Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Lenyűgöző: Úszó elektromos SUV-val támadják a kínaiak a Mercedes G-osztályt

Devenyi Dalma | 2023.09.27. 01:00

A múlt héten a BYD új high-end almárkája, a YangWang bemutatta legújabb alkotását: egy hatalmas, nagyhatótávolságú elektromos SUV-t, az U8-at. Ezt a modellt a bevált luxus SUV-k, például a Range Rover és a Mercedes G-osztály kihívóinak szánják.

 

Annak demonstrálására, hogy a YangWang kész felvenni a versenyt ezekkel a versenytársakkal a funkciók tekintetében, a SUV két lenyűgöző képességét mutatták be: a 360 fokos „tankfordulatot” és a vészhelyzetben a vízen maradás és a vízben való gázolás képességét – írja a Carscoops.

A YangWang U8 meghajtásáról négy villanymotor gondoskodik, amelyek együttesen 1184 lóerőt (880 kW) juttatnak a kerekekhez. Mivel minden kereket saját motor hajt, mindegyik kerék más-más irányba tud fordulni, így a terepjáró egy helyben is meg tud fordul.

Ezt a funkciót nemrégiben a CarNewsChina által megosztott videón mutatták be, amelyen az U8 lassú, 360 fokos forgást hajt végre helyben. A fokozatos forgás olyan benyomást kelt, mintha egy forgóasztalon állna, bár a manőver közben érezhetően rázkódik. A videó néma, ami elrejti a valószínűleg kellemetlen gumicsikorgást. Természetesen, ha ezt a trükköt terepen hajtanák végre, valószínűleg csendesebb és simább lenne.

Az U8 több lenyűgöző funkciót is tartogat a tarsolyában. Mivel terepjáró, a mély vízben való gázolással is megbirkózik. Míg a standard modell 1 méteres (39 hüvelyk) mélységig képes gázolni, addig az Off-road Master Edition a sznorkelnek köszönhetően még mélyebbre, akár 1,4 méteres mélységig is képes menni.

De egy elektromos autó miért igényel sznorkelt? A 2,0 literes turbómotorhoz kell, amely hatótávnövelőként szolgál. Ez az egység termel áramot a 49,05 kWh-s LFP akkumulátorok feltöltéséhez, amelyek a négy motor energiáját biztosítják. Ha a tank megtelt (75 liter) és az akkumulátorok feltöltődtek, az U8 állítólag 1000 kilométeres hatótávolsággal büszkélkedhet a különböző terepeken.

Ha azonban mélyebbre merülnénk, mint amennyit a szívócső megenged (sznorkelezve vagy akár más módon), az U8 egy speciális Yachting Mode-ot kínál, hogy megvédje magát. A fedélzeti érzékelőket felhasználva autonóm módon megemeli a felfüggesztést, kikapcsolja a motort, a belső rendszert keringtető üzemmódba kapcsolja, bezárja az ablakokat és kinyitja a napfénytetőt, vészhelyzeti menekülési útvonalat biztosítva az utasoknak. Ebben az üzemmódban a YangWang állítása szerint az U8 akár 30 percig is képes a víz felszínén maradni, és 1,8 mph (3 km/h vagy 1,6 csomó) sebességgel vitorlázni pusztán a kerekek pörgetésével.

A YangWang U8 Premium Edition közúti használatra szánt változatának szállítása októberben kezdődik, az árak 1 089 000 jüantól (jelenlegi árfolyamon 149 008 dollár) indulnak. Az Off-Road Master Edition árai egy későbbi időpontban várhatóak.

Kiemelt kép forrása: YangWang

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.