Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Hatalmas felfedezés: Az Egyesült Államokban talált új lítium lelőhely lehet a világ legnagyobbja

S.Rita | 2023.09.14. 01:00

Vulkanológusok felfedezték a világ szerintük legnagyobb lítiumlelőhelyét az Egyesült Államok nyugati részén. Az Egyesült Államok számára nagy jelentőséggel bír, mivel az anyag évtizedekig segíthet az elektromosautó-ipar energiaellátásában.

 

A lelőhely a McDermitt-kalderán található, amely a nevadai és oregoni határ mentén húzódik, a lítium a feltételezések szerint egy 16 millió évvel ezelőtti szupervulkán robbanása nyomán keletkezett – írja a Carscoops. Bár a végleges számadatot még meg kell erősíteni, a becslések szerint akár 120 millió tonna lítiumot is tartalmazhat, ami az elektromosautó-ipar számára nagy áldás lenne.

Ez azt jelentené, hogy a kaldera körülbelül 12-szer többet tartalmaz az ásványi anyagból, mint a bolíviai sós síkságok, amelyeket korábban a Föld legnagyobb lelőhelyének tartottak – írja az Independent. A felfedezés mögött álló kutatók szerint nemcsak sok lítium van a helyszínen, hanem koncentrált készlet is.

A felfedezés az Egyesült Államok számára nagy jelentőséggel bír, mivel az anyag évtizedekig segíthet az elektromosautó-ipar energiaellátásában. (Fotó: Canva)

 

„A vulkáni üledékes lítiumkészletek […] általában sekély, nagy tónusú lelőhelyek, alacsony hulladékérc-arányokkal” – írják a kutatók a Science Advances című folyóiratban megjelent cikkben. „Az USA déli részén, a Thacker Passnál található McDermitt-kalderán található illittartalmú miocén lakkos üledékek rendkívül magas lítiumtartalmúak”.

Ez jó hír lehet az Egyesült Államok számára, amely a mostani felfedezés előtt nem rendelkezett jelentős lítiumlelőhelyekkel. A kormánynak szem előtt kell tartania, hogy a kaldera nevadai oldalán két törzs azt állítja, hogy egy bánya szent földön épülne, míg más csoportok tiltakoznak az ilyen tevékenység lehetséges környezeti hatásai ellen.

Az Americas Corporation geológusai azonban úgy vélik, hogy ha sikerül együttműködni az érdekelt felekkel, a bányászat 2026-ban megkezdődhet. Ha ez megtörténik, akkor ez segíthetne kielégíteni az elektromos járműipar jövőbeni igényeit, amelyek 2040-re várhatóan nyolcszorosára nőnek.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.