Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Egy startup cég megkezdi repülő autó prototípusának tesztrepülését – Videó

Devenyi Dalma | 2023.09.30. 01:00

Az Alef Aeronautics szerint a Model A repülő autójuk hatótávolsága körülbelül 320 km, repülési hatótávolsága pedig több mint 160 km lesz. 

 

Az emberi innováció elrepített minket az űrbe, és olyan csodákat adott nekünk, mint az internet és a mesterséges intelligencia (AI), de 2023-ban a repülő autók még mindig nagyrészt a tudományos fantasztikum tárgyai maradnak – írja az Euronews. Ennek ellenére az Alef Aeronautics amerikai start-up cég jövőre már más képet szeretne mutatni.

A kaliforniai székhelyű vállalat a szeptemberi Detroiti Autókiállításon mutatta be Model A repülő autó prototípusát, miközben megerősítette, hogy a járművet a Szövetségi Légügyi Hivatal engedélyezte a tesztrepülésekre. A cég egyelőre nem repült a járművel a nagyközönség előtt, és nem is adott ki felvételeket az autóról repülés közben.

A Model A elöl és hátul két légcsavarral rendelkezik, amelyek lehetővé teszik, hogy függőleges fel- és leszállást hajtson végre. Az Alef szerint az elektromos meghajtású járműnek körülbelül 320 km-es hatótávolsággal rendelkeznik, repülési hatótávolsága pedig több mint 160 km.

„Az ötlet lényege, hogy az autó jobb oldala és bal oldala szárnyat formáz, amely biztosítja a felhajtóerőt. Repülés közben a test 90 fokkal elfordul ” – magyarázta Jim Dukhovny, az Alef Aeronautics vezérigazgatója.

 

A repülési tesztek eredményétől függően az Alef reméli, hogy 2025-ben piacra dobhatja termékét, amely 280 000 euróért kerülhet majd a kiskereskedelembe. A vállalatnak azonban, amely Elon Musk SpaceX vállalatát is a pénzügyi támogatói között tartja számon, számos szabályozási akadályt kell leküzdenie, mielőtt repülő autója felszállhat. Először is a Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal jóváhagyására lesz szükség.

„Mindenhez idő kell. Ez nagyon bonyolult. Elég tesztrepülést kell végeznünk ahhoz, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy biztonságos és jó lesz a demó. Másodszor, jó első benyomást akarunk kelteni. Az elmúlt hét évben lopakodó üzemmódban működtünk” – mondta Dukhovny.

 

Légi taxik

Az Alef Model A csak egy a számos légi taxi és légi autó prototípus közül, amelyeket világszerte fejlesztenek. A német Volocopter vállalat várhatóan a jövő nyári párizsi olimpia idején már az eVTOL (függőlegesen felszálló elektromos repülőgépek) taxik fedélzetén fog utasokat szállítani, amennyiben 2024 elején megkapja az összes tanúsítványt és engedélyt.

A szakértők azonban figyelmeztetnek, hogy az égen száguldozó elektromos repülő autók kora még messze van. Dr. Carlos Cesnik, a Michigani Egyetem repülőmérnöki professzora szerint a repülő autókkal kapcsolatban még mindig a múlt századforduló korszakát éljük.

„Képzeljük el a repülés kezdetét, ahogyan ismerjük, és azokat a nagyon furcsa koncepciókat, amelyeket az 1900-as évek elején láttunk. Azt hiszem, most körülbelül ebben az időben vagyunk. Látni fogjuk, ahogy ezek a koncepciók fejlődnek, a redundancia, a multirotorok… A működtetés költségeinek sokkal alacsonyabbnak kell lenniük, mint a normál helikopteres műveleteknek, hogy ezek valóban megvalósíthatóvá váljanak, és valóban teljesítsék azt az elképzelésünket, hogy a mobilitás efféle módjait a nagyvárosokba hozzuk” – mondta.

Az Alef Aeronautics szerint a Model A repülő autójuk hatótávolsága körülbelül 320 km, repülési hatótávolsága pedig több mint 160 km lesz. (Fotó: Alef Aeronautics)

 

Miközben a kormányzati szervek engedélyeket adnak ki az eVTOL-ok és más repülő autók prototípusainak repülési tesztelésére, az infrastruktúra és a szabályozási keret hiánya akadályozza, hogy ezek a járművek teljes mértékben bekerüljenek a mainstreambe. Cesnik szerint a légi taxiknak még hosszabb időre van szükségük, mivel sokkal magasabb szintű biztonságot igényelnek, a költségek pedig jelenleg megfizethetetlenek.

„Kihívásokkal kell szembenéznünk. Úgy gondolom, hogy a műszaki kihívásokkal készen állunk megbirkózni. Vannak szabályozási kihívásaink, amelyek nehezebbek, mert ez a kormányokat és az iparágakat érinti. És ezek a határokon átnyúló tárgyalásokat igényelnek” – mondta Cesnik.

 

Kiemelt kép forrása: Alef Aeronautics

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.