Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

A legjobb kínai elektromos autók, amelyekre érdemes odafigyelni, ha idén elérik Európát

Devenyi Dalma | 2023.09.18. 01:00

Kína a világ legnagyobb elektromosautó-gyártója – és legújabb modelljei Európába érkeznek. Íme öt a legjobbak közül, amelyekre érdemes odafigyelni.

 

Az idei év elején Sanghajban megrendezett legnagyobb kínai autókiállítás látogatói nemcsak az elektromos járművek dominanciáján lepődhettek meg, hanem azon is, hogy a kínai gyártók milyen gyorsan törnek előre a hazai és a nemzetközi piacokon.

Ez különösen igaz Európában, amely Kína után a világ második legnagyobb értékesítési piaca.

Az EU ambiciózus C02-csökkentési célkitűzései miatt a kínai autógyártók növelik az elektromos járművek elérhetőségét, de sok európai autógyártó attól tart, hogy ezzel átformálják a kontinens autóiparát. Mivel azonban mind a már befutott szereplők, mind az új belépők harcolnak a vásárlók megnyeréséért, az új elektromos autók választéka egyre bővül.

Az Euronews összeszedett néhány új kínai modellt, amelyekkel az elkövetkező hónapokban várhatóan találkozhatunk Európa útjain.

 

HiPhi X

A Kínából induló egyik leginnovatívabb elektromos autógyártó cég, a HiPhi egy teljesen elektromos SUV-t dob piacra, hogy felvegye a versenyt a Tesla Model X, az Audi Q8 e-tron és a BMW iX modellekkel. A HiPhi X 97 kWh-s akkumulátorral rendelkezik, amelyhez két motor párosul elöl és hátul, és 460 km-es maximális hatótávolságot biztosít.

A vásárlók a bevezetéskor két modell – négy- vagy hatüléses konfiguráció – közül választhatnak, az egyedi funkciók közé tartoznak a képeket vagy akár filmeket is vetítő fényszórók és az érintés nélküli, automatikus szárnynyitású ajtók.

A megrendeléseket jelenleg Németországban és Norvégiában veszik fel, de a vállalat várhatóan még az év folyamán bejelenti a többi európai piacot, ahová belép. Az Egyesült Királyság és Írország piacán a jobbkormányos változatok csak jövőre vagy később várhatóak. A hatüléses HiPhi X ára 109 000 eurótól, a négyülésesé pedig 123 000 eurótól indul.

HiPhi X (Fotó: HiPhi)

 

BYD Seal

Az Atto 3 SUV és a Dolphin ferdehátú után a BYD legújabb és eddig legambiciózusabb modellje egy teljesen elektromos szedán, a Seal. A Seal a Tesla Model 3, a BMW i4, a Polestar 2 és a Hyundai Ioniq 6 modellekkel versenyez, és hátsókerék- és összkerékhajtással is kapható. Mindkettő ugyanazt a 82,5 kWh-s akkumulátort használja.

A hatótávolságot tekintve a hátsókerék-hajtású változat 570 km-t képes elérni egyetlen feltöltéssel, míg az összkerékhajtású modellek 520 km-es hatótávolságot prognosztizálnak.

A Build Your Dreams, vagyis az „Építsd meg az álmaidat” vállalat több mint 3,5 millió autót adott el, és több mint két évtizede úttörő szerepet játszik az akkumulátor-technológiában. Az akkumulátor LFP kémiát használ, így kobaltmentes, és olcsóbb az előállítása, mint a lítium-ion akkumulátoroké, mivel kevesebb értékes anyagra van szükség. Az új modell, amelyet hivatalosan az IAA Mobility 2023 kiállításon mutattak be az európai piacon, az év utolsó negyedévében érkezik Európába, árazása 44 900 eurótól indul.

BYD Seal (Fotó: BYD)

 

MG Cyberster

Egy gyönyörű, teljesen elektromos kétüléses sportkocsi, a Cyberster az MG, az egyik legsikeresebb kínai márka európai gyártmánya. A SAIC csoporthoz, Kína legnagyobb autógyártójához tartozó MG elsősorban a versenyképes árú családi autókra koncentrált, így ez a régóta várt visszatérés az MG sportkocsik gyártásához.

Eőször a Sanghaji Autószalonon mutatkozott be, európai bemutatkozására pedig a héten Münchenben, az IAA Mobility 2023 autókiállításon kerül sor. A klasszikus brit sportautók által inspirált Cyberster az MG eddigi legerősebb szériaautója.

Körülbelül akkora, mint a BMW Z4 vagy a Jaguar F-Type, hatótávolsága várhatóan eléri a 480 kilométert, és hátsókerék- és összkerékhajtású változatban is elérhető lesz.

Az MG gyökerei 1924-ig nyúlnak vissza, és az autót a jövő évi centenáriumi ünnepségek részeként mutatják be. Az árról még nincs hivatalos információ, de nem valószínű, hogy az árkategóriában fog megjelenni.

MG Cyberster (Fotó: MG)

 

Zeekr X

A Polestarhoz és a Lotushoz hasonlóan a Zeekr is a Geely csoporthoz tartozik, amely a Volvo tulajdonosa, és a Mercedes-Benzzel együtt a Smart Automotive partnere. Az alig két éve alapított Zeekr nemzetközi ambíciókkal rendelkezik, és a Zeekr 001 és a Zeekr X zászlóshajóját már most piacra dobja Európában, az első kiszállítások ősszel kezdődnek.

A Zeekr X egy kis elektromos crossover, amely sok közös vonást mutat a Smart #1 és a Volvo EX30 modellekkel, és kezdetben két változatban lesz elérhető, egy egymotoros és egy kétmotoros változatban. A Zeekr X 69 kWh-s akkumulátorcsomaggal kerül forgalomba, amely a Zeekr szerint akár 440 km-es hatótávolságot is képes biztosítani.

Hollandiában és Svédországban már előrendelhető, más európai piacok várhatóan még az év folyamán csatlakoznak az értékesítési portfóliójukhoz. A Zeekr X ára 44 990 eurónál kezdődik, az egymotoros Long Range modell ára 550 000 SEK (kb. 46 300 euró).

Zeekr X (Fotó: Zeekr)

 

Nio EL6

A zsúfolt elektromos járműiparban a 2014-ben alapított Nio-t a Tesla kínai válaszának nevezték. A Nio vadonatúj EL6-os modelljére Németországban, Hollandiában, Svédországban, Dániában és Norvégiában már fogadják a megrendeléseket, és az autók még az év folyamán megérkeznek. Az EL6-ot úgy tervezték, hogy a Tesla Model Y és a BMW iX3 versenytársa legyen, de az EL6 valami újat hoz az elektromos családi SUV-ok közé az akkumulátorcsere-technológia formájában.

Az ötlet lényege, hogy az akkumulátor költségének a teljes árból való kiiktatásával az elektromos autó szélesebb közönség számára válik elérhetővé.

Ezzel a technológiával az elektromos autó birtoklása megvalósíthatóbbá válik azok számára, akik rendszeresen nagy távolságot tesznek meg, azok számára, akiknek nincs hozzáférésük otthoni töltőhöz, és mindazok számára, akiknek aggályaik vannak az akkumulátor hosszú élettartamával kapcsolatban.

A lemerült akkumulátor cseréje egy teljesen feltöltöttre mindössze 5 percet vesz igénybe; a Nio modelljének kényelme és sikere azonban attól függ, hogy az akkumulátorcsere-állomások milyen kiterjedt helyen találhatók, de jelenleg mindössze 16 ilyen állomás van Európa-szerte.

Az EL6 kétféle akkumulátorcsomaggal kapható. A belépőszintű modell 75 kWh-s akkumulátort, míg a csúcsmodell 100 kWh-s egységet és akár 520 km-es hatótávolságot kap.

Nio EL6 (Fotó: Nio)

 

Kiemelt kép forrása:

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.