Fenntarthatóság

Ausztria ingyenes tömegközlekedést ad a „klímatetoválásokért” cserébe

S.Rita | 2023.08.29. 01:00

Ausztria egy éven át ingyenes tömegközlekedést kínál azoknak, akik hajlandóak „Klimaticket” – az országos tömegközlekedési rendszer neve – tetoválást készíttetni. A promóciót kritika érte, mert a fiatalok testét használja fel a politikai célok reklámozására.

 

Leonore Gewesseler, a zöldek parlamenti képviselője és Ausztria éghajlatvédelmi minisztere a múlt csütörtökön a St Pölten városában megrendezett Frequency fesztiválon népszerűsítette az ajánlatot – írja az Euronews. Saját ideiglenes tetoválását viselte, amelyen az állt, hogy „Gewessler az élen jár”, és ragaszkodott ahhoz, hogy a promóció problémamentes.

A tömegközlekedési jegyrendszert népszerűsítő tetoválás azonban más osztrák képviselők és a közösségi média felhasználói részéről is bírálatokat váltott ki.

 

Hogyan működik a „tetoválás a jegyért” program?

Az „Aktion geht unter die Haut” (Akció megy a bőr alá) feliratú transzparenssel ellátott pop-up tetoválószalon idén nyáron több rendezvényen is megjelent. A fesztiválozókat arra kérték, hogy tetováltassák magukra a „Klimaticket” (éghajlati jegy) feliratot, amiért cserébe egy éven át ingyenesen utazhattak vonattal Ausztriában. A kampány mögött állók szerint idén nyáron eddig hatan tetováltatták magukat és kapták meg az ingyenjegyet, fesztiválonként hárman.

Ez az éves jegy Ausztria valamennyi tömegközlekedési eszközén használható, és lehetővé teszi, hogy az egész ország területén mindössze napi 3 euróért utazhassanak, a fiatalok, idősek és fogyatékkal élők számára pedig kedvezményeket biztosítanak.

A jegy ára összesen 1095 euró évente, és jelenleg mintegy 245 000 embernek van ilyen jegye. Ausztria lakossága közel 9 millió fő.

Azokon a rendezvényeken, ahol a sátor megjelent, a résztvevőknek más, a tömegközlekedéssel, a fenntarthatósággal és az éghajlatváltozással kapcsolatos tetoválásokat is felajánlottak ingyenesen. A kampány mögött állók szerint minden egyes fesztiválon naponta körülbelül 10 ember vett részt.

Az ingyenes vasúti utazásra vonatkozó ajánlat azonban csak az első három emberre korlátozódott, akik minden egyes rendezvényen megkapták a Klimaticket-dizájnt.

 

A kampány kritikát váltott ki

Miután a pop-up sátor hat héttel ezelőtt megjelent a salzburgi Electric Love fesztiválon, a közösségi média felhasználói bírálták a kampányt, amiért az felelőtlen viselkedésre ösztönzi a fiatalokat.

„Ilyen példaértékű ez az akció? Motiválni a fiatal felnőtteket a tetoválásra?” – kérdezte az egyik Instagram-felhasználó. A Klimaticket fiókja egyszerűen csak annyit válaszolt, hogy „személyes felelősség”.

A kritikusok azzal is vádolták Gewesslert, hogy a fiatalok bőrét használja fel politikai céljainak reklámozására. Henrike Brandstötter, az osztrák liberális NEOS párt parlamenti képviselője is azt mondta, hogy „az, hogy pénzt kínálnak az embereknek azért, hogy reklámot tegyenek a bőrük alá, elfogadhatatlan emberképet mutat egy kormányminiszter részéről”.

A Standard című újság „fenntarthatóan ostobának”, a Salzburger Nachrichten pedig „csupasz cinizmusnak” nevezte az ajánlatot. Gewessler azonban egy helyi televíziónak azt mondta, hogy a kampányt „nagy gondossággal hajtották végre”.

Úgy tűnt, arra célzott, hogy a fesztiválozók napközben kevésbé részegek, az akciók pedig csak ekkor elérhetők. Arra is rámutatott, hogy a jelöléseket „csak 18 éven felülieknek ajánlják fel”. Azt is elmondta, hogy a legtöbb embernek, aki tetoválást kapott, nem ez volt az első tetkója.

A klímajegyet értékesítő cég képviselői a helyi sajtónak azt is elmondták, hogy a fesztiválokon a visszajelzések „rendkívül pozitívak” voltak, és a kampányt jól fogadták. Hozzátették, hogy az idei évre jelenleg nem terveznek több rendezvényt, és még nem tudják, hogy 2024-ben megismétlik-e az ingyenjegy-akciót.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.