Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

A fosszilis tüzelőanyagok részaránya az EU energiamixében a legalacsonyabb szinten van a feljegyzések kezdete óta

S.Rita | 2023.09.03. 01:00

A fosszilis tüzelőanyagok az idei év első felében az EU áramtermelésének mindössze 33%-át adták, ami az 1990-ig visszamenőleg feljegyzett adatok alapján a legalacsonyabb arány – közölték augusztus 30-án kutatók.

 

Ennek fő oka az alacsonyabb villamosenergia-kereslet volt, ami azt jelentette, hogy a megújuló energiaforrások növekvő kibocsátása a villamosenergia-igény nagyobb hányadát tudta kielégíteni – írja a Reuters az Ember nevű agytrösztre hivatkozva. Az enyhe időjárás, a fogyasztáscsökkentő politikák, valamint a magas gáz- és áramárak – miután Oroszország tavaly csökkentette az Európába irányuló gázszállításokat – arra ösztönözték az iparágakat és a fogyasztókat, hogy visszafogják az energiafelhasználást.

 

Mélyponton a szén

Az EU villamosenergia-kereslete január és június között 4,6%-kal volt alacsonyabb, mint 2022 azonos időszakában, és a fosszilis tüzelőanyagokból előállított energia 33%-ra csökkent az egy évvel korábbi 38%-hoz képest.

Az EU 27 tagországában az első félévben 17%-kal csökkent a fosszilis tüzelőanyagokon alapuló energiatermelés a 2022-es év első félévéhez képest – közölte az Ember. A legmeredekebb csökkenést a szén, a legnagyobb CO2-kibocsátású fosszilis tüzelőanyag mutatta.

Májusban a szén az EU villamosenergia-termelésének kevesebb mint 10%-át adta, először a feljegyzések történetében.

A gáztüzelésű villamosenergia-termelés csökkenése kevésbé volt meredek, mivel az uniós országok az orosz gázt alternatívákkal helyettesítették.

A tiszta energia előállítása nőtt, mivel az országok továbbra is szélerőműveket és napelemeket telepítenek. Bár a szél- és napenergia 23 TWh-val több energiát termelt január-június 2023-ban, mint az előző év azonos időszakában, az Ember szerint sürgősen lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy több megújuló energiát integráljanak az elektromos hálózatokba.

 

Van még hová fejlődni

Olyan országokban, mint Spanyolország és Lengyelország, időnként leállították a napenergiát, hogy elkerüljék az elektromos hálózatok túlterhelését, vagy mert olcsóbb a napenergia leállítása, mint a fosszilis tüzelőanyaggal működő erőművek kikapcsolása.

„Vannak a hálózat túlterheltségének és a megújuló energiaforrások korlátozásának forró pontjai” – mondta Chris Rosslowe, az Ember elemzője.

„Az egyik igazán gyors dolog, amit meg lehetne tenni, az a tárolók hálózaton való kiépítésének felgyorsítása. Az akkumulátoros tárolási projektek nagyon gyorsan megépíthetők” – mondta.

A vízenergia-termelés január-júniusban a tavalyi aszály okozta mélyponthoz képest helyreállt, míg a nukleáris termelés az előző évhez képest kissé alacsonyabb volt.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.