Trading

Nemzetközi Energiaügynökség: Az OPEC+ csökkentései a negyedik negyedévben jelentősen szűkítik az olajpiacot

Devenyi Dalma | 2023.09.17. 01:00

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szeptember 12-én közölte, hogy a Szaúd-Arábia és Oroszország által 2023 végéig meghosszabbított kínálatcsökkentés a negyedik negyedévre jelentős piaci hiányt eredményez, miközben kitartott a kereslet idei és jövő évi növekedésére vonatkozó becslései mellett.

 

Az OPEC és szövetségesei, az OPEC+ 2022-ben kezdte meg a kínálat korlátozását a piac megerősítése érdekében – írja a Reuters. Ebben a hónapban a Brent olaj referenciafajta idén először átlépte a 90 dollárt hordónként, miután Szaúd-Arábia és Oroszország 2023 végéig meghosszabbította a napi 1,3 millió hordós (bpd) csökkentést. Az OPEC+ tagjai által 2023 eleje óta végrehajtott több mint 2,5 millió bpd kitermeléskorlátozást eddig ellensúlyozta a szövetségen kívüli termelők – köztük az Egyesült Államok, Brazília és a még mindig szankciók alatt álló Irán – magasabb kínálata – közölte az ügynökség.

„Szeptembertől kezdve azonban az OPEC+ termelés kiesése jelentős ellátási hiányt fog okozni a negyedik negyedévben” – áll a havi olajjelentésben.

A jövő év eleji csökkentések elmaradása azonban többlet felé tolná el az egyenleget – közölte az ügynökség, kiemelve, hogy a készletek kényelmetlenül alacsony szinten lesznek, ami növeli az újabb hullámzó volatilitás kockázatát a törékeny gazdasági környezetben.

 

Kaotikus előrejelzés

A szélesebb körű gazdasági aggályokat, élükön Kína járvány utáni lassú fellendülésével, felerősítette az, hogy az Egyesült Államokban magasak maradnak a kamatlábak.  Az IEA szerint a világ legnagyobb olajimportőrének olajkeresletét mindeddig „figyelemre méltó módon nem befolyásolta a gazdasági visszaesés”.

„Kína a fő joker” – tették hozzá. „A kínai ipari tevékenység és az olajkereslet bármilyen hirtelen gyengülése valószínűleg globálisan is átgyűrűzne, ami nagyobb kihívást jelentene a feltörekvő ázsiai, afrikai és latin-amerikai piacok számára„.

Az idei és a jövő évi globális keresletre és kínálatra vonatkozó becslések jelentősen eltérnek az előrejelzőtől függően. Mind az IEA, mind az OPEC – kedden közzétett havi jelentésében – optimista a kínai keresletet illetően 2023 folyamán, az idei és a jövő évi globális keresletre vonatkozó becslését pedig nagyrészt változatlanul hagyta.

Eközben az amerikai kormány Energiainformációs Hivatala szeptember 12-én kevésbé volt bizakodó a keresletet vizsgálva, és inkább a kínálatot illetően volt derűlátó 2024-re vonatkozóan, és a fogyasztás jelentős lefelé történő felülvizsgálatát és a nem OPEC-kínálat enyhe emelkedését prognosztizálta.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.