Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

A COP28 elnöke szerint a világ „elveszíti a versenyt” az éghajlati célok elérésében

S.Rita | 2023.09.06. 01:00

Már csak két nap van hátra az Egyesült Nemzetek Szervezetének első globális felméréséig, amely azt fogja értékelni, hogy a nemzetek hogyan állnak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A világ vesztésre áll az éghajlatváltozással kapcsolatos céljai elérésében – jelentette ki szeptember 5-én a közelgő COP28 klímacsúcs elnöke.

 

Az afrikai elnökök Kenyában gyűltek össze, hogy megvitassák, hogyan lehet finanszírozni a kontinens környezetvédelmi programját – írja az Euronews. A november végén az Egyesült Arab Emírségekben megrendezésre kerülő csúcstalálkozó elnöki tisztét betöltő Sultan Al Jaber komor értékelése három nappal azelőtt hangzott el, hogy az ENSZ közzéteszi első „globális helyzetértékelését”.

Ez az értékelés, amely azt mutatja majd meg, hogy a nemzetek hogyan állnak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, milyen erőfeszítéseket kell fokozni a Párizsi Megállapodás céljainak eléréséhez.

„A világ vesztésre áll a Párizsi Megállapodás céljainak elérésében, és küzd azért, hogy az 1,5 °C elérhető közelségben maradjon” – mondta Jaber, aki az Abu Dhabi National Oil Company vezetője is, a kenyai fővárosban, Nairobiban megrendezett első afrikai éghajlat-változási csúcstalálkozó küldötteinek.

„Közösen be kell ismernünk, hogy nem hozzuk a szükséges eredményeket a szükséges időben.”

 

Mi az afrikai éghajlat-változási csúcstalálkozó?

A hétfőn megnyílt csúcstalálkozó célja az éghajlatváltozásra adott afrikai válaszlépések finanszírozásának mozgósítása. Miközben Afrika az éghajlatváltozás legsúlyosabb hatásaitól szenved, a kutatók szerint a kontinens csak a szükséges finanszírozás mintegy 12 százalékát kapja meg.

Hétfőn több százmillió eurós beruházásokat jelentettek be fenntartható fejlődési projektekbe.

Kedden Jaber bejelentette, hogy az Egyesült Arab Emírségek 4,5 milliárd dollárt (4,2 milliárd euró) ígért arra, hogy 2030-ig 15 GW tiszta energiát termeljen Afrikában. Afrika jelenleg mintegy 60 GW beépített megújuló kapacitással rendelkezik. Afrikai tisztviselők szerint a beruházások üdvözlendők, de a kontinens finanszírozási igényeinek kielégítéséhez az éghajlatváltozás elleni globális finanszírozás átalakítására lesz szükség.

Az afrikai államok konkrétan azt tervezik, hogy a COP28-on a Nemzetközi Valutaalapnál a különleges lehívási jogok kiterjesztését szorgalmazzák, ami 500 milliárd dollár (465 milliárd euró) értékű éghajlat-politikai finanszírozást szabadíthat fel.

 

Afrika természeti gazdagsága

Az Afrikai Fejlesztési Bank elnöke, Akinwumi Adesina felszólított arra, hogy a kontinens természeti kincseit, különösen a szén-dioxidot megkötő erdőket, vegyék figyelembe a gazdasági teljesítmény kiszámításakor.

„Afrika GDP-jét ezért át kell értékelni a szén-dioxid megkötése és a biológiai sokféleség alapján, amelyek globális közjavakat biztosítanak” – mondta Adesina egy beszédében.

Hozzátette, hogy ez több afrikai országnak „nagyobb mozgásteret” adhatna a fejlődésüket támogató hitelfelvételhez.

 

 

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.