Trading

Az EU állandó rendszert javasol a közös gázbeszerzésre

Devenyi Dalma | 2023.09.07. 02:00

Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy az EU közös gázvásárlási rendszerét állandósítsák, miután a nem orosz üzemanyagot kereső szakpolitika első tenderein a kereslet meghaladta a várakozásokat – derült ki egy dokumentumból, és a Reutersnek nyilatkozó tisztviselők is ezt mondták.

 

Az EU idén indította el a közös gázvásárlást, miután Oroszország 2022-ben csökkentette az Európába irányuló gázszállításokat, ami rekordmagasságba kergette az európai energiaárakat – írja a Reuters.

Bár az EU azóta a kapacitás több mint 90 százalékára feltöltötte földgáztárolóit, és a piac viszonylag kedvezően alakul, Brüsszel mégis attól tart, hogy egy olyan váratlan esemény esetén, mint amilyen az Északi Áramlat-2, a Németországba vezető kulcsfontosságú orosz gázvezeték tavalyi robbanása volt, a forrásokért való küzdelemre kerül sor.

Az ideiglenes rendszer decemberben járt volna le, de a Bizottság az uniós gázpiaci szabályok szélesebb körű átalakításának részeként javasolta annak állandóvá tételét.

A Reuters által ismertetett bizottsági javaslat szerint az uniós vállalatoknak állandó jelleggel lehetőségük lenne a közös üzemanyag-vásárlásra. A részvétel önkéntes lenne, de ha az EU-ban üzemanyag-ellátási válság alakulna ki, a közös vásárlás kötelezővé válna, hogy az uniós országok ne versenyezzenek ugyanazért a szűkös mennyiségért.

„Létrejött, működik, a vállalatok száma növekszik” – mondta egy magas rangú uniós tisztviselő a közös gázvásárlásról.

A Gas Infrastructure Europe adatai szerint az EU szokatlanul teli gáztárolókkal – a kapacitás 93%-ával – vág neki a télnek. (Fotó: Canva)

Eddig több mint 27 milliárd köbméter gázra nyújtottak be igényt

Annak ellenére, hogy iparági források kezdetben szkeptikusan nyilatkoztak arról, hogy a vállalatok igénybe veszik-e a rendszert, az EU eddig több mint 27 milliárd köbméter gázra gyűjtött igényt – ez kétszerese annak a 13,5 milliárd köbméternek, amelyet Brüsszel közösen kívánt vásárolni. Nem világos azonban, hogy ebből a keresletből mennyi változott szilárd szerződéssé.

Az EU összehozza a gázvásárlókat és -eladókat, de nem vesz részt az ezt követő kereskedelmi tárgyalásokban, és a vállalatok nem kötelesek nyilvánosságra hozni, hogy mikor kötnek üzletet. Az új uniós javaslat szerint a vállalatoknak jelenteniük kellene, ha a rendszeren keresztül kapcsolatokat kötnek.

 

Tele vannak a gáztározók

Az uniós tagállamok és az Európai Parlament – amelynek egyaránt jóvá kell hagynia az új uniós jogszabályokat – tárgyalói még ebben a hónapban megvitatják a javaslatot. Céljuk, hogy az év végéig elkészüljön a jogszabály. Az országok még tárgyalnak arról, hogy miként határozzák meg az „ellátási válság” fogalmát, amely a kötelező közös vásárlást kiváltaná, és hogy a közös vásárlást kiterjesszék-e más energiahordozókra, például a hidrogénre – mondta a magas rangú uniós tisztviselő. A kezdeményezés javasolja a rendszer kiterjesztését a novemberben induló, tervezett Európai Hidrogénbank támogatására.

A közös vásárlások az EU mintegy 360 milliárd köbméteres teljes gázszükségletének csak egy kis részét teszik ki, de a céljuk, hogy segítsék az országokat felkészülni a téli időszakra, amikor Európa fűtési gázigénye tetőzik. A Gas Infrastructure Europe adatai szerint az EU szokatlanul teli gáztárolókkal – a kapacitás 93%-ával – vág neki a télnek.

Az EU megfogadta, hogy 2027-re leszokik az orosz fosszilis tüzelőanyagokról. Az orosz vezetékes gáz európai importja – amely korábban a fő módja volt Moszkva gázszállításának Európába – azóta zuhant, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát, de az EU országai nehezen tudtak leszokni az orosz cseppfolyósított földgázról. A közös beszerzési rendszer nem tud orosz gázt vásárolni.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.