Innováció

Úszó tehenek és óriási vihargátak: Hogyan tervez Hollandia védekezni a tengerszint emelkedésével szemben?

Devenyi Dalma | 2023.09.27. 02:00

A hollandoktól nem idegen a dagályokkal való megküzdés. A vízzel elárasztott ország évek óta ambiciózus infrastruktúrával néz szembe a tengerszint emelkedésének veszélyével, amelyet a víz visszatartására terveztek.

 

Az egyik ilyen példa a Maeslant viharos árhullám gát a dél-hollandiai Nieuwe Waterweg-en – írja az Euronews. Az 1991 és 1997 között épült építmény a Delta Works része, amelyet úgy terveztek, hogy reagáljon a központi számítógépes rendszer által kiszámított vízszint-előrejelzésekre. A gát automatikusan bezárul, amikor Rotterdamot árvíz fenyegeti, és másfél millió embert véd meg. A kapuk akkor záródnak, ha a víz várhatóan három méterrel vagy annál magasabbra emelkedik. Marc Walraven, a vihargát vezető tanácsadója szerint a gátat a tengerszint emelkedését szem előtt tartva tervezték. Úgy építették meg, hogy az élettartama körülbelül 100 év legyen. Öt méteres emelkedést is képes elviselni, mielőtt jelentős változtatásokra lenne szükség.

„25 év alatt kétszer zártunk be. Természetesen arra számítunk, hogy a jövőben gyakrabban fogunk bezárni… Körülbelül 50 cm-es tengerszint-emelkedéssel számoltunk. De természetesen nem tudjuk pontosan megjósolni a jövőt, ezért arra számítunk, hogy valamikor 2060 és 2090 között kell majd elvégeznünk a lehetséges változtatásokat” – mondja.

A gátat évente egyszer tesztelik, több száz fős tömeget vonzva.

 

Emelkedik a tengerszint?

Az ENSZ szerint a tengerszint jelenleg több mint kétszer olyan gyorsan emelkedik, mint a 20. században. 2021 októberében a Holland Királyi Meteorológiai Intézet (KNMI) közzétett egy jelentést, amely szerint a vízszintemelkedés kezdeti számítási arányait alábecsülték.

„Ha nem csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását, a holland partoknál a tengerszint 2100 körül 1,2 méterrel emelkedhet a század elejéhez képest.”

Ha a Déli-sarkon lévő antarktiszi jégtakaró olvadása felgyorsul, akkor 2100-ra akár a 2 méteres tengerszint-emelkedés is kilátásba kerülhet. A KNMI 2014-ben úgy számolt, hogy a határ 2100-ban egy méter lesz. A számított tengerszint-emelkedést tehát most felfelé módosították.

 

Hollandia más országokat is inspirál úszó farmjaival

A gátak és vihargátak évszázados stratégiája azonban nem biztos, hogy az egyetlen megoldás Hollandia jövőjének védelmére. Egy helyi vállalkozó az innovációban is látja a megoldást. A Merwehave-ben található rotterdami úszó farm a világ első úszó farmja, és a hollandiai zöld innováció számos példája közül az egyiknek. Itt 40 tehén él, amelyek tejét a fedélzet alatt dolgozzák fel. Az ötlet a Sandy hurrikán 2012-es New York-i pusztítása után született – amikor az élelmiszer gyorsan elfogyott.

„Az élelmiszerellátás egy városban nagyban függ a logisztikától. Ha pedig valamit elönt az árvíz, ott nincs többé logisztika. Akkor jött az ötlet, hogy ha az éghajlathoz alkalmazkodó módon építkezünk, vagyis az árral együtt mozgunk a víz tetején fel és le, akkor kevésbé függünk a logisztikától” – magyarázta Minke van Wingerden, az úszó farm társalapítója.

Ez az ötlet egyre terjed – Szingapúr és Dubaj is kifejezte érdeklődését saját úszó farmok megnyitása iránt. Addig is, amíg Hollandia továbbra is alkalmazkodik az éghajlati válsághoz, az olyan akadályok, mint a Maeslantkering, bizalmat adnak az embereknek, hogy szembe tudnak nézni az egyre bizonytalanabb jövővel.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.