Trading

Az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók szorosabbra fűzhetik a BRICS-szövetséget

S.Rita | 2023.09.16. 01:00

A Nyugat által Oroszországgal szemben bevezetett szankciók közelebb hozzák egymáshoz a BRICS-országokat – mondták olajipari vezetők a nemrégiben Szingapúrban megrendezett APPEC konferencián.

 

„Ha ma az olajpiacokat nézzük… az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók működnek. Abban az értelemben működnek, hogy kevesebb vagy alacsonyabb bevételt, alacsonyabb számlázási árakat eredményeznek az orosz áruk számára” – idézi Russell Hardyt, a Vitol energiakereskedő cég vezérigazgatóját a CNBC.

Tavaly, miután Oroszország februárban lerohanta Ukrajnát, a G7-es csoport olyan olajárplafon-mechanizmust vezetett be, amely korlátozta a Kreml háborús kasszájába befolyó bevételeket, miközben megőrizte az orosz áramlásokat a világpiacra.

A szankciók sorozata mellett az Európai Unió júniusban egy olyan kijátszás elleni eszközt fogadott el, amely korlátozza a meghatározott szankcióval sújtott áruk és technológiák értékesítését, szállítását és exportját bizonyos, Oroszország számára közvetítőként fellépő harmadik országokba. Májusban a G7-ek bejelentették, hogy a blokk korlátozni kívánja az orosz gyémántok kereskedelmét.

Ezek a szankciók azonban más, nem szándékolt következményeket is eredményezhetnek, amelyeket Hardy „negatívnak” tart.

„A szankciók másik oldala az, hogy erősebb kötelékeket hoz létre a BRICS-országok között, ami viszont egyfajta ellentétes erő” – mondta.

A BRICS-szövetséghez Oroszország mellett Brazília, India, Kína és Dél-Afrika tartozik. A blokk a múlt héten ülésezett, és meghívta az olajipari nehézsúlyú országokat, köztük Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emírségeket – valamint Iránt, Etiópiát, Egyiptomot és Argentínát -, hogy 2024-ben csatlakozzanak a szövetséghez.

„Szerintem ez egy nagyon negatív aspektus” – tette hozzá Hardy, aki aggodalmát fejezte ki a következő egy-két évre vonatkozóan, mivel az orosz kereskedők „kihasználják a lehetőséget, hogy összekovácsolják ezeket a kötelékeket az orosz energiaellátás és a BRICS-országok között”.

 

Ellensúly létrehozása

A BRICS-országok a Nyugattal való kapcsolataikban különböző mértékben kerültek összetűzésbe. Kína esetében az Egyesült Államokkal több fronton, többek között diplomáciai, kereskedelmi és technológiai téren is nőtt a feszültség, és mindkét fél a viszonzás jegyében korlátozta az exportot. Eközben India és Kína is növelte a kedvezményes árú orosz nyersolaj importját az ukrajnai háború óta, Moszkva pedig India vezető nyersolajforrásává lépett elő, és India nyersolajimportjának mintegy 40%-át teszi ki.

„Mindenkit irritál az amerikai kormány, az amerikai pénzügyminisztérium a szankciókkal … Ezért az emberek azt kérdezik, hogy van-e mód arra, hogy a G7 vagy a G20 ellenerőt, ellensúlyt hozzon létre. A BRICS a jelölt” – mondta Fereidun Fesharaki, a Facts Global Energy energetikai tanácsadó cég elnöke a rendezvényen tartott panelbeszélgetésen.

A közelmúltban Dél-Afrikában tartott BRICS-csúcstalálkozón Luiz Inácio Lula da Silva brazil vezető kiemelte, hogy a szövetség továbbra is vizsgálja a közös valuta lehetőségét. Áprilisi kínai állami látogatása során állítólag felszólított arra is, hogy a globális kereskedelemben kevésbé függjön az amerikai dollártól.

Fesharaki azonban azt mondta, hogy a „dollármentesítés”, vagyis a zöldhasúval való kereskedésről való elmozdulás még messze van.

„Senki sem tudja helyettesíteni az amerikai dollárt. Az amerikai dollár nagyon-nagyon erős. Ha bármilyen valuta felajánlkozna az amerikai dollár helyettesítésére, az olajárakban drámai turbulenciák lennének. Valójában senki sem akarja ezt” – ismerte el.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.