Vállalatok

Így zajlik a Magyar Nemzeti Bank székházának megújulása

Fizetett tartalom | 2023.08.28. 02:00

Napjaink egyik fókusztémája a környezetvédelem, valamint ahhoz kapcsolódóan a fenntarthatóság. Utóbbi koncepció ugyan széleskörűen jelen van a közbeszédben, a diskurzus rendszerint elsősorban az egyéni-, illetve a vállalati szinteket, tennivalókat érinti. Kevesebb szó esik arról, hogy az olyan, mindennapinak tekinthető folyamatok, mint például az építkezések, beruházások, miként valósulhatnak meg a környezetet kímélő, fenntartható módon. A Magyar Nemzeti Bank székházának felújítása ugyanakkor példaértékű kezdeményezésnek tekinthető ebben az aspektusban.

 

50 éves technológia, modern elképzelésekkel

A Magyar Nemzeti Bank 2021-ben kezdte meg a székházának teljeskörű felújítását, a fenntarthatósági szempontokat már a tervezőasztalon is az előtérbe helyezve. A felújítás „zöld” mivoltát elsősorban az épületet borító háló biztosítja, amely a mintegy 50 éves múltra visszatekintő Pureti technológia alkalmazásával készült. A Pureti egy kisebb erdőnek megfelelő erővel tisztítja a levegőt, ez az öntisztítás pedig jelentősen hozzájárul bolygónk egészségének megőrzéséhez.

De miért is játszik a zöld épületháló nagy szerepet a felújítási folyamatok során? A jegybank számára fontos, hogy az épület ne csak a felújítást követően működjön fenntarthatóan, hanem már a rekonstrukció is a környezet kímélése mellett történjen.

A speciális nanorészecskékkel bevont háló ezt hatékonyan elősegíti, hiszen fény hatására olyan fotokémiai reakciókat indít el, amelyek során különböző szennyező anyagokat von ki a levegőből, mint például a nitrogén-oxid.

 

Az intézmények tudatossága, mint meghatározó társadalmi elem

Maga a környezetszennyezés persze egy, a társadalom minden rétegére visszavezethető probléma. A közlekedési eszközök károsanyag-kibocsátása, a szilárd tüzelés vagy éppen a dohányfüst olyan jelenségek, amelyek kis- és nagyvárosokban egyaránt megkerülhetetlenek napjainkban. Ebből adódóan is elengedhetetlen, hogy minél több szereplő lépjen a környezettudatosság útjára.

Hazánkban ez különösen fontos lenne, hiszen a légszennyezettségi adatok időnként még a kínai és az indiai nagyvárosoknál is borúsabb képet mutatnak.

Ezt elsősorban az elavult fűtőberendezések, valamint az ezekben elégetett rossz minőségű tüzelőanyag okozzák, amely sok esetben szilárd hulladék. A másik fő probléma a szmog, amelynek kialakulásáért a nagyobb településeken elsősorban a közlekedés, míg a kisebbek esetén leginkább a szilárd tüzelés tehető felelőssé. Magyarország földrajzi elhelyezkedése, valamint a gyenge légáramlatok szintén nem segítenek a levegő minőségének javításán

A Magyar Nemzeti Bank székházának felújítása ezek tükrében is előremutatónak tekinthető, hiszen nem csak a kész „termék”, hanem a munkafolyamat során is szem előtt tartja a fenntarthatósági szempontokat.

A felújítás emellett példamutatás szempontjából is jelentős beruházás: megvalósításával az MNB a hazai intézmények, vállalatok, valamint közvetetten az egyének számára is inspirációként kíván szolgálni.

 

A PR cikk megrendelője a Magyar Nemzeti Bank.

 

Kiemelt kép forrása: Magyar Nemzeti Bank

  Fizetett tartalom
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.