Fenntarthatóság

Ez az anyag hozhatja el a mobiltelefon-akkumulátorok fenntartható jövőjét

Devenyi Dalma | 2023.09.08. 02:00

Az ausztráliai RMIT School of Engineering által létrehozott új projekt bebizonyította, hogy az újrahasznosítható telefonakkumulátorok lehetségesek, és közel egy évtizeddel meghosszabbítják a telefonok élettartamát.

 

A hulladék egyre fontosabb kérdéssé válik

A szemét és a hulladék ártalmatlanítása nem meglepő módon világszerte központi kérdés – írja a Happy Eco News. A szemétszállítás struktúráján belül számos probléma létezik: az újrahasznosítást sok területen gyakran elhanyagolják, a szemétszállítási infrastruktúra nem következetes és fejletlen, valamint a szemétlerakó létesítmények hiányoznak. Ez azt jelenti, hogy világszerte viszonylag gyakori, hogy valóságos szemétfolyókkal, – hegyekkel találkozunk.

Ennek a problémának egy napról napra növekvő összetevője az elektronikai hulladék, más néven e-hulladék növekvő problémája. Az e-hulladék az a szemét, amely az elektronikus eszközök használat utáni kidobása miatt keletkezik.

Az e-hulladék minden olyan elektronikus eszközt tartalmaz, amely a hulladéklerakóba kerül, és ez azért olyan problematikus, mert ezek az eszközök gyakran tartalmaznak veszélyes és mérgező vegyi anyagokat, amelyek végül a földünkbe, a vízbe és a légkörbe kerülnek.

A keletkező e-hulladék 10%-át a mobiltelefonok akkumulátorai teszik ki. A mobiltelefonoknak ez a speciális összetevője egyre nagyobb problémát jelent. A fent leírt problémákon túlmenően a mobiltelefonokat és más elektronikai cikkeket elégetik, és ezáltal ezek a veszélyes vegyi anyagok felszabadulnak, illetve újak keletkeznek.

Sok ilyen probléma azonban megkerülhető lenne, ha egyszerűen újrahasznosítható telefonakkumulátorokat gyártanánk. Ez így működhetne.

Az ausztráliai RMIT School of Engineering által létrehozott új projekt bebizonyította, hogy az újrahasznosítható telefonakkumulátorok lehetségesek, és közel egy évtizeddel meghosszabbítják a telefonok élettartamát. (Fotó: Canva)

 

Miért nem csinálta meg még senki?

A mobiltelefonok akkumulátorainak általános újrahasznosítását akadályozó egyik fő ok, hogy a lítium-ion akkumulátorok újrahasznosítása vagy újrafelhasználása nagy kihívást jelent. A mobiltelefon-akkumulátorok előállításának azonban számos más módja is létezik, és ezek közül az egyik a fenntartható mobileszközök létrehozásának útját jelentheti.

Az ausztráliai RMIT School of Engineering fejlesztette ki ezt az új, újrahasznosítható telefonakkumulátort. A konstrukció elsősorban egy Mxene nevű anyagot használ, amely a grafénhez hasonló anyag, amelyet általában az elektronikában, például a hagyományos, nem újrahasznosítható telefonakkumulátorokban használnak. Az elsődleges ok, amiért az Mxene még nem található meg a legtöbb mobiltelefonban, az, hogy könnyen rozsdásodik, ami akadályozza a vezetőképességet.

A grafénnel vagy a lítium-ion akkumulátorokkal összehasonlítva az Mxene sokkal gyorsabban rozsdásodik, de ironikus módon éppen ez a tulajdonsága lehet az, ami meghosszabbíthatja a készülék élettartamát. A rozsdát hanghullámok segítségével „lekefélik”, így a kutatók becslése szerint háromszorosára tudják növelni egy hagyományos telefon akkumulátorának élettartamát, és valóban újrahasznosítható telefon akkumulátorokat hozhatnak létre.

Hossein Alijani, az egyetem doktorandusza és a projekt társvezető kutatója elmondta: „Az oxidáció csökkentésére használt jelenlegi módszerek az anyag kémiai bevonatára támaszkodnak, ami korlátozza az Mxene natív formában történő felhasználását, ebben a munkában azt mutatjuk be, hogy ha egy oxidált Mxene-filmet nagyfrekvenciás rezgéseknek teszünk ki mindössze egy percig, akkor a filmről eltávolítjuk a rozsdát. Ez az egyszerű eljárás lehetővé teszi az elektromos és elektrokémiai teljesítményének helyreállítását.”

 

A jövő az újrahasznosításban rejlik

Hulladékcsökkentés, pont. Ez az egyik legkritikusabb kérdés, amellyel szembe kell néznünk. Addig is azonban az általunk termelt hulladék újrahasznosítása a legjobb megoldás a bolygónkat szennyező hatalmas mennyiségű szemét ellen.

Mivel egy olyan világ felé haladunk, amelyben az elektronika egyre fontosabb szerepet játszik mindennapi életünkben, fel kell hagynunk az eldobható eszközök használatával. A könnyen kivehető és újrahasznosítható telefonelemek létrehozása olyan kihívás, amelyet meg kell ugranunk.

Az ehhez hasonló technológiai fejlesztések egyre gyakoribbá válásával hamarosan egy olyan világot fogunk látni, amelyben nincs ellentmondás az elektronika és a környezeti érzékenység között. Ennek a mozgalomnak a részeként az MXene újrahasznosítható telefonakkumulátorok tűnnek a legújabb és legígéretesebb megoldásnak, amelyet erre a problémára alkottunk.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.