Mobilitás

Az Európai Unió vizsgálatot indított a kínai elektromos autók állami támogatásával kapcsolatban

Devenyi Dalma | 2023.09.23. 01:00

Ursula Von Der Leyen szerint a Bizottságnak aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy az állami támogatások mesterségesen alacsonyan tartják az elektromos autó árakat.

 

Az Európai Bizottság nem örül annak, hogy egyre több olcsóbb kínai gyártmányú elektromos jármű érkezik a kontinensre. Vizsgálatot indított, hogy megértse, a kínai állami támogatások nem nyomják-e alul az európai autógyártók árát.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Unió 2023-as helyzetéről szóló beszédében kijelentette, hogy „a globális piacot most elárasztják az olcsóbb kínai elektromos autók, és az árukat a hatalmas állami támogatások tartják mesterségesen alacsonyan”.

Von der Leyen emlékeztetett arra, hogy Kína „tisztességtelen kereskedelmi gyakorlata” annak idején az európai napenergia-ipart is érintette. Mivel aggódott amiatt, hogy „úttörő cégeknek csődöt kellett jelenteniük”, és a szakképzett munkavállalók a tengerentúlra távoztak munkát keresve, a Bizottság vizsgálatot indított.

A Bizottságra egy ideje elég nagy nyomás nehezedik, hogy tegyen valamit a kínai vállalatok fenyegetése ellen.

Még 2022 októberében a Stellantis főnöke, Carlos Tavares osztotta meg aggodalmait. Azt mondta: „A kínai ipar esetleg veszteséges autókat gyárt. Aztán pedig emelni fogják az árakat, miután az európai autógyártók tönkremennek”.

Von der Leyen megerősíti a „méltányosság” szükségességét. A Reuters szerint a 13 hónapig tartó vizsgálat során azt fogják megállapítani, hogy a támogatások ellensúlyozására magasabb importadót kell-e alkalmazni.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.