Trading

Eléri az olaj a 100 dollárt? Néhány piacon már átlépte a határt

Devenyi Dalma | 2023.09.19. 10:08

Mivel az olajbefektetők és kereskedők a hordónkénti 100 dollárhoz közelítő olajár-ralira összpontosítanak, a nyersolaj egyes fajtáival már e mérföldkő felett kereskednek, ami a szűkös kínálatra vonatkozó várakozásokra utal.

 

Az LSEG adatai szerint a nigériai Qua Iboe nyersolaj hordónkénti ára hétfőn meghaladta a 100 dollárt – írja a Reuters. A malajziai Tapis nyersolaj a múlt héten elérte a 101,30 dollárt – mondta Bjarne Schieldrop, a svéd SEB bank elemzője egy jelentésében.

Az olaj a 2023-as legmagasabb szintre emelkedett, mivel a befektetők a negyedik negyedévben várható ellátási hiányra összpontosítanak, miután Szaúd-Arábia és Oroszország meghosszabbította a kínálatcsökkentést. A két ország a legnagyobb termelő az OPEC+ csoportban, amelynek legtöbb más tagja szintén visszafogja a kitermelést.

„Az általános helyzet az, hogy Szaúd-Arábia és Oroszország szilárdan uralja az olajpiacot” – mondta Schieldrop.

A Brent olaj határidős ügyletei, a globális referenciaérték, hétfőn 94,89 dolláron álltak, és a kapcsolódó referenciaérték, amelyet a világ fizikai szállítmányainak nagy részével való kereskedéshez használnak, az úgynevezett datált Brent , az LSEG szerint éppen 96 dollár felett állt.

A Qua Iboe és néhány más, a Brenttel szemben árazott nyersolaj már 100 dollár fölött van, mert a keltezett Brent árán és egy készpénzkülönbözeten vagy prémiumon alapulnak, amelyet az LSEG jelenleg hordónként 4,25 dollár körülire becsül. Schieldrop szerint a keltezett Brent nagy valószínűséggel 100 dollár fölé kerül, mivel „csak zajra van szükség ahhoz, hogy fölé kerüljön”. A svájci UBS bank úgy látja, hogy a Brent határidős jegyzései elérik a három számjegyű szintet.

„Arra számítunk, hogy a Brent a következő hónapokban 90-100 dollár közötti sávban fog kereskedni, az év végi cél pedig 95 dollár” – mondta Giovanni Staunovo, a UBS elemzője.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.