Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Az EU 2030-as zöldenergia-célkitűzései veszélybe kerülnek, ha nem korszerűsítik a villamosenergia-hálózatokat

S.Rita | 2023.09.28. 01:00

Az elektromos autók és a hőszivattyúk új kapacitásokat igényelnek. Miért vannak lemaradva az európai hálózatok, és ki állja majd a számlát? Az európai villamosenergia-ipar figyelmeztetett, hogy az elöregedő villamosenergia-hálózatok korszerűsítéséhez példátlan beruházásokra van szükség, különben az EU nem fogja elérni a tiszta energiával kapcsolatos célkitűzéseit.

 

Az Európai Unió éghajlatváltozás megfékezésére irányuló tervei szerint 2030-ra több millió elektromos járművet kell forgalomba helyezni az európai utakon, valamint a megújuló energiaforrások felhasználásának jelentős bővítését és a fosszilis tüzelőanyaggal működő kazánok helyettesítését elektromos hőszivattyúkkal kell megkezdeni a házakban – írja az Euronews a Reutersre hivatkozva.

Az Eurelectric villamosenergia-ipari szövetség szerint azonban e célok támogatásához az európai villamosenergia-hálózatokba mostantól 2050-ig évente átlagosan legalább 84 százalékkal több beruházásra van szükség, mint 2021-ben.

„Rekordgyorsasággal akarjuk átalakítani a teljes energiarendszert, a fosszilis tüzelőanyagokat – az olajat és a gázt – villamos energiával akarjuk helyettesíteni. Tehát rengeteg új termelőkapacitást adunk a hálózathoz, elektromos autókat, hőszivattyúkat” – mondta Kristian Ruby, az Eurelectric főtitkára.

„Ezért ma nem lehet azt mondani, hogy amit 10 évvel ezelőtt csináltunk, az a következő 10 évben is jó lesz. Egyszerűen nem ez a helyzet” – mondta a Reutersnek.

Az Eurelectric villamosenergia-ipari szövetség szerint azonban e célok támogatásához az európai villamosenergia-hálózatokba mostantól 2050-ig évente átlagosan legalább 84 százalékkal több beruházásra van szükség, mint 2021-ben. (Fotó: Canva)

 

Az EU tudja, hogy a hálózat korszerűsítése kulcsfontosságú a környezetbarát célok eléréséhez

Az Európai Bizottság szerint 2030-ig évente 584 milliárd eurónyi energiahálózati beruházásra van szükség a zöld célok eléréséhez. Ennek nagy része várhatóan magánforrásokból származik, vagy a hálózati tarifákból fizetendő.

Az Eurelectric szerint a közfinanszírozásnak a hálózatok gyors korszerűsítését kellene céloznia, szemben más, hosszabb távú infrastruktúrákkal, például a 2030-as években induló hidrogénprojektekkel. Kadri Simson, az EU energiaügyi biztosa a Reutersnek elmondta, hogy a hálózati projektek szerepelnek majd azon határokon átnyúló infrastruktúrák listáján, amelyek gyorsabb engedélyezést és uniós finanszírozáshoz való hozzáférést kapnak.

„Ha nem fogjuk nagyon gyorsan korszerűsíteni a hálózati infrastruktúrát, nem fogjuk elérni a 2030-ra kitűzött céljainkat” – mondta.

 

Miért van szükség az európai villamosenergia-hálózatok korszerűsítésére?

Az európai villamosenergia-elosztó hálózatok 40 százaléka több mint 40 éves. A legtöbbjüket nagy központi erőművekre tervezték, és korszerűsítésre szorulnak, hogy a várhatóan ebben az évtizedben csatlakozó helyi napelemek és szélerőművek áramát el tudják osztani.

Az uniós országok jelenleg tárgyalásokat folytatnak az energiapiaci reformokról, amelyek megkönnyíthetik és felgyorsíthatják a hálózatüzemeltetők számára a hálózatok korszerűsítésébe történő beruházásokat.

A kormányok azonban június óta küszködnek a törvény jóváhagyásával, mert vita van az erőműveknek nyújtott állami támogatásokról.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.