Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Mégsem halott az európai autóipar? Ellentámadásban a hazai gyártók az IAA Mobilityn

Benedek Attila | 2023.09.05. 08:58

Korábban írásainkban temettük a német autóipart, de a müncheni autókiállítás adott némi reményt. Színpadra kerültek a német jövőképek és a friss Tesla.

 

A szeptember 4-i sajtónappal induló mobilitási kiállítás hátteréről és változásáról nem ejtünk szót. És a kínai autóipar, európai „nyomulásáról” sem írunk most egy betűt sem. Ebben a cikkben, a szeptember 5. és 10. között látogatható Müncheni Autószalon, azaz az IAA Mobility, többnyire európai autós újdonságait járjuk körül. A kiállítók között igen komoly volt a kínaiak száma, ami elég rémisztő.

A jelenlévő hagyományos autógyárak, inkább a városban lévő, kisebb, olcsóbb kiállítóhelyeket vették igénybe. Rengeteg nagy név hiányzott. Ez is alátámasztja azt a trendet, ami az autószalonoknál történik: nem lesznek már olyanok, mint pár évvel ezelőtt. Energia terén, természetesen a zöld technológia, főleg az elektromos hajtás került a középpontba.

 

VW és GTI jövőkép

A VW a kiállításra a teljesen új Passat mellett – annak elektromos megfelelőjét – az ID.7-et hozta el. Az egyik világpremiert, az elektromos utazóautónak a sport verziója jelentette. A másikat a néhány év múlva színre lépő belépőszintű, elsőhajtású elektromos kisautójukból (ID.2) kialakított sport kivitel. Ez az Abarth 500e és a Renault 5 erősebb kiviteleinek lesz a konkurense.

A Cupra egy Seat típusjelzésből indult, almárkává nőtte ki magát, majd villámgyorsan fejlődő elektromos autós névvé vált. A spanyol márka, egy izgalmas külsejű sportos tanulmányról rántotta le a leplet Münchenben (Dark Rebel). Miközben a Seat nagy valószínűséggel csak robogómárkaként él majd tovább…

A VW ID.2 GTI az Abarth 500e és a Renault 5 erősebb kiviteleinek lesz a konkurense. (Fotó: VW)

Kék villám és a rombusz

Az Opel az Experimetal néven futó szabadidő-autóval a közeljövőben érkező formavilágát mutatta meg. A Renault itt tartotta az új, teljesen elektromos Scenic világpremierjét, ami szabadidő-autós külsőbe csomagolt egyterűként született újjá. És persze ott volt a franciák teljes villanyautós választéka.

A Ford kiállította az elektromos kínálatát, és végre „élőben” is meglehetett szemlélni a VW alapokra épülő elektromos Explorert. Az MG bemutatta a már korábban leleplezett Cyberspace elektromos sportkocsit. Ez a hajdani MG-k örökségét viszi tovább, egyetlen hátránya, hogy a 435 lóerős kétüléses járgány, 1850 kilós.

A BYD a fóka (Seal) elnevezésű modelljének az európai premierját tartotta Münchenben. A luxusvillanyautó márkája pedig, a D9-et mutatta meg, a Denza különben együttműködik a Mercedes-Benzzel. Ez a kapcsolódási pont jól jön a Geelyhez, amely arról is ismert, hogy a Smartok gyártásával is foglalatoskodik. Nekik köszönhetően lehetett Európában elsőként látni a Smart #1 és #3 típust, amelyek már elektromos szabadidő-autók.

Az Opel az Experimetal néven futó szabadidő-autóval a közeljövőben érkező formavilágát mutatta meg. (Fotó: Opel)

Vissza gyökerekhez

A Mercedes megmutatta az új CLA-t beharangozó tanulmányát. A később Kecskeméten is gyártásba kerülő autó egy négytagú modellcsalád része, közös bennük az új MMA padlólemez. Ennek legfőbb érdekessége, hogy – elektromos kivitelben – 750 kilométeres hatótávot tud és valódi éhezőművésznek számít a 12 kWh/100 km fogyasztásával. Az autó belseje, a bazári és a dögös szupervékony határán egyensúlyoz.

Akik kíváncsiak voltak az új E osztályra, örülhettek, mert itt láthatták először az All-Terrain modellt, ami a kombi megemelt, „terepesített” változata. És persze az üzleti Mercedes összes tagját.

Az autó belseje, a bazári és a dögös szupervékony határán egyensúlyoz. (Fotó: Mercedes)

Apróságok

A Mini az új Minit tette a kirakatba, amit már egész jó beharangozott. Kétféle teljesítménnyel lesz elérhető a prémium apróság. A Countrymant is Münchenben lehetett először megnézni, ez típus a BMW X1 technikáját kapta meg, a 4483 mm-es hosszúság mindent elmond róla. Szerencsére ez a típus nem csak tisztán villany verzióban lesz elérhető, hanem hagyományos motorokkal is.

 

Debrecenbe kéne menni

Érdekes leírni: a szalon egyik legnagyobb durranása Debrecenhez köthető. A BMW itt leplezte le a cápaorrot és a klasszikus autós értékeket felvonultató Vision Neu Klasse elnevezésű tanulmányát. Ebben már hengeres kialakítású, kisebb helyet foglaló akkumulátorokat használnak, az autó széria változatát, Debrecenben készítik majd.

Az Audi nem durrantott akkorát, mint német prémium társai. A Porschével közösen használt PPE padlólemezen futó, Q6 e-tron belsejét mutatták meg. Ez egy szolid esemény volt, a konkurensek tanulmányaihoz képest. A Porsche az idén hatvan éves 911-re tette a fókuszt.

 

Model 3 premier

Úgy látszik változnak az idők, mert korábban elég volt annyi, hogy Elon Musk megjelent a színen és lerántotta a leplet az aktuális újdonságról. Erre a vásárlók felléptek a Tesla oldalára és rendeltek.

Mivel 2023-at írunk, ezért a Tesla már megjelent egy nemzetközi autószalonon és bemutatta az ötven százaléknál is több új alkatrészt tartalmazó Model 3-at. Az egyik legkorszerűbb technikát felvonultató típust, könnyű felismerni a hátsó csomagtartóján lévő Tesla feliratról és az átalakult fényszórókról. A gyári hatótáv adatai elismerésre méltóak, mert 554 kilométert tud az alapkivitel, a nagyobb akkus pedig 678-at.

Mivel 2023-at írunk, ezért a Tesla már megjelent egy nemzetközi autószalonon és bemutatta az ötven százaléknál is több új alkatrészt tartalmazó Model 3-at. (Fotó: Tesla)

 

Kiemelt kép forrása:

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.