Fenntarthatóság

A Google megkezdi a térképadatok értékesítését napelemes termékeket gyártó vállalatoknak

Devenyi Dalma | 2023.09.04. 01:00

A Google azt tervezi, hogy új térképi adatkészleteket ad licencbe egy sor vállalatnak, hogy felhasználhassák azokat a megújuló energiával kapcsolatos termékek fejlesztéséhez, és azt reméli, hogy az első évben akár 100 millió dollárt is szerezhet.

 

A CNBC által megtekintett anyagok szerint a vállalat új API-khoz (alkalmazásprogramozási interfészek) való hozzáférést tervez értékesíteni napenergia- és energiainformációkkal, valamint levegőminőséggel. Az új ajánlatok között lesz egy Solar API, amelyet olyan napelemes telepítők használhatnak, mint a SunRun és a Tesla Energy, vagy olyan napenergia-tervezéssel foglalkozó vállalatok, mint például az Aurora Solar. A Google olyan ingatlancégeknél is lát ügyféllehetőségeket, mint a Zillow vagy a Redfin, de vendéglátóipari vállalatokkal is együttműködne, mint a Marriott Bonvoy, de szóba kerültek közműszolgáltatók is, mint a PG&E.

 

100 millió dollár az első évben?

A Solar API adatainak egy része a Project Sunroof nevű, fogyasztóközpontú kísérleti projektből származik majd, amely egy eredetileg 2015-ben indított napenergia-megtakarítási kalkulátor. A program lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megadják a címüket, és becsült napenergia-költségeket kapjanak, például az elektromos számlák megtakarítását és a szükséges napelemes telepítés méretét. Emellett a Google Maps adatai alapján 3D-s modellezést is kínál az épületek tetejéről és a közeli fákról.

A Google azt tervezi, hogy API-hozzáférést ad el az egyes épületek adataihoz, valamint egy adott város vagy megye összes épületére vonatkozó összesített adatokat – áll az egyik dokumentumban. A cég a dokumentumok szerint több mint 350 millió épületre vonatkozó adatokkal rendelkezik, ami jelentősen meghaladja a 2017-es Project Sunroof projekthez megadott 60 millió épületet.

Az egyik belső dokumentum becslése szerint a vállalat napenergia API-jai 90 és 100 millió dollár közötti bevételt fognak generálni a bevezetést követő első évben. A dokumentumok szerint a későbbiekben lehetőség van a Google Cloud termékekkel való összekapcsolódásra is.

A tervezett bevezetés részeként a vállalat egy levegőminőségi API bejelentését is tervezi, amelynek segítségével az ügyfelek levegőminőségi adatokat, például szennyezőanyagokat és egészségügyi alapú ajánlásokat kérhetnek majd adott helyszínekre vonatkozóan. A szolgáltatás az adatok digitális hőtérképeit és óránkénti levegőminőségi információkat, valamint akár 30 napos levegőminőségi előzményeket is tartalmazni fog.

 

Cél a hatékonyság növelése

A terv megvalósítására azért kerül sor, mert a vállalat megpróbálja pénzzé tenni a térképtermékeit, mivel a szélesebb körű gazdasági lassulás közepette nyomás nehezedik rá, hogy bevételt termeljen. Miközben a vállalat a hatékonyság növelésére összpontosít, olyan újabb technológiákba is befektet, mint a generatív mesterséges intelligencia és a fenntarthatóság – ez egy olyan piac, amelyet a Solar API-val remél kihasználni.

A vállalat jelenleg a navigációhoz használt térképes API-ját olyan vállalatoknak adja licencbe, mint például az Uber, amely 2019-ben közölte, hogy három év alatt 58 millió dollárt fizetett a Google-nek. A Maps API bevétele a vállalat felhő szegmensébe megy, amely az első negyedévben végre nyereségessé vált, de rögös utat járt be afelé, hogy megpróbáljon versenyezni a piacvezető Amazon és Microsoft cégekkel.

A Google nem bontja ki, hogy mennyit keres a Maps üzletága, de történetileg ez volt a Google egyik legkevésbé monetizált terméke, mondta a Morgan Stanley elemzője, Brian Nowak a CNBC-nek 2021-ben. Akkor a Morgan Stanley úgy becsülte, hogy a Google Maps idénre 11,1 milliárd dollárt fog keresni, mivel az új utazási termékek és a promóciós kitűzők elkezdték növelni a hirdetési bevételeket.

A lépés egyben arra is vonatkozik, hogy a vállalat megpróbálja racionalizálni térképes termékeit. Júniusban a CNBC lehozta, hogy a vállalat elbocsátja a 2013-ban felvásárolt Waze forgalmi jelentéseket készítő alkalmazás alkalmazottait, és egyesíti a Google Maps csapatával.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.