Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Az IEA vezetője elmondta, meddig fog tetőzni az olaj, a gáz és a szén iránti kereslet

S.Rita | 2023.09.15. 01:00

Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség ügyvezető igazgatója szerint a fosszilis tüzelőanyagok, például az olaj, a gáz és a szén iránti kereslet 2030 előtt minden idők legmagasabb szintjét fogja elérni.

 

Ez jelentős előrelépés az éghajlatváltozás elleni globális küzdelemben, de nem elég gyors ahhoz, hogy a globális felmelegedést a nemzetközileg támogatott célon belül tartsuk, azaz az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokra korlátozzuk a globális felmelegedést – idézi a CNBC Birolt.

„Annak ellenére, hogy az évek során újra és újra az olaj- és széncsúcsról beszéltek, mindkét tüzelőanyag minden idők legmagasabb szintjét éri el, ami megkönnyíti az olyan állítások visszautasítását, amelyek szerint hamarosan fogyatkozásnak indulhatnak. A Nemzetközi Energiaügynökség új előrejelzései szerint azonban a látszólag könyörtelen növekedés kora ebben az évtizedben véget ér, ami jelentős következményekkel jár a globális energiaágazatra és az éghajlatváltozás elleni küzdelemre nézve” – írta Birol a Financial Timesban megjelent véleménycikkében.

A Nemzetközi Energiaügynökség ügyvezető igazgatója szerint a fosszilis tüzelőanyagok, például az olaj, a gáz és a szén iránti kereslet 2030 előtt minden idők legmagasabb szintjét fogja elérni. (Fotó: Canva)

 

Napelemek, elektromos járművek

Az IEA egy globális kormányközi energiaügynökség, amelyet 1974-ben, az 1973-as olajválság után alapítottak, és amely ma már a tiszta energiát és a globális energiaátalakítást is magában foglalja az energiachartájában. Birol értékelése az IEA októberben megjelenő jelentésén, a World Energy Outlookon alapul, amelyből kiderül, hogy „a világ egy történelmi fordulópont küszöbén áll” – mondta Birol.

Az energiakeresletben bekövetkező hatalmas változás többek között a tiszta energiát hasznosító technológiák, például a napelemek és az elektromos járművek növekedésének, valamint a jelenlegi globális kormányzati politikáknak köszönhető.

„Csak a világ kormányainak mai politikai beállításai alapján – még új éghajlat-politika nélkül is – a három fosszilis energiahordozó iránti kereslet a következő években eléri a csúcspontját. Ez az első alkalom, hogy ebben az évtizedben látható a kereslet csúcspontja mindegyik üzemanyag esetében – korábban, mint azt sokan várták” – tette hozzá Birol.

Kína a legnagyobb szénfogyasztó, de Birol szerint Kínában nőtt a megújuló és az atomenergia felhasználása. Emellett Kína lassuló gazdasága csökkenteni fogja a szénfelhasználást, véli Birol.

Az elektromos járművek elterjedésének ugrásszerű növekedése, többek között Kínában, hozzájárul az IEA előrejelzéséhez, amely szerint az olajkereslet 2030 előtt tetőzik. Az elektromos buszok és a két- és háromkerekű robogók elfogadásának és használatának növekedése szintén hozzájárul az olaj várható csúcsához.

Kína a legnagyobb szénfogyasztó, de Birol szerint Kínában nőtt a megújuló és az atomenergia felhasználása. Emellett Kína lassuló gazdasága csökkenteni fogja a szénfelhasználást, véli Birol. (Fotó: Canva)

 

Véget ér a gáz aranykora

Birol szerint a „gáz aranykora”, amelyet az IEA 2011-től nevezett meg, a megújuló energiaforrások növekedése miatt el fog múlni. Emellett a hőszivattyúk hőmérséklet-szabályozásra való használatának növekedése és az, hogy Európa az ukrajnai orosz inváziót követően kénytelen volt felgyorsítani az orosz gázvezetékekről való átállást, alátámasztja az IEA azon véleményét, hogy a gázkereslet ebben az évtizedben tetőzik – mondta Birol.

A fosszilis tüzelőanyagok iránti kereslet csökkenése a fejlett gazdaságokban gyorsabban fog lezajlani, és ennek éghajlati előnyeit legalább részben ellensúlyozni fogja a fosszilis tüzelőanyagok, különösen a gáz iránti kereslet növekedése a feltörekvő és fejlődő gazdaságokban.

Emellett a fosszilis tüzelőanyagoktól való globális eltávolodási tendenciákat szélsőséges időjárási események fogják megszakítani. A hőhullámok növelik az áram iránti keresletet, az aszályok pedig a vízenergia elérhetőségét, így ezekben az esetekben Birol némi kiugrást jósolt a keresletben.

2015 óta a globális vezetők hangsúlyozták annak fontosságát, hogy a globális felmelegedést 1,5 Celsius-fokban tartsák, hogy megakadályozzák az egyre szélsőségesebb hőhullámokat, aszályokat és árvizeket. Még ha a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának csúcspontja közelebb is tűnik a korábban vártnál, a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása nem csökken elég gyorsan ahhoz, hogy a Föld biztosan az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokos felmelegedési célon belül maradjon.

„A kereslet előre jelzett csökkenése, amelyet a mai politikai beállítások alapján látunk, közel sem elég meredek ahhoz, hogy a világot a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozásához vezető útra terelje. Ehhez lényegesen erősebb és gyorsabb politikai fellépésre lesz szükség a kormányok részéről” – mondta Birol.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.