Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Itt a dátum: ekkor tetőzhet a globális szén-, olaj- és földgázfogyasztás

S.Rita | 2023.10.04. 01:00

A kőolaj, földgáz és szén iránti globális kereslet 2030-ra valószínűleg tetőzik, ami biztató fejlemény, de közel sem elég ahhoz, hogy a globális hőmérséklet-emelkedést 1,5 Celsius-fokra korlátozzák – közölte kedden a Nemzetközi Energiaügynökség.

 

Az IEA szerint az energiaágazatból származó, a bolygót felmelegítő környezetszennyezés szintén ebben az évtizedben éri el a csúcspontját – idézi a CNN az IEA Net Zero Roadmap című, mérföldkőnek számító jelentésének frissített változatát. Fatih Birol, az ügynökség ügyvezető igazgatója kedden újságíróknak azt mondta, hogy az 1,5 fokos célhoz vezető út egyre szűkül, de jogos okunk van a bizakodásra.

„Elsősorban azt látjuk, hogy egy új, tiszta energiát hasznosító gazdaság van kialakulóban világszerte” – mondta.

A tudósok szerint az 1,5 fokos felmelegedés olyan küszöbérték, amely felett a szélsőséges hőség, az áradások, a szárazság, az erdőtüzek, valamint az élelmiszer- és vízhiány katasztrofális hatással jár. Az Európai Unió Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálata szerint az idei nyár az északi féltekén a világ eddigi legmelegebb nyara volt. A tudósok szerint ahhoz, hogy a 1,5 fokos határértéket tartani lehessen, az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának 2050-re nettó alapon – a légkörben keletkezett és onnan eltávolított összes kibocsátást figyelembe véve – nullára kell csökkennie.

A „Net Zero Roadmap” jelentés eredeti, 2021-es kiadása óta a világ rekordméretű növekedésttapasztalt a napenergia-kapacitásban, valamint az elektromos járművek ugrásszerű eladásában – írta az IEA. Az elmúlt két évben a napenergia lett a villamosenergia-piacok királya – mondta Birol. „A régi királynak – a szénnek – vége, és most a napenergia az új király… a költségek csökkennek”. Két évvel ezelőtt – tette hozzá – a világon eladott minden 25 új autóból egy elektromos volt. Idén ez az arány minden ötödikre nőtt.

Az IEA szerint a 2030-ig szükséges kibocsátáscsökkentés több mint 80%-át a megújuló energiaforrások bővítésével, a villamosítás fokozásával, az energiahatékonyság javításával és a metánkibocsátás csökkentésével lehet elérni.

A kőolaj, földgáz és szén iránti globális kereslet 2030-ra valószínűleg tetőzik, ami biztató fejlemény, de közel sem elég ahhoz, hogy a globális hőmérséklet-emelkedést 1,5 Celsius-fokra korlátozzák. (Fotó: Canva)

 

Herkulesi feladat

A globális felmelegedés korlátozása azonban herkulesi feladat – mondta Birol, megjegyezve, hogy a 1,5 fokos cél elérése a fosszilis tüzelőanyagok iránti kereslet 25%-os csökkenését igényli 2030-ig a jelenlegi szinthez képest.

Az IEA számításai szerint a tiszta energiába történő befektetéseknek világszerte több mint kétszeresére kell emelkedniük az idei évre tervezett 1,8 billió dollárról a 2030-as évek elejére évi 4,5 billió dollárra. Az 1,5 fokos cél elérése azt is jelenti, hogy szinte minden országnak előre kell hoznia a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás elérésére kitűzött céldátumot – írta kedden az IEA.

Eközben a szén-dioxid-leválasztás, -hasznosítás és -tárolás – olyan technológiák, amelyek megakadályozzák, hogy a szén a szennyeződés forrásánál kerüljön a légkörbe -, valamint a hidrogénalapú energia és a bioüzemanyagok 2030-ig „gyors előrelépést” igényelnek.

A világ vezetői november végén Dubaiban gyűlnek össze az ENSZ COP28 klímacsúcsára, hogy értékeljék a felmelegedés 1,5 fokra való korlátozása felé tett globális előrelépést.

 

Figyelmen kívül vett felhívás

Az IEA 2021-es jelentésében azt mondta, hogy a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás 2050-ig történő eléréséhez azonnal le kell állítani az új olaj- és gázprojektekbe történő beruházásokat, és nem szabad új széntüzelésű erőműveket engedélyezni.

A világ néhány fosszilis tüzelőanyag-termelője azonban figyelmen kívül hagyta ezt a felhívást. Júliusban az Egyesült Királyság kormánya bejelentette, hogy engedélyezi az olaj- és gázfúrások nagymértékű bővítését az Északi-tengeren.

Rishi Sunak miniszterelnök akkor azt mondta, hogy reményei szerint a tervek révén Nagy-Britannia hazai forrásból származó energiával fog rendelkezni, miközben az ország 2050-re áttér a nettó nullás gazdaságra.

Szeptemberben az OPEC azt mondta, hogy az új olaj- és gázprojektekbe történő beruházások leállítása a globális energiarendszer látványos kudarcát okozná.

„Ez potenciálisan példátlan mértékű energiakáoszhoz vezetne, amelynek szörnyű következményei lennének a gazdaságokra és emberek milliárdjaira világszerte” – mondta Haitham Al Ghais, az OPEC főtitkára egy nyilatkozatban.

Az olajárak az elmúlt hónapokban az OPEC és vezető szövetségese, Oroszország döntése nyomán megugrottak, miután a nyersolajkínálat csökkentéséről döntöttek, hogy ezzel próbálják támogatni az árakat. A Brent nyersolaj, a globális referenciaárfolyam a június végi mélypont óta 28%-kal emelkedett, és hordónként 93 dollár közelében kereskednek vele. A West Texas Intermediate, az amerikai referenciaárfolyam hasonló mértékben, hordónként 89 dollárra emelkedett.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

 

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.