Fenntarthatóság

A légkondicionálás miatt melegebbek lesznek a városok?

Devenyi Dalma | 2023.09.02. 01:00

Egy tanulmány szerint egy városnyi légkondicionáló berendezés által kánikula idején termelt hulladékhő több mint 2 Celsius-fokkal emelheti a külső hőmérsékletet.

 

Mivel Európa egyre gyakoribb és intenzívebb hőhullámokkal szembesül, talán Ön is fontolóra vette már, hogy belevágjon, és légkondicionálót vásároljon. De miközben azt hihetnénk, hogy a légkondi hűt, valójában épp az ellenkezőjét teszi: felmelegíti a dolgokat – írja a Reuters.

Franciaországban a légkondicionáló használata vita tárgyává vált, miután Mathilde Panot baloldali képviselőnő egy interjú során azt mondta, hogy „egy város hőmérséklete akár 2 Celsius-fokkal is megemelkedhet a légkondicionáló használata miatt”.

Igaza volt?

 

Honnan vette a francia képviselő ezt az adatot?

Egy 2020-ban közzétett tanulmányból származik, amely egy olyan forgatókönyv alapján készült, amelyben egy Párizshoz hasonló város összes épületében légkondicionálókat használnak, hogy a belső hőmérsékletet 23 Celsius-fokon tartsák egy hőhullám alatt.

A tanulmány szerint a légkondicionáló használatából eredő hőmérséklet-emelkedés a napszak és a hőhullám jellemzőitől, főként annak intenzitásától függ.

A tudósok a 2003-as halálos kánikulát használták előrejelzéseik modellezéséhez, amely több mint 14 000 ember halálát okozta Franciaországban.

Megállapították, hogy kilenc napnyi, a 2003-ashoz hasonló hőhullám után a légkondicionáló rendszeres használata ez idő alatt akár 2,4°C-kal is megemelné a levegő hőmérsékletét.

Egy tanulmány szerint egy városnyi légkondicionáló berendezés által kánikula idején termelt hulladékhő több mint 2 Celsius-fokkal emelheti a külső hőmérsékletet. (Fotó: Canva)

 

Miért növeli a légkondicionáló a hőmérsékletet?

Hogyan lehetséges ez? A légkondicionálók úgy működnek, mint egy hőszivattyú, és a helyiséget úgy hűtik, hogy a meleg levegőt kiengedik.

A légkondicionálók több villamos energiát használnak, mint bármely más készülék a lakásban. A globális villamosenergia-felhasználás 10%-át fogyasztják, és káros, a bolygót felmelegítő gázokat bocsátanak ki a légkörbe.

A légkondicionálók használata és a városok hőmérsékletének emelkedése közötti kapcsolatot már dokumentálták. A Journal of Geophysical Research című folyóiratban 2014-ben közzétett kutatás szerint egy városnyi légkondicionáló berendezés által termelt felesleges hő 1-1,5 Celsius-fokkal növelheti a külső hőmérsékletet éjszaka.

És mivel a városok az éghajlatváltozás következtében valószínűleg csak egyre melegebbek lesznek, ez azt jelenti, hogy a polgárok valószínűleg több beltéri légkondicionálót fognak igényelni. A legutóbbi IPCC-jelentés szerint a hőhullámok, amelyek az 1800-as években évtizedenként egyszer fordultak elő, ma már intenzívebbek, és közel háromszor olyan gyakran fordulnak elő.

 

A légkondicionálók használata 2050-ig világszerte megháromszorozódik

2019-ben az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint az uniós háztartások 20%-a rendelkezett légkondicionálóval. A Nemzetközi Energiaügynökség 2018-as jelentése szerint a klímaberendezések száma világszerte a jelenlegi 1,6 milliárd darabról 5,6 milliárd darabra emelkedik a század közepére.

A jelentés előrejelzései szerint 2050-re a világ összes légkondicionálója annyi villamos energiát használna fel, mint amennyit ma Kína az összes tevékenységéhez.

Milyen alternatívái vannak a légkondicionálóknak? A 2020-as tanulmány mögött álló tudósok más lehetőségeket is javasolnak a városok lehűlésének elősegítésére: többek között több zöldterület létrehozását, az épületek szigetelését és a lakosság jobb tanácsadását arról, hogy hogyan tartsák magukat hűvösen hőhullám idején.

Ha mindezeket az intézkedéseket megteszik, a tanulmány szerint akár 4,2°C-kal is lehűthetik a kültéri levegő hőmérsékletét éjszaka.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.