Fenntarthatóság

Októberi hőhullám: Milyen meleg lesz ebben a hónapban Európában?

S.Rita | 2023.10.04. 02:00

Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban a múlt hónapban volt a valaha volt legmelegebb szeptember. És a szokatlanul meleg időjárás várhatóan októberben is folytatódik…

 

Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban, Svájcban és az Egyesült Királyságban a múlt hónapban rekordmagas hőmérsékletet mértek, amely 3,6 °C-kal haladta meg az évszakos normákat – írja az Euronews. Az EU Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálata szerint 2023 lesz az emberiség eddigi legmelegebb éve.

 

Milyen meleg volt Európában szeptemberben?

A francia Meteo-France meteorológiai szolgálat 21,5 °C-os átlagot mért, ami a legmelegebb szeptembert jelenti a mérések 1900-as kezdete óta. Ez több mint 3,6°C-kal haladja meg az 1991-2020-as időszakra vonatkozó normális értéket, és az idei július-augusztusi 21,1°C-os átlagot. Az országban először adtak ki szeptemberi hőhullám riasztást, a hónap elején a közép-nyugati Vienne megyében 38,8°C-ot mértek, ami az ország eddigi legmagasabb szeptemberi hőmérséklete. Németországban szeptemberben átlagosan 17,2°C-ot mértek, ami majdnem 4°C-kal haladja meg az 1961-1990-es átlagot.

„Az idei németországi rekordszeptember rendkívüli hőmérsékletei újabb bizonyítékai annak, hogy az éghajlatváltozás kellős közepén vagyunk” – mondta Tobias Fuchs, a Német Meteorológiai Szolgálat (DWD) éghajlati és környezetvédelmi osztályának vezetője.

Lengyelországban a hőmérséklet 3,6 °C-kal volt magasabb az átlagnál, és a legmelegebb szeptembert jelentette a feljegyzések több mint száz évvel ezelőtti kezdete óta. Az Egyesült Királyságban 22°C-os átlaghőmérsékletet mértek, ami jelentős emelkedést jelent az 1895-ben felállított 20,9°C-os korábbi rekordhoz képest.

 

Októberben is folytatódik a hőség?

Ebben a hónapban Európa egyes részein várhatóan kitart a magas hőmérséklet, az Egyesült Királyságban pedig októberi hőhullámot jósolnak. A Met Office az X-en (korábban Twitter) közölte: „A hőmérséklet október első hetén az átlagoshoz közeli vagy azt meghaladó lesz, és a második hét végére egyre inkább sokkal melegebbre utaló jeleket kapunk.”

Az előrejelzések szerint a héten hőkupola alakul ki Nyugat-Európa felett, a hőmérséklet Portugáliában és Spanyolországban 37 °C-ig, Délnyugat-Franciaországban pedig 35 °C-ig emelkedik.

A spanyol AEMET meteorológiai ügynökség szerint a hőmérséklet 10°C-kal az év ezen időszakában megszokott értékek fölé emelkedik. Ez várhatóan október 10-ig tart majd, és egyes helyeken fokozott tűzveszélyt jelent.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint a hőcsapdázó üvegházhatású gázok és az El Niño időjárási jelenség miatt idén rekordmagas hőmérsékleteket mértek, és ez a tendencia a következő öt évben is folytatódni fog.

A jövő hónapban megrendezésre kerülő COP28 csúcstalálkozón a világ vezetői megvitatják, hogyan lehet megfékezni az éghajlatváltozást és betartani a Párizsi Megállapodás célkitűzéseit. A fosszilis tüzelőanyagok fokozatos leállítása a bolygót fűtő üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében kulcsfontosságú téma lesz.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.