Innováció

Innováció: Ez a festék 7 Celsius-fokkal hűtheti le az otthonát

Devenyi Dalma | 2023.08.29. 02:00

A Cool Roof France innovatív módon hasznosítja a Franciaországban évente keletkező 130 000 tonna osztrigahulladékot. Mivel a hőhullámok továbbra is perzselik Európát, sokan keresik az olcsó és innovatív módszereket, hogy otthonukat vagy munkahelyüket hűvösen tartsák. Bár a légkondicionálás gyakran hatékony, környezeti költségei tovább fokozzák az éghajlati válságot. Mi lenne, ha a múltba és a világ más részeire tekintenénk inspirációért, és elkezdenénk fehérre festeni a tetőinket?

 

„Ez a módszer valójában elég régi, de ez a megoldás innovatívvá teszi” – idézi az Euronews Julien Martin Cochert, a Cool Roof France vezérigazgató-helyettesét. De vajon a fehér tető valóban hűvösebbé teszi az épületet?

A Cool Roof France innovatív módon hasznosítja a Franciaországban évente keletkező 130 000 tonna osztrigahulladékot. (Fotó: Cool Roof France)

Mi is az az osztrigahéj tetőfesték?

A Cool Roof France (CRF) célja, hogy fenntartható és költséghatékony módon csökkentse az épületek belső hőmérsékletét. A hagyományos festék kalciumból, oldószerből és vízből áll. Franciaországban évente több mint 130 000 tonna osztrigahéjat dobnak ki. A CRF ebből a hulladékból vesz néhány tonnát, és a kagylóhéj külső részét – amely kalciumból áll – felhasználja a festékben lévő hagyományos kalcium helyettesítésére.

„Az osztriga kezdetben csak azért volt, hogy felhasználjunk egy olyan hulladékot, amelyet Franciaország nyugati részén elég könnyen megtalálunk, és hogy helyettesítsük a kalciumot, amelyet a festékben találunk” – magyarázza Cocher.

Innovatív tudóscsapata hamarosan felfedezte, hogy az osztrigahéj maximalizálja a festék teljesítményét és tartósabbá teszi azt.

 

A fehér festék hűvösebbé teheti az otthonunkat?

A CRF osztrigával dúsított, hővisszaverő tetőfestékét három rétegben viszik fel. Az első két réteg tartóssá teszi, amely körülbelül 20 évig tart. A harmadik réteg hozzáadásával a festék képes a napsugarak 90 százalékát visszaverni az épületről. Ez átlagosan 6-7 Celsius-fokos hőmérsékletcsökkenést eredményez.

„Általában a vállalatok légkondicionálót használnak, és ha légkondicionálót használnak, az azt jelenti, hogy ha csökkentjük a hőmérsékletet, akkor sikerül csökkenteni a légkondicionáló használatát. A használat csökkentésével az energiafogyasztást is csökkentjük. Ez tehát azt jelenti, hogy amikor mínusz hat, mínusz hét Celsius-fokot kapunk, akkor sikerül kimutatnunk, hogy 30-50 százalékkal kevesebb energiafogyasztást érünk el, ami óriási dolog” – mondta Cocher.

A Cool Roof France már számos üzlet, kórház és iroda tetejét festette le, és az eredmények megdöbbentőek.

Franciaországban a vállalat szorosan együttműködött a rendőrséggel és a kormánnyal egy nyomozókutyákat kezelő egység tetejének festésében. Az épület környezeti hőmérséklete 10 Celsius-fokkal csökkent.

Tavaly Európa-szerte iskolákat kellett bezárni, mert a gyerekeknek túl meleg volt a bent tartózkodáshoz.

„Nem szabadna ilyen helyzetbe kerülnünk” – mondja Cocher.

„Ma már 1 milliárd légkondicionáló berendezés van a világon. Becsléseink szerint 2050-re 5 milliárd fog működni. A klíma olyan megoldás, amely úgy teszi hideggé az épület belsejét, hogy fokozza a kinti meleget. Tehát mindannyiunkra hatással van. Fehér festékkel ez könnyebben megvalósítható.”

 

Festhetem fehérre a saját tetőmet a Cool Roof France segítségével?

A Cool Roof France jelenleg elsősorban vállalkozásokkal, iskolákkal és kórházakkal dolgozik, hogy csökkentse a hőmérsékletet a több száz ember által használt épületekben. Hatékonyságot tekintve itt tudják a legkevesebb munkával a legtöbb ember életét megkönnyíteni.

Azáltal, hogy a városi környezetben sok nagy tetőfelületet fehérre festenek, segítenek a városi hőszigethatás elleni küzdelemben. Ilyenkor a városokban sokkal magasabb hőmérséklet uralkodik, mivel a hőt a magas épületek és a nagy mennyiségű aszfalt tartja vissza. A nagyobb épületek lehűtése segíthet csökkenteni egy város vagy település általános hőmérsékletét.

Akiknek megtetszik a fehér tető gondolata, és szereti a barkácsolást, megvásárolhatja a CRF a hővisszaverő tetőfestékét a cég weboldalán.

 

A fehér festék jótékony célú felhasználása világszerte

A Cool Roof France minden egyes festett épület esetében ellenőrzi és értékeli terméke teljesítményét. Folyamatosan újít, ha festékről van szó. A vállalat a nyereségének 10 százalékát olyan projektek finanszírozására is fordítja, amelyek a hőérzékeny területeken élő embereket támogatják.

„Tavaly Szenegálba mentünk, ahol 30 000 négyzetméternyi épületet festettünk, iskolákat, kórházakat, házakat, és csak azért, hogy segítsünk az embereken, mert ez a DNS-ünk része” – mondja Cocher.

„Csak azt szeretnénk, hogy biztosak legyünk benne, hogy túllépünk a problémán, mert ma mindannyian szenvedünk  hőhullámoktól.”

 

Kiemelt kép forrása: Cool Roof France

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.