Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

A BMW bemutatta új járművét, ami az elektromos autók új korszakát jelentheti

S.Rita | 2023.09.12. 02:00

A BMW szeptember elején mutatta be legújabb koncepciójárművét, a Neue Klasse modellt, ami az elektromos autózás új korszakát jelentheti.

 

A német BMW autógyártó szeptember elején mutatta be legújabb elektromos koncepciójárművét, az úgynevezett „Vision Neue Klasse” modellt, ami a vezérigazgató szerint egy új korszak hajnalát jelenti a vállalat számára – írja a CNBC.

A BMW legújabb koncepciója egy olyan tervezést mutat be, amely a márka következő generációs elektromos járműveit fogja megalapozni. A Neue Klasse – vagyis az új osztály – koncepcióra épülő első elektromos járművek 2025-ben kerülhetnek gyártásba.

 

Az elektromos autózás fejlesztése mindenek előtt

Az új elektromos járműcsalád a BMW hatodik generációs akkumulátorcelláit tartalmazza, amelyek a vállalat szerint akár 30%-kal javítják a Neue Klasse modell töltési sebességét és hatótávolságát. Mindezek eredményeként a BMW szerint a jármű teljes hatékonysága akár 25%-kal is nőhet.

A BMW Vision Neue Klasse modellel a BMW minden innovatív erejét az elektromos oldalra, a digitális oldalra helyezzük, és természetesen ez az autó a körforgás iparágára támaszkodik majd – mondta Oliver Zipse, a BMW vezérigazgatója.

Zipse kiemelte, hogy amikor két év múlva ezek az autók forgalomba kerülnek, azzal a BMW innovációs törekvését és fenntarthatósági céljait is korszakba vezetik át. A Vision Neue Klasse a következő napokban debütál a nyilvánosság előtt a BMW székhelyéül is szolgáló müncheni IAA autókiállításon. Az IAA kiállítás a világ egyik legnagyobb mobilitási szakkiállítása.

Hiszünk abban, hogy az elektromobilitás lesz a világ legnagyobb növekedési szegmense az autóiparban, és mi ebben vezető szerepet akarunk betölteni – tette hozzá Zipse.

A BMW vezérigazgatója azt prognosztizálta, hogy az akkumulátoros elektromos járművek 2023 végére az autógyártó világméretű értékesítésének 15 százalékát teszik majd ki. Frank Weber, a BMW igazgatótanácsának fejlesztésért felelős tagja szerint a Neue Klasse termékcsalád „jelentős technológiai ugrást” jelent az autógyártó számára.

 

A BMW nem riad vissza a konkurenciától

Augusztus elején a BMW közölte, hogy az ellátási lánc problémáiból és a magas inflációból eredő folyamatos kihívásokra számít a következő hónapokban is. Ennek ellenére megemelte az autóipari szegmens kamat- és adófizetés előtti eredményének éves kilátásait.

A nehéz piaci helyzet ellenére is a BMW részvényei az elmúlt évben mintegy 13%-kal emelkedtek.

Arra a kérdésre, hogy a kínai elektromos autó-óriások jelenléte az autószalonon és a kínai export hatása aggódalommal tölti-e el, Zipse így válaszolt: „Nem, egyáltalán nem félünk”. A vezérigazgató szerint az a vonzerő jele, amikor az olyan globális szereplők, mint a kínaiak, akik a világ legnagyobb autópiacát jelentik, eljönnek Münchenbe, és bemutatják, hogy mivel készülnek. A müncheni autószalon sokkal több, mint egyszerű bemutató, hiszen ez egy innovációs kiállítás is, így Zipse véleménye alapján akkor izgalmas, ha minél több szereplő van jelen.

 

Kiemelt kép forrása: BMW.hu

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.