Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Mikortól éri meg letenni az autót, és car sharing szolgáltatásra váltani? Itt a szám!

Benedek Attila | 2023.09.29. 02:00

A közösségi autózás komoly fellendülést produkált tavaly, a számok igen jól mutatnak. Lesz ez még jobb és zöldebb is!

 

Érdemes egy kitekintéssel kezdeni, és az autó európai megítélését kicsit körbejárni. Tőlünk nyugatabbra – főleg Németországban – beért a környezetvédő csoportok kitartó munkájának a gyümölcse. Ennek köszönhető, hogy az autó megítélése megváltozott. Sok fiatal fejében az autó mára az atomenergiával egy szintre került, azaz a környezetet tönkre tevő, bűnös dologgá vált.

Ez elég érdekes változás, főleg abban az országban, ami az automobil szülőhazája. A német energiaárak, Európa élvonalában találhatók. Ráadásul lignit és a szénerőművek megnyitásán is gondolkodnak. Miközben az orosz kőolajtól „menekülnek”. A vázolt helyzet, jól mutatja a környezetvédelem furcsaságait. Ezzel a politikával komolyan átitatott európai és német körképet lezártuk.

 

A terjedés oka

Itthon a közösségi autóhasználat, azaz a car sharing nagyot növekedett. Fontos megjegyzés, hogy az autózás új műfaja leginkább Budapesten vehető igénybe.

Több dolog is közrejátszik a terjedésében. Köztük az élen található a parkolási és a közlekedési nehézségek. A másik nagy hajtóerő, hogy a saját gépjármű fenntartása egyre drágább. Az átlagpolgárnak, sajnos esélye nincs elektromos vagy hibrid autóra váltania, a korszerű járművek használatával pedig zöldebbé lehet tenni a városi közlekedést.

A közösségi autózás komoly fellendülést produkált tavaly, a számok igen jól mutatnak. Lesz ez még jobb és zöldebb is! (Fotó: Share Now)

 

Számok

Három nagy név uralja a hazai közösségi autó piacot. A GreenGo arról nevezetes, hogy csak elektromos autókat használ. A hazai olajtársaság a Mol Limót futtatja, a harmadik nagyobb résztvevő a tavaly a Stellantis autóipari csoport tulajdonába került ShareNow. Ez korábban a BMW és Mercedes közös vállalkozása volt.

 

Statisztikák

A 2020-ban alakult Jövő Mobilitása szövetség, mostanság már 46 tagot számlál, ők gyűjtöttek össze a témában rengeteg adatot. Ezekből szemezgetünk.

2022-ben egész jól alakultak a számok. A három vállalat járművei, 22 millió kilométer fölötti távot futottak, ezt közel 1500 autóval teljesítették. A GreenGo, 1300 tonna széndioxid kibocsátásától szabadította meg a bolygót. A számítások szerint, egy autómegosztásban használt négykerekű 6-12 autót válthat ki a fővárosban. A felhasználók száma mára több százezer fő.

A ShareNow tagjainak létszáma tavaly elérte a 80 ezret, ami 2021-hez képest 45 százalékos emelkedés. A GreenGónál ebben az időszakban még nagyobb ugrás volt, mert a 85 százalékkal nőtt a tagok száma. Ezért közelíti a 130 ezret.

Az, hogy milyen kilométer számnál és közlekedési szokásnál érdemes a saját autóról a közösségire váltani – az kis túlzással – hónapról-hónapra változik. A Jövő Mobilitása szövetség számításai szerint, már évi 7500 megtett kilométernél el lehet gondolkodni az autó eladásában.

Az autókat igénybe vevők köre bővült a cégekkel is, akik a dolgozói juttatás mellett a céges autóikat váltották fel a közösségi masinákkal. Közben a BMW csoporthoz tartozó DriveNow is megérkezett hozzánk, és a VW és a Skoda által működtetett We Share is elérhető.

 

Fialatalítás és bővítés

A jövőt a mai huszonévesek jelentik, ezért a szolgáltatók okosan „lőnek” rájuk. Ez annyit jelent, hogy a ShareNow a tanulóknak ingyenes a havi tagságot, a GreenGo pedig a 25 év alattiaknak nyújt kedvezményt.

Másik változást azt hozza, hogy az autók elérhetősége folyamatosan növekszik. Ezért láthatók a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is az applikációval igénybe vehető járművek. Plusz, Budapest eddig hanyagolt kerületeiben is használhatók a car sharing szolgáltatások.

A négykerekűek bérlése kilométer és idő alapon történhet. Az utóbbi alatt, a perc mellett órákról és napokról is lehet szó. Ezért vidéken is egyre gyakrabban feltűnnek ezek a járművek.

 

Kiemelt kép forrása: Share Now

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.