Fenntarthatóság

Így néz ki a jövő: Drónokkal ellenőrzik a szélturbinák állapotát

S.Rita | 2023.09.19. 01:00

A drónok és a mesterséges intelligencia új feladatot kaptak a zöld energia átállásában: a szélturbinák lapátjainak ellenőrzését. Jelenleg a szélerőmű-technikusoknak fel kell mászniuk a szélturbinákra, és kézzel kell ellenőrizniük az egyes lapátokat sérülések, törések és egyéb problémák szempontjából. Ez veszélyes munka lehet, különösen messze a tengeren. A szélerőművek tulajdonosai számára pedig ezek a gyakori ellenőrzések a működési költségek nagy részét teszik ki. A holland TNO kutatószervezet és a SpectX technológiai vállalat új projektje szerint azonban a robottechnika gyorsabbá, olcsóbbá és biztonságosabbá teheti a szélturbinák lapátjainak ellenőrzését.

 

„Ez egy kiváló példa arra, hogy az emberi innováció és a mesterséges intelligencia által vezérelt technológia hogyan működhet együtt a teljesítmény és a fenntarthatóság maximalizálásában” – idézi az Euronews a TNO közleményét.

 

Hogyan működhetnek együtt a drónok a mesterséges intelligenciával?

A drónok már most is zümmögnek a szélturbinák körül, hogy fényképek készítésével ellenőrizzék a lapátokat. A Fokozott Lapátellenőrzés-biztonság (IBIS) projekt azonban egy lépéssel tovább megy: két autonóm drónt reptetnek együtt, és röntgensugaras technológiával vizsgálják át a lapátok minden egyes centiméterét. A röntgenfelvételeket ezután értelmezik és mesterséges intelligencia kódolással javítják, mielőtt az adatokat egy „digitális iker” modellbe táplálják.

A digitális iker egyszerűen egy meglévő turbina vagy szélerőmű másolata egy számítógépen – magyarázza a TNO. A másolat a lehető legjobban igyekszik tükrözni a valóságot, hogy előre jelezni lehessen a karbantartási igényeket.

A turbinalapát teljesen digitális másolata a tényleges lapát minden tényezőjét figyelembe veszi. Ismeri például a lapátot érő környezeti terhelést, például a széllökéseket.

 

Mennyire segíthet az új technológia a szélenergia felszabadításában?

„A szélenergia talán a legfontosabb technológia Európa szén-dioxid-mentesítéséhez” – mondta korábban Paweł Czyżak, az Ember agytröszt vezető energetikai és éghajlati adatelemzője az Euronews Green-nek.

A politika a legnagyobb tényező, amely egyes országokban hátráltatja a szélenergiát. De az IBIS-hez hasonló innovációk, amelyek segíthetnek maximalizálni a szélturbinák teljesítményét, szintén üdvözlendő részei a kirakós játéknak. A kutatók remélik, hogy a projekt „számos előnnyel” jár majd a szélerőművek tulajdonosai számára.

A TNO szerint a jelentős költség- és időmegtakarítás mellett „a biztonsági kockázatok is drasztikusan csökkennek, mivel a kötéllel történő hozzáférés ellenőrzése többnyire elkerülhető”.

A földön lévő turbinalapáton végzett első kísérletek sikeresek voltak, és hamarosan sor kerül az első kísérleti helyszíni ellenőrzésekre – teszik hozzá.

 

Kiemelt kép forrása: TNO

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.