Mobilitás

Az elektromos járművek csatájában a Toyota az új technológiára és a régimódi gondolkodásra fogad

Devenyi Dalma | 2023.09.28. 02:00

A Toyota Japán ipari központjának gyáraiban önjáró összeszerelő sorok, masszív öntvények és még a régimódi kézi polírozás felé fordult, hogy behozza a lemaradását az akkumulátoros elektromos járművek terén.

 

A világ legkelendőbb autógyártója úgy véli, hogy az új technológia és a híres lean gyártási módszerek kombinálásával, amelyeket évtizedek óta alkalmaz a gyártás hatékonyságának javítására – beleértve a többletköltségeket is –, felzárkózhat a Teslához és másokhoz – írja a Reuters.

 

Tradíciókra támaszkodva

Az autógyártó szeptember közepén egy Japán középső részén tartott gyárlátogatáson adott bepillantást legújabb fejlesztéseibe, néhányat először mutatott meg. A takarékos leleményesség példáit is bemutatták, például egy olyan technikát, amellyel festék nélkül lehet magasfényű lökhárítókat készíteni. Az idomot kézzel tükörfényesre polírozzák, így a lökhárító fényes lesz. Az alkatrészek feldolgozásához használt, három évtizedes berendezések pedig most már éjszaka és hétvégén is működhetnek, miután robotika és 3D modellezés segítségével automatizálták őket, a Toyota szerint a fejlesztések megháromszorozták a berendezések termelékenységét.

„A Toyota gyártásának ereje abban rejlik, hogy képesek vagyunk reagálni a változó időkre” – mondta Kazuaki Shingo termékigazgató a körúton újságíróknak.

Rámutatott a mérnöki és technológiai szakértelemre, amelyet a „TPS”, azaz a Toyota Production System (Toyota Termelési Rendszer) rövidítése határoz meg. A Toyota forradalmasította a modern gyártást a lean termelés, a just-in-time szállítás és a „kanban” munkafolyamatok szervezésének rendszerével. Módszereit azóta a kórházaktól a szoftvercégekig mindenütt átvették, és világszerte széles körben tanulmányozzák az üzleti iskolákban és vezetői szinteken.

A folyamatos fejlesztésre és a költségek csökkentésére való fáradhatatlan összpontosítás segített a Toyota felemelkedésében a második világháború után újrainduló vállalatból globális óriássá. Az akkumulátoros elektromos járművek terén azonban egy másik fáradhatatlan innovátor, a Tesla háttérbe szorította, amely a saját hatékonyságát felhasználva piacvezető jövedelmezőséget ért el.

Az új vezérigazgató, Koji Sato vezetésével a Toyota júniusban ambiciózus tervet jelentett be az akkumulátoros elektromos autók felfuttatására, ami nagy változást jelent, miután évekig érte kritika, hogy az iparágvezető hibrid Prius gyártója lassan kezdett el teljesen elektromos technológiát alkalmazni.

A japán autógyártó a Goldman Sachs júniusi jelentése szerint 2022-ben a globális elektromosautó-piacnak csupán 0,3%-át teszi ki, erre a kínálat „hiányzó darabjaként” utaltak. A Toyota nem ez az egyetlen autógyár, amely az elektromos autókra való átállás kihívásaival küzd. A detroiti három nagy autógyártó a Tesla által gyakorolt versenykényszerre hivatkozik, miközben visszavágnak a United Auto Workers szakszervezet bérköveteléseire, amelyek szeptemberben példátlan egyidejű sztrájkhoz vezettek.

A világ legkelendőbb autógyártója úgy véli, hogy az új technológia és a híres lean gyártási módszerek kombinálásával, amelyeket évtizedek óta alkalmaz a gyártás hatékonyságának javítására – beleértve a többletköltségeket is –, felzárkózhat a Teslához és másokhoz. (Fotó: Canva)

 

Futószalag, gigacasting

A Toyota által hangsúlyozott egyik innováció az önjáró gyártósor, ahol az elektromos autókat szenzorok vezetik végig a szerelősoron. A technológia kiküszöböli a szállítóberendezések szükségességét, ami jelentős költséget tesz ki az autó-összeszerelési folyamatban, és nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé a gyártósoroknál.

Egy bemutató során az elektromos autók tető nélkül haladtak, lehetővé téve az alkatrészek beillesztését. Egy Fanuc robotkar az autók üléseit engedte le az elektromos autó vázába. A közelben egy autonóm targonca további üléseket vett le egy konténerről. A Toyota bemutatta a Tesla által úttörőként alkalmazott „gigacasting”, azaz „gigaöntés” néven ismert öntési technológia prototípusát is, amely az autógyártásban korábban használt minden másnál jóval nagyobb alumínium alkatrészeket állít elő.

A Teslához hasonlóan a Toyota is azt mondja, hogy az elektromos autókat moduláris részekben fogja gyártani, csökkentve az alkatrészek számát. De saját újításokra is rámutat. Mivel évek óta foglalkozik a nyomásos öntéssel, olyan öntőformákat fejlesztett ki, amelyek gyorsan cserélhetők, amire a gigaöntésnél időnként szükség van. A Toyota szerint ez 20 percre csökkenti a szerszámcsere idejét, szemben a normál esetben 24 órával. Becslései szerint ez 20%-os termelékenységnövekedést jelent.

Az autógyártó egy önvezető szállítórobotot is bevezetett a Toyota Cityben található Motomachi üzemben, amely egy 40 000 négyzetméteres (10 hektáros) parkolón keresztül szállítja az új járműveket – ezt a munkát általában a sofőrök végzik, mielőtt az autókat a szállító teherautókra rakodják. A teherautó-vezetők átlagosan napi 8 kilométert gyalogolnak az autókért, ami felemészti a vezetési időt és növeli a fizikai terhelést egy olyan munkakörben, ahol magas a fluktuáció. Az autógyártó közölte, hogy jövőre 10 robotot kíván üzembe állítani Motomachiban, és ezt követően más üzemekben is mérlegelni fogja a lehetőséget. A robotokat más vállalatoknak is eladhatják.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.