Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Egy cég olyan e-bike-ot tervezett, amelyhez nem kell akkumulátor

S.Rita | 2023.09.25. 02:00

A francia vállalkozó, Adrien Lelièvre találmánya, a Pi-Pop e-bike az akkumulátorok helyett szuperkondenzátorral tárolja az energiát.

 

Ha a hagyományos kerékpározás nem szimpatikus valakinek, akkor talán az e-bike mellett dönthet. Ezekkel az a probléma, hogy az akkumulátorok előállítása nagy mennyiségű természeti erőforrást – lítiumot – fogyaszt,  egyéb alkatrészek előállítása pedig ritkaföldfémeket is igényelhet, amelyekhez kiterjedt és gyakran környezetszennyező bányászati eljárásokra van szükség. Adrien Lelièvre francia vállalkozó azonban úttörő, fenntartható megoldást dolgozott ki.

 

Szuperkondenzátorral felszerelve

Az elektronikai szakmai háttérrel rendelkező vállalkozó Pi-Pop néven tervezett és szabadalmaztatott egy olyan e-biciklit, amely nem lítium akkumulátorokat, hanem szuperkondenzátorokat használ.

„A rendszer akkor töltődik fel, amikor könnyű az utazás, és amikor a kerékpár fékez – a motorfékezésnek köszönhetően – az energiát visszaadja, amikor szükség van rá” – mondta Lelièvre, a kerékpár mögött álló STEE cég igazgatója az Euronews Nextnek.

Egyszerűen fogalmazva, a szuperkondenzátor úgy működik, hogy elektrosztatikus úton, vagyis lassan mozgó töltéssel tárolja az energiát. Ezzel szemben a lítium akkumulátor kémiai reakció formájában tárolja az energiát. Más szóval, a szuperkondenzátor nagyon gyorsan képes energiát tárolni és felszabadítani, amikor arra szükség van. A kerékpár esetében ez azt jelenti, hogy az energiát akkor tárolja, amikor az illető pedálozik vagy fékez, és felhasználja azt a nehezebb műveletek, például az újraindítás vagy a hegymenet segítésére.

Lelievre becslése szerint a kerékpár szuperkondenzátorai által a kerékpárosnak nyújtott segítség elegendő ahhoz, hogy 50 méteres szintemelkedést is kibírjon, ha előtte sík terepen feltöltik, így a kerékpár az európai városok mintegy 80 százalékában használható.

A szuperkondenzátor koncepciója önmagában nem innováció, az első ilyeneket az 1970-es évek végén gyártották. Ma már fotovoltaikus rendszerekben (például napelemekben), digitális fényképezőgépekben és egyes hibrid vagy elektromos járművekben használják őket teljesítményük javítása érdekében. Lelièvre számára logikus volt, hogy a technológiát a kerékpárokban is felhasználja.

 

A józanság szimbóluma

Lelièvre szerint a 20 kg-os Pi-Pop a józanság szimbóluma.

„Mindig többet akarunk, gyorsabban akarunk menni, ami több energiát igényel… Ez egy zsákutca” – mondta.

A kerékpár gyártása során a szuperkondenzátorok szénből, vezető polimerből, alumíniumfóliából és cellulózból készülnek – olyan anyagokból, amelyekre már léteznek újrahasznosítási eljárások. A kerékpár feltöltésére sem kell várni, ami egy újabb előny a klasszikus e-bike-okhoz képest. A vállalat azt is állítja, hogy a szuperkondenzátor élettartama 10-15 év, szemben a lítium akkumulátorok öt-hat évével.

A kerékpárt – amely immár a harmadik generációs konstrukció – jelenleg a franciaországi Orléansban szerelik össze. Franciaországban, ami fontos volt Lelièvre számára, akinek karrierje a francia elektronikai iparban indult.

„Úgy gondolom, nem tudunk innovatívak lenni, ha elveszítjük a gyártás feletti ellenőrzést” – mondta. „Amikor a fenntartható fejlődésről, az ökológiai- és az energiaátállásról beszélünk, munkahelyeket kell biztosítanunk” – tette hozzá Lelèvre, akinek a cége 25 embert foglalkoztat. Jelenleg a Pi-Pop havonta 100 kerékpárt gyárt. A jövőben a vállalat célja, hogy 2024-re havi ezer kerékpárt állítson elő.

Lelièvre-nek európai ambíciói is vannak: „2025-ben az európai piacot szeretnénk megcélozni, jelenleg is tárgyalunk a lehetséges pénzszerzésről” – mondta.

Ez hatalmas lehetőség lehet a vállalat számára, mivel az EU 1,2 millió e-biciklit importált és 5,2 millió nem elektromos kerékpárt (az exportált mennyiség ötszöröse) az Eurostat uniós adatszolgáltató ügynökség szerint. Ez különösen találó, mivel a bővítésre egy olyan pillanatban kerül sor, amikor Európa arra összpontosít, hogy 2024 a „kerékpározás éve” legyen.

 

Kiemelt kép forrása: Pi-Pop

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.