéig közlekedik. A végső cél az, hogy a vonat a teljes útvonalon közlekedjen Quebec Citytől La Malbaie-ig.

A vonat jövő nyáron nem fog visszatérni erre a területre, mivel ez egy demonstrációs egység, amely más városokba fog utazni és tesztelni. De látva a Charlevoix térségében elért sikerét, a vasút talán beruházhat egy saját hidrogénvonat beszerzésébe.

Nem ez az első alkalom, hogy hidrogénüzemű vonatokkal találkozunk Kanadában. 2021-ben a brit-kolumbiai Southern Railway a Loop Energyvel és a Hydrogen in Motionnel együttműködve egy dízel-elektromos váltómozdonyt alakított át hidrogén-elektromossá. Az albertai CP Rail egy hidrogénvonat mozdonyát teszteli a Calgary környéki teherszállításhoz, és három dízelmozdony átalakítását tervezi.

 

Több kihívás vár még az országra

Kanadára vár még néhány kihívás, mielőtt a hidrogénvonatok országszerte elterjedhetnek, ilyen például a vasúti infrastruktúra és a hidrogéntárolás javítása. A legtöbb hidrogént országszerte még mindig metánból állítják elő, de szerencsére a Kanada-Németország Zöld Hidrogén Partnerség a zöld hidrogéntechnológiák kanadai és külföldi fejlesztésén és bevezetésén dolgozik. A partnerséget 2023 augusztusában jelentették be az ukrajnai háborúra válaszul, és mindkét ország elkötelezte magát a kutatásba és fejlesztésbe való beruházás, a legjobb gyakorlatok megosztása, valamint a zöld hidrogén használatának világszerte történő előmozdítása érdekében való együttműködés mellett.

A zöld hidrogént megújuló energiaforrások, például nap- és szélenergia felhasználásával állítják elő. Ez egy tiszta és kibocsátásmentes üzemanyag, amely számos célra, többek között hidrogénvonatokra is felhasználható.

A fenntartható utazás ezen formája mind a teherszállítás, mind az utasok számára lehetőséget kínál a fejlődésre, különösen, mivel Quebecben már láttuk, hogy működhet. Meglátjuk, hogy jövőre hová utazik ez a hidrogénvonat.

 

Kiemelt kép forrása: Pixabay

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.