Vállalatok

Bővíti olasz portfólióját a Keppel MET Renewables

NRGreport | 2023.09.06. 09:34

A svájci központú Keppel MET Renewables – megújuló energetikai eszközökkel foglalkozó – befektetési platform 100 százalékos részesedést szerzett egy napenergia-fejlesztési projektben, az olaszországi Apuliában.

 

A Keppel MET Renewables (KMR), amely a svájci MET Csoport és a szingapúri Keppel közösen létrehozott, egyenlő arányban tulajdonolt vegyesvállalata, lezárta a 100 százalékos részesedés felvásárlását célzó tranzakciót egy dél-olaszországi fotovoltaikus projektben. Megépülte után a naperőmű 38 MWp beépített kapacitással és évi közel 63 GWh összenergia-termeléssel több mint 20 ezer olasz háztartás ellátásához elegendő energiát termel majd.

A projekt a fejlesztés korai szakaszában van, és várhatóan 2025 során éri el az építésre kész állapotot, a kereskedelmi működést pedig 2026-ban kezdheti majd meg.

A KMR az olasz megújulóenergia-piac jelentős szereplője, már meglévő portfóliója Dél-Olaszországban több mint 200 MWp teljesítményű, különböző fejlesztési fázisban lévő napenergia-projektekből áll. Ezek várhatóan az elkövetkező néhány évben kezdik meg kereskedelmi működésüket.

A svájci központú Keppel MET Renewables – megújuló energetikai eszközökkel foglalkozó – befektetési platform 100 százalékos részesedést szerzett egy napenergia-fejlesztési projektben, az olaszországi Apuliában. (Fotó: Canva)

 

Lakatos Benjamin, a MET Csoport vezérigazgatója elmondta:

„Újabb lépést tettünk annak érdekében, hogy a MET Csoport megvalósítsa 2026-os tervét, a 2 GW beépített kapacitású megújulóenergia-portfólió kiépítését. A mostani projekt mellett további szél- és napenergiaprojektekkel szeretnénk bővülni az Európai Unió területén, így célunk fejlesztés alatt álló, építésre kész fázisban lévő és már üzemelő eszközök megvásárlása, valamint saját zöldmezős eszközök fejlesztése.”

Tan Boon Leng, a Keppel Infrastruktúra projektekért, ellátási láncért és HSSE-ért felelős divíziójának ügyvezető igazgatója, a KMR igazgatósági tagja hozzátette:

„A Keppel örömmel fogadta a hírt, hogy a KMR tovább bővíti földrajzi jelenlétét Európában, gyorsítja megújulóenergia-portfóliójának növekedését, és ezáltal hozzájárul az európai energiaátmenet előmozdításához. A legutóbbi felvásárlás lezárása újabb lépés, amely elősegíti a KMR jelenlétének erősítését a nyugat-európai megújulóenergia-szektorban: ez magában foglal további érdekes piacokat is, mint például Franciaországot, Németországot, Portugáliát vagy Spanyolországot.”

A KMR földrajzilag és technológiailag diverzifikált portfóliót fejleszt és épít, működő és építésre kész fotovoltaikus és szárazföldi szélenergia-eszközökkel – aktív szerepet játszva az európai energiaátmenetben.

 

MET Csoport
A svájci központú MET Csoport európai integrált energiavállalat, amelynek tevékenysége kiterjed a földgáz- és az árampiacra, valamint energetikai eszközök fejlesztésére és működtetésére. Leányvállalatai révén 13 országban van jelen, 27 ország gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedési ponton aktív. A MET jelentős tapasztalattal bír a zöld (megújuló) és a rugalmassági (kiegyenlítő) energetikai eszközök üzemeltetésében, így a lehető legszélesebb körben támogatni tudja az energiaátmenetet. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2022-ben 41,5 milliárd euró volt. A kereskedett gázmennyiség 109 milliárd köbméter volt, míg a kereskedett árammennyiség 67 terawattóra (TWh).

 

Keppel
A Keppel Corporation globális vagyonkezelő és -üzemeltető társaság, amely komoly szakértelemmel bír a fenntarthatósággal kapcsolatos megoldások terén, az infrastruktúrától kezdve az ingatlanokon át a konnektivitásig. A szingapúri központú Keppel több mint 20 országban végez üzleti tevékenységet, infrastruktúrát és szolgáltatásokat nyújtva a megújuló és tiszta energia, a dekarbonizáció, a fenntartható városi megújulás és a digitális konnektivitás terén. A Keppel értéket teremt a befektetők és döntéshozók számára, minőségi befektetési platformjai és változatos eszközportfóliói révén, beleértve a magánalapokat és a tőzsdén jegyzett ingatlan- és vagyonkezelő vállalkozásokat is. Teljes portfóliójában több mint 65 milliárd dollárnyi eszközt kezel.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.