Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

A múlt hónap volt a valaha mért legmelegebb augusztus – Folytatódnak a szélsőséges éghajlati jelenségek

Devenyi Dalma | 2023.09.21. 02:00

A múlt hónap volt a valaha feljegyzett legmelegebb augusztus a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal 174 évre visszamenőleg feljegyzett éghajlati adatai szerint.

 

2023 nyarán többszörös melegrekordok dőltek meg, azon belül is a múlt hónap volt a valaha mért legmelegebb augusztus a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal 174 évre visszanyúló feljegyzései szerint. A NOAA csütörtöki közlése szerint a júniustól augusztusig tartó három hónapos időszak szintén a déli félteke eddigi legmelegebb meteorológiai tele volt – írja a CNBC.

Továbbá, a globális tengerfelszíni hőmérséklet a legmagasabb volt idén augusztusban, és ez volt az ötödik egymást követő hónap, amikor a globális óceánok tengerfelszíni hőmérséklete minden egyes hónapban új csúcsot ért el.

A tengerfelszíni hőmérsékleti anomália, vagyis a hosszú távú átlagtól való eltérést jelző mérés, 2023 augusztusában szintén a legnagyobb mértékű volt a feljegyzésekben.

 

Globális hőmérséklet emelkedés

A tengeri jég kiterjedése augusztusban rekordalacsonyra esett az összes eddigi augusztusban mért rekordhoz képest, 550 000 négyzetmérfölddel elmaradt a korábbi, 2019 augusztusában felállított rekordtól. A tengeri jég területe a jéggel borított teljes területet jelenti, míg a „kiterjedés” a legalább 15 százalékos tengeri jéggel borított teljes területre utal.

A globális tengeri hőhullámok és az El Niño időjárási minta hozzájárult az összes 2023-as szélsőséges hőmérsékleti rekordhoz. De amíg a kibocsátások továbbra is a háttérben zajló felmelegedés egyenletes emelkedések hajtják, addig további rekordok megdöntésére számítunk az elkövetkező években – mondta Sarah Kapnick, a NOAA vezető kutatója a kiadott közleményben.

A levegő és a víz rekordhőmérséklete augusztusban világszerte hozzájárult a szélsőséges időjáráshoz, beleértve a monszun esőzéseket Pakisztánban, Indiában és Bangladesben. A NOAA az alábbiakban beágyazott grafikonon foglalta össze ezeket az eseményeket.

 

A NOAA és a Nemzeti Környezeti Információs Központ 2023 augusztusától ábrázoltak néhány éghajlati anomáliát. (Forrás: NOAA)

 

Csak az Egyesült Államokat 2023 eleje óta 23 különálló időjárási és éghajlati katasztrófa sújtotta, amelyek mindegyike 1 milliárd dollárt meghaladó veszteséggel járt, ami felülmúlja a korábbi rekordot, a 22 milliárd dolláros veszteséget, amely a 2020-as naptári év összes ilyen eseményét tartalmazta.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.