Trading

Ahogy a szaúdi olajcsökkentés emeli az árakat, Ázsia finomítói máshol vásárolnak

S.Rita | 2023.09.13. 02:00

A legfontosabb ázsiai importőr régió finomítói kénytelenek átalakítani a vásárlási szokásaikat, mivel a Szaúd-Arábia által végrehajtott további termeléscsökkentések miatt csökkent az általuk preferált közepesen savanyú nyersolajfajták elérhetősége.

 

A királyság, az első számú olajexportőr és az OPEC+ csoport de facto vezetője szeptember 5-én meghosszabbította az év végéig napi 1 millió hordó (bpd) kitermelésének önkéntes csökkentését, míg Oroszország, a csoport második legnagyobb termelője, ugyanerre az időszakra meghosszabbította 300 000 bpd kitermeléscsökkentését – írja a Reuters.

A kínálat szűkülésére reagálva a globális referenciaárak emelkedtek – a Brent a múlt héten 10 hónap óta először érte el a 90 dollárt hordónként.

A fő referenciaárak azonban a nyersolaj spektrum könnyű édes végét képviselik, míg az OPEC+ termeléscsökkentésének hatása a közepesen savanyú szegmensben volt a legerőteljesebben érezhető.

Az ázsiai új, összetett finomítók közül sokan a közepesen savanyú nyersolajat részesítik előnyben, mivel az nagyobb hozamot biztosít az olyan középdesztillátumokból, mint a dízel és a repülőgép-üzemanyag. A Szaúd-Arábia és számos más közel-keleti termelő, például Kuvait és az Egyesült Arab Emírségek alacsonyabb exportja miatt ezek a termelők pedig igyekeznek biztosítani az utánpótlást.

Ennek következtében ezeknek a fajtáknak az árai felülmúlták a light sweet referenciaértékeket. A Brent-Dubai swap tőzsdei árfolyam, amely a Brent és a Dubai, egy közepes nyersolaj közötti különbséget méri, csökkent, és rövid időre a Brent szokásos prémiumáról diszkontra váltott.

A Brent augusztus 28-án hordónként 17 centes diszkontra csúszott a Dubaihoz képest, majd kissé helyreállt, és hétfőn 85 centes prémiumon zárt.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy az év elején a Brent hordónként 5,97 dolláros prémiumot jelentett a dubaihoz képest, és az ukrajnai orosz inváziót követően a 17,50 dollárt is elérte. Az olyan közepesen savanyú nyersolaj, mint az iraki Basrah Light , amely történelmileg a Brenthez képest árengedménnyel kereskedett, jelenleg hordónként 2,63 dolláros prémiumot kínál.

Az orosz nyersolajat a Moszkva elleni nyugati szankciók miatt nagy árengedménnyel értékesítették más fajtákhoz képest, de ez az árengedmény az elmúlt hetekben jelentősen csökkent. (Fotó: Canva)

 

Megváltozott áramlások

A közepes nyersolajfajták magasabb ára hatással van arra, hogy a nyersolaj milyen módon áramlik a világban. India jó példa erre, mivel Ázsia második legnagyobb importőre az orosz Urals nyersolajra váltott, és elfordult a drágább közel-keleti fajtáktól.

Az orosz nyersolajat a Moszkva elleni nyugati szankciók miatt nagy árengedménnyel értékesítették más fajtákhoz képest, de ez az árengedmény az elmúlt hetekben jelentősen csökkent.

Ennek oka az, hogy az indiai finomítók nehezen tudnak olyan közepes minőségű nyersolajokat beszerezni, mint az Urals, és nincs más választásuk, mint hogy többet fizessenek az orosz minőségért.

India Irakból származó importja júliusban 29,17 millió hordó volt, ami az idei év eddigi legerősebb hónapja, de augusztusban 26,43 millió hordóra esett vissza, és a Kpler árupiaci elemző cég által összeállított adatok szerint ebben a hónapban ismét 24,63 millió hordó körülire fog csökkenni.

Kína is változtat vásárlási szokásain, és növeli az OPEC+-on kívüli szállítóktól származó importot.

Az Iránból származó behozatal értékelése nehéz, mivel Kína nem jelenti hivatalosan a nukleáris programja miatt nyugati szankciókkal sújtott Iszlám Köztársaságtól történő vásárlásokat. A Kpler azonban úgy becsüli, hogy Kína Iránból származó importja szeptemberben eléri a 28,7 millió hordót, ami 2019 áprilisa óta a legtöbb lenne, és kétszerese annak a szintnek, amely 2023-ban eddig a legtöbb hónapban uralkodott. Kína az Egyesült Államokból származó importot is növeli, a Kpler szeptemberben 10,17 millió hordó érkezésére számít, ami októberben 17,25 millió hordóra emelkedik. A Brazíliából származó kínai import szeptemberben várhatóan eléri a 29,07 millió hordót, ami a Kpler szerint három éve a legmagasabb lenne.

Az olcsóbb olajért folytatott hajsza az OPEC+-on kívüli szállítók részéről csökkentheti a költségeket, de néha a finomítóegységek nem optimális kihasználtságát eredményezi, ami azt eredményezi, hogy az üzemek több könnyű párlatot, például benzint és naftát, és kevesebb gázolajat és repülőgép-üzemanyagot állítanak elő.

Részben ez az oka annak, hogy a gázolaj – a dízel és a sugárhajtómű-üzemanyag építőköve – ázsiai haszonkulcsa az elmúlt hónapokban erőteljesen emelkedett, és augusztus 28-án hordónként 36,13 dollárral 8 havi csúcsot ért el, ami több mint háromszorosa az április 28-i 11,58 dolláros 2023-as mélypontnak.

Bár Szaúd-Arábia talán sikeresen növelte az olajárakat, ugyanakkor megzavarja a piacokat és megváltoztatja a fizikai nyersolajáramlásokat. A kockázat az, hogy amikor ez és a többi OPEC+ termelő úgy dönt, hogy véget vet a termeléscsökkentésnek, akkor azt tapasztalják, hogy a vevők már megbarátkoztak az új megállapodásokkal, amelyeket kénytelenek voltak megkötni.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.