Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Az akkumulátor szektor vezetői ismét összegyűlnek az év legfontosabb iparági konferenciáján

NRGreport | 2023.09.08. 14:27

Immár harmadik alkalommal rendezik meg a Hungarian Battery Day konferenciát, ahol az akkumulátor ipar vezetői, magasrangú kormányzati és európai uniós döntéshozók és prominens szakmai szervezetek képviselői vitatják meg a szektor jövőjét. A konferenciát 2023. október 26-án rendezi meg a Magyar Akkumulátor Szövetség és a White Paper Consulting a budapesti Marriott Hotelben. Az eseményt Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter nyitja meg.

 

A téma aktualitása megkérdőjelezhetetlen. Az elmúlt évben, a világ vezető akkumulátorgyártó vállalatai sorra jelentették be bővítési terveiket Magyarországon, jelezve hogy a szektor jelentősége a jövőben még tovább fog növekedni.

Az energiatárolás fejlesztése nagymértékben hozzájárul a közlekedés és az energiaipar fenntartható átalakításához, így a nemzeti és nemzetközi klímacélok eléréséhe szempontjából is kiemelten fontos az akkumulátoripar jövője.

A Hungarian Battery Day egy régiós szinten egyedülálló fórumként, lehetőséget nyújt a hazai és régiós kompetenciák és lehetőségek feltérképezésére az akkumulátorgyártás globális fejlődési irányainak tükrében. A konferencia célja az iparági együttműködés megerősítése, a szereplők összekapcsolása és a nemzetközi együttműködés elősegítése.

A Hungarian Battery Day keretében Magyarország és a régió meghatározó vállalatainak vezetői, magasrangú kormányzati és európai uniós döntéshozók, prominens szakmai szervezetek vezetői, valamint a terület elismert kutatói vitatják meg az akkumulátoripar előtt álló lehetőségeket és kihívásokat.

A konferenciát Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter nyitja meg, bemutatva az akkumulátorszektor szerepét Magyarország gazdasági növekedésében, valamint a magyar kormány céljait és eszközeit a szektor további fejlesztését illetően.

Magyarország az európai akkumulátortérképen ideális helyzetben van, köszönhetően központi földrajzi elhelyezkedésének, az akkumulátorgyártó létesítményekre fordított beruházásoknak, a nagy autógyártók jelenlétének és kiterjedt beszállítói iparának. A magyar akkumulátorpiac elmúlt egy évéről, a legfontosabb beruházási döntésekről és ezek jelentőségéről Joó István, a HIPA vezérigazgatója fog beszámolni a konferencián.

A III. Hungarian Battery Day-en jelen lesz a világ vezető akkumulátorgyártója, a CATL, amely az Magyarország történetének legnagyobb, 7,34 milliárd eurós beruházását hajtja végre Debrecenben. Az akkumulátorgyártó évi 100 GWh (gigawattórás) teljesítményű üzemének státuszáról Jason Chen, a CATL Europe COO-ja fog beszámolni a rendezvényen.

Az elmúlt években az akkumulátoripar Európában is stratégiai jelentőségű piaccá vált. Az előrejelzések szerint 2030-ra legalább 30 millió kibocsátásmentes elektromos jármű közlekedik majd az EU útjain, amely az eddigi szabályozási keretek újragondolását teszi szükségessé. A III. Hungarian Battery Day-en az európai szabályozási keretrendszert olyan előadók fogják bemutatni, mint Thore Sekkenes, az Európai Akkumulátor Szövetség (EBA) programigazgatója, Rene Schroeder, a teljes gyártásláncot lefedő legnagyobb európai szervezet, az Eurobat igazgatója vagy Jacopo Tosoni, a European Association for Storage of Energy (EASE) politikai vezetője.

A konferencia előadója lesz Bob Galyen, az akkumulátor ipar nemzetközi szinten elismert szaktekintélye, a CATL volt CTO-ja, aki a nemzetközi akkumulátorpiac realitásáiról fog beszámolni az USA új klímavédelmi csomagja, az Inflációcsökkentési Törvény (Inflation Reduction Act) fényében.

Az akkumulátoros energiatárolók telepítésével részben kiegyenlíthető az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozása is. Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energia és klímapolitikáért felelős államtitkára a konferencián bemutatja a hálózati integrált és piac alapú energiatárolási beruházások támogatási rendszerét és az ebben rejlő lehetőségeket.

A III. Hungarian Battery Day során szó lesz akkumulátoripar legfontosabb kérdéseiről, többek között az akkumulátorok újrahasznosításáról; a hazai és európai beszállítók lehetőségeiről a magyar piacon; régiós együttműködésről; Magyarország legfrissebb akkumulátorral kapcsolatos K+F+I fejlesztéseiről; környezetvédelem, egészség és biztonság (EHS) megvalósulásáról az akkumulátoriparban; valamint az akkumulátoripari szakképzés fejlesztéséről.

A konferencia előadói között jelen lesznek az iparág legfontosabb szereplői, mint például az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), az Atlas Copco, a Umicore, a MOL, a UniCredit Bank, a Kinstellar, az Éltex, a Pact Capital AG, a SungEel Hitech, az EIT InnoEnergy és még sokan mások, akik megosztják gondolataikat a szektor jövőjéről.

A III. Hungarian Battery Day-el kapcsolatos további információs megtalálhatók a rendezvény weboldalán.

 

Kiemelt kép forrása: Hungarian Battery Day

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.