Vállalatok

A MET vállalati kötvénye hivatalosan is zöld terméknek minősül a Budapesti Értéktőzsdén

NRGreport | 2023.08.29. 12:43

A MET Csoport leányvállalata, a MET Hungary Solar Park (HSP) Kft. 2021 decemberében kibocsátott, majd – a Sustainalytics tanúsítványának megszerzése révén – tavaly májusban zöld minősítést kapott vállalati kötvényét hivatalosan is regisztrálták a Budapesti Értéktőzsde elektronikus felületén. A zöldkötvény a svájci központú energivállalat magyarországi naperőműveinek finnszírozását szolgálja.

 

A „zöld” hitelpapírok megkülönböztetése érdekében a BÉT informatikai fejlesztést hajtott végre, amelynek eredményeként lehetővé vált, hogy (első körben a nemzetközi Zöld Kötvény Keretrendszereknek megfelelő) „zöld” hitelpapírokat kiemelt módon jelenítsék meg a piacműködtető honlapján, elősegítve ezzel az érdeklődő befektetők tájékoztatását.

Az XBond-kibocsátók korlátozott száma kapott zöld minősítést, köztük a MET HSP. A zöld kötvények révén finanszírozott projektek kedvező környezeti hatással bírnak, és hozzájárulnak Magyarország áttéréséhez az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású energiagazdaságra.

Az elmúlt években számos zöld hitelviszonyt megtestesítő értékpapírt regisztráltak az Xbond-piacon. Ezek a zöld kötvények így külön piaci szegmenst alkotnak, és profitálnak a zöld értékpapírok iránti folyamatosan növekvő befektetői érdeklődésből.

A kibocsátó – a MET Hungary Solar Park Kft. – a kötvényeladásból származó bevételt öt napelempark (Dunai, Kaba, Buzsák, Gerjen és Söjtör Solar Park) refinanszírozására és építésére fordította. 2022 végére mindegyiket üzembe is helyezték. Az öt megújuló erőmű évente mintegy 140 ezer háztartás ellátásához elegendő villamosenergiát termel. A 10 éves futamidejű zöld kötvény összértéke 64,8 milliárd forint.

 

MET Csoport
A svájci központú MET Csoport európai integrált energiavállalat, amelynek tevékenysége kiterjed a földgáz- és az árampiacra, valamint energetikai eszközök fejlesztésére és működtetésére. Leányvállalatai révén 13 országban van jelen, 27 ország gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedési ponton aktív. A MET jelentős tapasztalattal bír a zöld (megújuló) és a rugalmassági (kiegyenlítő) energetikai eszközök üzemeltetésében, így a lehető legszélesebb körben támogatni tudja az energiaátmenetet. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2022-ben 41,5 milliárd euró volt. A kereskedett gázmennyiség 109 milliárd köbméter volt, beleértve a tőzsdei határidős szerződéseket, míg a kereskedett árammennyiség 67 terawattóra (TWh), beleértve a tőzsdei határidős szerződéseket.
  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.