Vállalatok

A Commonwealth LNG 20 éves megállapodást köt a MET Csoporttal

NRGreport | 2023.09.04. 13:51

A Commonwealth LNG megállapodott a svájci központú MET Csoport integrált energiavállalattal, amely évi legfeljebb egymillió tonna cseppfolyósított földgázt (LNG) vásárol 20 éven át a Commonwealth LNG jelenleg fejlesztés alatt álló termináljától, a Louisiana állambeli Cameronban.

 

A Commonwealth LNG alapítója és ügyvezető elnöke, Paul Varello elmondta:

„A megállapodás bizonyítja, hogy az amerikai LNG fontos szerepet játszik az európai energiaátmenetben, elérhető árú és megbízható földgázforrása a kontinensnek. Alig várjuk, hogy együtt dolgozhassunk a MET Csoporttal, hosszútávú LNG-szállítással hozzájárulva a földgázügyfeleik ellátásbiztonságához.”

A MET Csoport elnök-vezérigazgatója, Lakatos Benjamin hozzátette:

„Az Európába irányuló LNG-szállítmányok jelentősen hozzájárulnak az ellátási útvonalak diverzifikációjához és az európai energiabiztonsághoz. Az LNG a MET Csoport jövőbeni stratégiájának is fontos része.”

A MET Csoport mind aktívabb szerepet játszik az LNG-piacon. Csak 2022-ben több mint 30 TWh (terawattóra) LNG-szállítmányt importált többek között Horvátországba, Görögországba, Spanyolországba, Belgiumba és az Egyesült Királyságba. Az idén hosszútávú LNG-kapacitást kötött le Németországban, és a spot szállításait kiterjesztette Finnországra is.

A nem kötelező érvényű megállapodásban előírt feltételek a létesítmény kereskedelmi üzemének kezdetekor lépnek életbe 2027-ben. A végső feltételeket a felek közötti kötelező érvényű adásvételi szerződésben rögzítik.

A Commonwealth célja, hogy 2024 első negyedévében megszülessen a projektről a végső beruházási döntés, és így az első szállítmányok 2027-ben elindulhassanak. A gyorsított építési ütemtervnek köszönhetően a cseppfolyósító üzemet három év alatt fel lehet építeni, moduláris megközelítést alkalmazva, a főbb alkotóelemeket más helyszíneken gyártva.

A Commonwealth LNG projekt megkapta a szükséges engedélyeket, és hat földgáz-cseppfolyósító szerelvényt, illetve kapcsolódó létesítményeket tartalmaz majd. Ezek évente körülbelül 9,3 millió tonna LNG előállítására lesznek képesek.

 

Commonwealth LNG
A Commonwealth LNG évi 9,3 millió tonna (Mtpa) kapacitású cseppfolyósított földgáz (LNG) exportterminál-projekt, a Calcasieu-folyón a Mexikói-öbölben, Cameron közelében, Louisiana államban. A projektet vezető csapat célja világszínvonalú LNG-létesítmény építése, folyamatos kockázatkezeléssel és a tőkeköltség csökkentésével.

 

MET Csoport
A svájci központú MET Csoport európai integrált energiavállalat, amelynek tevékenysége kiterjed a földgáz- és az árampiacra, valamint energetikai eszközök fejlesztésére és működtetésére. Leányvállalatai révén 13 országban van jelen, 27 ország gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedési ponton aktív. A MET jelentős tapasztalattal bír a zöld (megújuló) és a rugalmassági (kiegyenlítő) energetikai eszközök üzemeltetésében, így a lehető legszélesebb körben támogatni tudja az energiaátmenetet. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2022-ben 41,5 milliárd euró volt. A kereskedett gázmennyiség 109 milliárd köbméter volt, míg a kereskedett árammennyiség 67 terawattóra (TWh).

 

Kiemelt kép forrása:

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.