Trading

A szaúdi energiaügyi miniszter szerint az OPEC+ csökkentésére volt szükség az olajpiac stabilizálásához

S.Rita | 2023.09.20. 01:00

Abdulaziz bin Szalmán szaúd-arábiai energiaügyi miniszter hétfőn megvédte az OPEC+ olajpiaci kínálatának csökkentését, mondván, hogy a nemzetközi energiapiacoknak könnyed szabályozásra van szükségük a volatilitás korlátozásához.

 

Abdulaziz herceg a Calgaryban megrendezett kőolajipari világkongresszuson elmondta, hogy továbbra is bizonytalan a kínai kereslet, az európai növekedés és az infláció kezelésére irányuló központi banki intézkedések – írja a Reuters. A kínai kereslettel kapcsolatban Abdulaziz herceg azt mondta, hogy a helyzet „még nem rossz”.

Szeptember 5-én Szaúd-Arábia és Oroszország az év végéig meghosszabbította a napi 1,3 millió hordó kőolaj önkéntes kínálatcsökkentését.

Az olajárak az elmúlt hónapokban a kínálatcsökkentések közepette emelkedtek, ami a nagy fogyasztó nemzetekben, így az Egyesült Államokban is aggodalmat keltett a gazdasági károk miatt. Az irányadó Brent határidős jegyzések hétfőn közel 95 dollárra emelkedtek hordónként, és egyes elemzők szerint még ebben az évben 100 dollár is lehetséges.

 

Abdulaziz odaszúrt az Nemzetközi Energia Ügynökségnek is

A csökkentések jelentős piaci hiányt jelentenek a negyedik negyedévben – közölte szerdán a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA). Abdulaziz herceg azonban megjegyezte, hogy a kereslet és a kínálat előrejelzései nem mindig megbízhatóak.

„Mindenkinek azt tanácsolom, jobb, ha a ‘Hiszem, ha látom’ mottó szerint cselekszik. És ha a valóság úgy alakul, ahogyan azt előre jelezték, akkor örülhetünk, többet tudunk termelni”.

Abdulaziz herceg ezután célba vette a Nemzetközi Energiaügynökség szerepét.

„A piac előrejelző és értékelő szerepből politikai érdekérvényesítéssel foglalkozó szervezetté váltak” – mondta.

Abdulaziz herceg elmondta, hogy Szaúd-Arábia is tiszta hidrogént és villamos energiát akar előállítani és forgalmazni, de ehhez partnerségre van szüksége más országokkal, átvevőkkel és befektetőkkel. A kongresszuson öt napon át az olajtermelő vállalatok és országok tisztviselői találkoznak a kanadai Calgaryban, Albertában, Kanada olajfővárosában.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.