Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Verhetetlen hatótávolságot ígér a Toyota: ilyen lesz az akkumulátorok következő generációja

Devenyi Dalma | 2023.09.21. 01:00

A Toyotát nemrégiben kritizálták modelljeinek gyenge hatótávolsága miatt a teszteken, de a japán autógyártó a mezőny végéről az élre kerülhet. A vállalat megerősítette, hogy a következő generációs akkumulátortechnológiája 2026-ban kezd megjelenni a szériaautókban, és hogy kezdetben körülbelül 805 kilométeres hatótávra számíthatunk a feltöltések között, a későbbi változatoktól pedig ennek majdnem a duplájára.

 

Más vállalatokhoz, köztük a Fordhoz és a Teslához hasonlóan a Toyota is úgy döntött, hogy a különböző alkalmazásokhoz igazodva különböző típusú akkumulátorokat hoz létre, hasonlóan ahhoz, ahogyan jelenleg a belsőégésű motorokat is különböző specifikációjú és teljesítményű változatban gyártja. Kezdetben kettő lesz: egy Performance akkumulátor, amely li-ion technológiát használ a drága autók számára, és egy népszerűsítő akkumulátor, amely lítium-vas-foszfát kémiai összetételt alkalmaz, és a belépő szintű elektromos autók megfizethető árát hivatott fenntartani.

A Toyota szerint a Performance akkumulátor érkezik elsőként, amely 2026-ban kerül az utakra, és (a Toyota számára) 20 százalékos költségmegtakarítást kínál majd a bZ4X-ben jelenleg használt akkumulátorhoz képest, valamint 800 kilométeres hatótávolságot és 10-80 százalék között legfeljebb 20 perces töltési időt.

Az olcsóbb LFP 2026-ban, vagy esetleg 2027-ben 40 százalékos költségmegtakarítást eredményez, 20 százalékkal növeli a hatótávolságot (600 kilométerre), és 30 perc alatt képes lesz 10-ről 80 százalékos töltöttségi szintig feltölteni.

A Toyota akkumulátor-technológiai ütemterve (Fotó: Toyota)

 

Az 1500 kilométeres hatótáv sincs messze

2027-28-ban érkezik a nagy teljesítményű li-ion akkumulátor, amely 10 százalékos költségmegtakarítást biztosít az első Performance akkumulátorhoz képest. A töltés ugyanúgy 20 percet vesz igénybe, de több mint 1000 kilométer hatótávolságot ígér, bár ezt a számot csak egy kedvező légellenállású és alacsony önsúlyra optimalizált járművel lehet elérni.

És ez még nem minden. Szintén 2027-28-ban érkezik a Toyota első szilárdtest-akkumulátora, amely szintén 1000 kilométer hatótávolságot biztosít, de mindössze 10 perc alatt tölthető fel 80 százalékra, míg egy további, a jövőben egyelőre meg nem határozott időpontban érkező fejlesztés több mint 1200 kilométerre, végül pedig akár 1500 kilométerre is növelheti az autók hatótávolságát.

A Toyota azon is dolgozik, hogy csökkentse az akkumulátorcsomagok vastagságát, hogy javítsa az utasok belső kényelmét, és csökkentse a jármű teljes magasságát az aerodinamika javítása érdekében, ami tovább javítja a hatékonyságot. Elmondásuk szerint a jelenlegi bZ4X akkumulátorának mérete a burkolattal együtt 150 mm, de ez a normál járművek esetében 120 mm-re, a sportkocsiknál pedig 100 mm-re csökken.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.