Mobilitás

Így sikerül meghódítani Kínát? A Volkswagen és az Xpeng együttműködése

Benedek Attila | 2023.09.01. 01:00

A nyár legforróbb híre volt, hogy a Volkswagen, egy 2014-ben indult kínai autógyár technikáját használja majd a jövőben. Azért, hogy behozza a kínai piacon történt lemaradását.

 

A hír első pillantásra érdekesen hangzik, ha utánaolvasunk a dolgoknak, akkor érthető a németek lépése. És világos lesz az is, hogy a Stellantis csoport miért keres gőzerővel kínai partnert.

Indítsunk pár adattal, ami megvilágítja az egyezség hátterét. Az információk után világos lesz, hogy elektromos autó ügyben miért a kínaiak találhatók az élvonalban. Hogy az idővel képbe legyünk: a Tesla pont húsz éve indult útjára. Akkor még Elon Musk teljesen másban utazott, és később csatlakozott a céghez.

Történetünk szempontjából az egyik kulcsadat, hogy a kapitalista jegyeket hordozó kínai állam 2009 és 2016 között kb. 1,6 milliárd dolláros támogatást nyújtott a zöld autók vásárlásához. Ráadásul a zöld járművek készítésére ráálló gyárakat is támogatta. Ennek az egyik oka, hogy Kína legtöbb nagyvárosában óriási volt a légszennyezettség és ez ellen tenni kellett valamit.

A nyár legforróbb híre volt, hogy a Volkswagen, egy 2014-ben indult kínai autógyár technikáját használja majd a jövőben. (Fotó: Xpeng)

 

Az Xpeng sztori

Ha esetleg nem ismerős a márkanév, akkor ez nem az ön hibája. Kínában kis túlzással kismillió autógyár alakult az utóbbi években. A gyárlapítási kedvet leginkább az állami támogatások gerjesztették. Az Xpenget 2014-ben hozták létre. Az első modelljük a G3, ami négy év múlva került a szalonokba. Rá két évre érkezett a Xiaomi mint stratégiai partner. A cég még abban az esztendőben ment a tőzsdére, ami az Alibabától és a Közel-Keletről származó pénzeket hozott.

A VW-től érkező 700 millió dollár jól jött az Xpengnek, mert az idei félévük nem egy sikertörténet: az eladásaik 40 százalékkal csökkentek.

Az 5 százaléknyi részvényért cserébe a VW-vel több területen fognak együttműködni. Az egyik jelölt a G9 szabadidő-autónak és a P7-es limuzinnak az Edward névre hallgató padlólemeze. Ez egy futóművekkel, kiváló akku technikával és villanymotorokkal ellátott komplett hajtáslánc, amire a VW épít majd tetszőleges karosszériát és belsőt. Ami érdekes, hogy a 2020-ban és a 2022-ben megjelent autóknál az Xpengnek akad frissebb fejlesztése is. Ez a G6 típus alatt található SEPA 2.0 névre hallgató technika.

A márka fejlődése egyébként töretlen, 2020-ban 27 041 darab autó hagyta el a gyártósorokat, a következő évben 98155, tavaly pedig 120 757.

Kínában a legforróbb pont az autó és a mobiltelefon kapcsolata. Plusz a központi képernyő működési sebessége és az ott elérhető alkalmazások használata. (Fotó: Xpeng)

 

A kínai piac

Az ázsiai ország a világ legnagyobb autópiaca, egyben az egyik legkülönlegesebb is. A piaci sajátosságok Európában leginkább a vezethetőség és a jó futómű körül forognak. Az európai sofőrök szeretnek vezetni, és ott vannak a német autópályák – ahol sok helyen – még nincs sebesség korlátozás. És a kanyargós vidéki utak is csábítanak a vezetésre.

A kínai piacot megcélzó modellek tervezői az autó külsejére, főleg a hűtőrácsra figyelnek. A vevők élnek-halnak az extra nagy hátsó lábtérért.

Ami talán a legforróbb pont: az autó és a mobiltelefon kapcsolata. Plusz a központi képernyő működési sebessége és az ott elérhető alkalmazások használata.

Ez alatt a karaokézástól kezdve a vásárláson át, megszámlálhatatlan lehetőséget kell érteni. Ráadásul önvezetésben és vezetési-segédekben (ADAS), nem csak a nyugati márkák az erősek.

Ehhez csatlakoznak a legjobb elektromos autó technikák, amivel a jó öreg Európa is nemsokára kénytelen szembesülni. Az említett dolgok teszik igen egyedivé a kínai piacot, ahol már a vevők jó részénél az a trend, hogy hazai terméket vásárolnak. Így a fosszilis hajtóanyagokról történő leválás mellett a külföldi gyártmányoktól is távolodnak.

Ezen tényezők miatt estek nagyot a külföldi márkák eladásai Kínában. Miközben az ottani gyártók, a védtelen Európát „támadják”, mert Oroszország és a hajdani utódállamaik, már szinte az övék.

 

A VW-baki

A lényeg, hogy a németek euró milliárdokért kifejlesztett MEB padlólemezére épült autóik kint nem arattak átütő sikert. Aminek egyik oka, hogy a központi kijelzőjük működése nem túl penge. Ez egy politikailag korrekt megfogalmazás. A lényeg, hogy a távoli országban nincs a németeknek ütőképes modelljük, ami állja a versenyt a helyi gyártmányokkal. Ezért vágtak bele az xpenges együttműködésbe, aminek az egyik érdekes vetülete a kínainak egész jól fejlődő repülő-autós részlege.

 

Kiemelt kép forrása: Volkswagen

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.