Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Világrekord kínai szélturbina: egy nap alatt 170 ezer háztartást látott el energiával

Devenyi Dalma | 2023.09.13. 01:00

A kínai Fujianban a világ legnagyobb szélturbinája megdöntötte az egy napos energiatermelés rekordját, mivel 170 ezer háztartás energiaellátását biztosította.

 

A kínai Fujian tartomány partjainál tornyosul a Goldwind GWH252-16MW, ami a világ legnagyobb szélerőműve. Szeptember 1-jén a 252 méter átmérőjű mamut turbina 24 óra alatt 384,1 megawattóra (MWh) energiát termelt, miközben egy tájfun sújtotta Kína délkeleti részét.

Ez a mennyiség nagyjából 170 ezer háztartás, 38 millió LED vagy 2,2 millió elektromos autó energiaellátására elegendő.

Az eredmény meghaladja a korábbi 364 MWh-s rekordot, amelyet Dániában állítottak fel augusztusban.

 

Mire képes a Goldwind szélturbina?

A legtöbb turbina nem képes tájfunban működni, és a mostani nagy erejű tájfun számos szélerőműparkot leállásra kényszerített. A Goldwind azonban képes valós időben beállítani a lapátjait, amikor a szél nagy sebességet ér el, így továbbra is képes áramot termelni.

Szorosan figyelemmel kísérjük a kritikus elemeket, mint például a fő vezérlőprogramot, a pitch-rendszert és a generátorokat, hogy fokozatosan feloldjuk az áramkorlátozásokat, miközben garantáljuk az üzembiztonságot – mondta a Goldwind szóvivője.

A Goldwind GWH252-16MW rotor átmérője 252 méter – körülbelül 2,5 futballpálya -, és minden egyes lapátja a hangsebesség több mint kétharmadát képes elérni.

 

Mely országok állnak a világ élvonalában a szélenergia terén?

Már csak a világrekord miatt sem nehéz kitalálni, hogy Kína a világelső a szélenergia terén. 2021-ben több tengeri szélenergia-termelő kapacitást telepített, mint a világ összes többi országa az elmúlt öt évben.

A 2022-es 64,3 GW-os teljes globális tengeri szélenergia-kapacitás 49 százalékát egyedül Kína adja, ami több, mint Európa 47 százaléka.

Az ország tervezi a világ legnagyobb szélerőműparkját is, amely olyan hatalmas, hogy egész Norvégia energiáját el tudná látni. A projekt munkálatai a tervek szerint 2025 előtt kezdődnek meg. Kína zöld bizonyítványa azonban korántsem makulátlan, figyelmeztet Li Shuo, a Greenpeace kelet-ázsiai vezető politikai tanácsadója.

Kína a 800 kilós gorilla, amikor a globális energiaszektorról van szó. Az ország kétségtelenül a megújuló energiaforrások globális elterjedésének éllovasa, ugyanakkor az ország felgyorsítja a szénprojektek jóváhagyását is, ami vitatható döntés – mondta Li Shuo tanácsadó.

A globális szuperhatalom azt reméli, hogy 2025-re a villamos energia egyharmadát megújuló energiaforrásokból tudja majd előállítani. Ugyanakkor azt tervezi, hogy 2060-ra eléri a nettó nulla kibocsátást, ami sok más országhoz képest távoli cél.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.