Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

A haladás technikája: így próbál betörni az Audi a kínai piacra

Benedek Attila | 2023.09.11. 01:00

Ha a Volkswagen és az Xpeng közös munkája nagyot szólt a nyáron, akkor mit mondjunk az Audiról és kínai partnerének együttműködéséről? A bajorok az egyik legnagyobb állami autógyárral dolgoznak együtt.

 

Az Audi és a VW sztorija jól mutatja, hogy mekkora változások történnek az autóiparban. A német prémium márka a kínai piac elektromos részén annyira „helyzetbe került”, hogy nincs idejük várni a saját programozóikra és mérnökeikre. Gyorsabb és hatékonyabb megoldás, ha a négy legnagyobb állami kézben lévő autógyár egyikével működnek együtt.

Ez a vállalat a SAIC Motor, ami Európában leginkább arról ismert, hogy az MG márka tulajdonosa. A vállalatcsoport tavaly, 2 784 581 darab autót értékesített. A SAIC Motor és a világ egyik legnagyobb webáruházának közös cége az IM Motors. A kínaiak L7 néven futó elektromos limuzinjának a technológiáját kapták meg a bajorok. Ami egy ötméteres, hi-tech villanyautó. Ennek a típusnak az alapjaira épült egy szabadidő-autó is.

Fontos információ, hogy a világ egyik legnagyobb webáruháza nem a Riviannel együttműködő és százezer csomagszállító autót megrendelő Amazon. Hanem az Alibaba, ami inkább már egy óriási tech cégnek felel meg. Amely a mesterséges intelligenciától kezdve, sok mindenben „nyakig” benne van.

Az Audi nincs egyedül a kínai belpiacos problémájával. Olvashat nálunk – a kínai piac sajátosságai mellett – a VW kínai vesszőfutásáról, ami szintén az elektromos autók technikájával kapcsolatos.

A kínaiak L7 néven futó elektromos limuzinjának a technológiáját kapta meg az Audi. (Fotó: SAIC Motor)

 

Az elveszett cirkáló

A VW csoporton belül a Porsche és az Audi csoportosulása jelenti az elitet. Az általuk kidolgozott és alkalmazott technika mindig magasabb színvonalú, mint a VW más márkáinál használt megoldások.

A kínai partnerre váltás oka úgy lesz érthető, ha látjuk, hogy mi történt a neméteknél. A Porsche gőzerővel dolgozik a teljesen elektromos Macan utódján, amely azonos alapokra épül, mint az Audi jövőbeli Q5-je. Közben készül a 718-as Boxster/Cayman páros is, ami szintén tisztán elektromos lesz. A felsorolt autóknak azért húzódik a premierje, mert az autót vezérlő program terén komolyak az elmaradások. A Porsche már kiadott gyári kémfotókat a prototípusok tesztelésről, de a bemutató dátumát, folyamatosan tologatják. Ezeknél a márkáknál egy olyan típusú baki, amit a VW csinált az ID.3 szoftverével, felérne egy valódi katasztrófával.

Ezt a folyamatos késlekedést unták meg a Bajorországban, főleg azért, mert a különleges jó technikát kedvelő kínai piacot céloznák meg a készülő újdonságokkal. A lényeg, hogy a többször átszervezett programozói csoport munkája lassú és nem igazán eredményes. Ennél gyorsabb és jóval egyszerűbb, ha a négykarikás márka a kínai piacra gyártott villanyautói egy helyi gyártó segítségével készülnek. Így a lehető legkisebb a piacvesztés.

Ezt bizonyítják a számok is: a kínai autógyártók szövetségétől származó adatok szerint, 2023 első negyedévében az Audi valamivel 3000 fölötti villanyautó eladást produkált. A BMW-nél 21646 darabnál állt meg a számláló, a Teslánál pedig 137429 példánynál… A számok is jól mutatják, hogy az elektromos autós kínai piacon, nagyon nehéz versenyre kelni a helyi gyártókkal.

A német prémium márka a kínai piac elektromos részén annyira „helyzetbe került”, hogy nincs idejük várni a saját programozóikra és mérnökeikre. (Fotó: Audi)

 

Jetta és társai

Kis háttérinfó: az Audinak a kínai piacon található egy almárkája, amit a Renault technikát használó Daciához lehetne hasonlítani. Ennek a neve Jetta, amiről sokaknak a VW 1979-től gyártott típusa jut az eszébe. Amit a Golf limuzin kivitelének szántak, az audis Jettát egyébként 2019-ben alapították Kínában. A hírek szerint, a hazai piacán jól futó friss márkára is kiterjedne az IM Motors-al történő együttműködés.

 

Kiemelt kép forrása: Audi

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.