Mobilitás

Az új aerodinamikus, könnyű autótervek az SUV-k korának végét jelentik?

S.Rita | 2023.10.06. 01:00

A nagy és nehéz autók eladásai soha nem voltak ilyen magasak. Azonban az EU a villamosítás irányába halad, a hatékonyabb járművek pedig a SUV-k korának végét jelenthetik.

 

A közlekedési ágazat a globális éghajlatváltozás egyik fő okozója, az Európai Unió üvegházhatásúgáz-kibocsátásának negyedét teszi ki – írja az Euronews. Ez az egyetlen olyan jelentős ágazat, ahol a kibocsátások növekednek.

Ennek jelentős része a személygépkocsik használatából származik. Ennek ellenére a nagy és nehéz autók értékesítése soha nem volt ilyen magas, a sportcélú haszonjárművek (SUV) az összes eladott új autó közel felét teszik ki.

Ahogy az EU flottájának villamosítása felé haladunk, és ezzel együtt nagyobb hangsúlyt kap a könnyebb, aerodinamikusabb és hatékonyabb járművek iránti igény, leáldozhat az SUV-knak?

Az SUV-k súlyuk miatt sokkal kevésbé hatékonyak, mint a ferdehátúak vagy a szedánok. Egyszerűen fogalmazva: egy nehéz jármű mozgatása több energiát igényel, mint egy kisebb járműé. De vajon az elektromos SUV-k jó kompromisszumot kínálnak?

A rövid válasz, hogy nem, akkumulátor hozzáadása egy amúgy is nehéz járműhöz nem megoldás.

Bár az elektromos terepjárók a jármű teljes életciklusa során a környezetre gyakorolt hatást figyelembe véve talán kevésbé szennyezik a környezetet, mint az azonos méretű benzines vagy dízelüzemű járművek, a felhasznált anyagok mennyisége és a meghajtásukhoz szükséges nagyméretű elektromos akkumulátorok gyártásához szükséges energia miatt jelentős szénlábnyomot hagynak.

Az EU a villamosítás irányába halad, a hatékonyabb járművek pedig a SUV-k korának végét jelenthetik. (Fotó: Canva)

 

Az új elektromos járművek tervezése egyszerűbb lehet

Az elektromos autók korszakának beköszöntével új lehetőségek nyíltak meg az autótervezők számára, és a hatékonyságra való törekvés gyökeresen megváltoztatja az utakon közlekedő autók formáját.

A hagyományos belső égésű motor és számos alkatrésze nélkül az elektromos autók járműtervezése és szerkezete jelentősen egyszerűsödhet. A hatékonyság optimalizálása kulcsfontosságú a hatótávolság növeléséhez, az akkumulátor súlyának és az összköltségnek csökkentéséhez.

Az aerodinamika annak tudomány, hogyan áramlik a levegő a tárgyak körül és belsejében. Az autók esetében az aerodinamika jelentős szerepet játszik az autó általános hatékonyságában. A mérnökök az autó aerodinamikai hatékonyságát a légellenállási együtthatóval (Cd) mérik, amely azt mutatja, hogy a levegő milyen könnyen áramlik a jármű körül.

Minél alacsonyabb a szám, annál aerodinamikusabb az autó. Az autógyártók már évtizedek óta tudják, hogy a jobb üzemanyag-fogyasztás, a nagyobb végsebesség és az alacsonyabb károsanyag-kibocsátás érdekében milyen előnyökkel jár az autó aerodinamikai légellenállási együtthatójának csökkentése.

Minél alacsonyabb a Cd egy elektromos autóban, annál kevesebb energiára van szüksége a levegőben való mozgáshoz, így lényegében nagyobb hatótávolságot lehet kicsikarni az akkumulátorból. Ennek érdekében az autótervezők olyan simább formákat választanak, amelyek kisebb légellenállást eredményezve vágják a levegőt.

A Hyundai Ioniq 6 jellegzetes íveivel és könnycsepp alakú sziluettjével mindössze 0,21-es Cd értéket ér el, és az egyik legaerodinamikusabb és leghatékonyabb elektromos autó a piacon. Összehasonlításképpen, egy Land Rover Defender légellenállási együtthatója 0,38.

A ”szuperhatékonyságért járó díjat” a napenergiával működő Lightyear 0 kapja, amelynek légellenállási együtthatója 0,175. De mivel a holland autógyár az év elején leállította a gyártást, a Lucid Air Dream Edition Range 0,197-es légellenállási együtthatójával a jelenleg megvásárolható legaerodinamikusabb elektromos autó.

 

A szakértők véleménye megoszlik a terepjárók jövőjéről

Vége az útnak a SUV-k számára? Az autógyártók továbbra is megosztottak a nagyméretű járművek jövőjét illetően.

A svéd Volvo nemrégiben bejelentette, hogy az Egyesült Királyságban a nagyobb SUV-k javára kivonja kínálatából a meglévő kombikat és limuzinokat.

A Peugeot vezérigazgatója, Linda Jackson azonban úgy véli, hogy a nagyméretű, nehéz járművek nem egyeztethetők össze az elektromos autókra való törekvéssel. „Elmúltak azok az idők, amikor a nagy SUV-kat megérte megvenni, aerodinamika szempontjából rémesek” – mondta nemrég az Autocar brit magazinnak.

Hasonlóképpen vélekedik Vincent Cobee is, a Citroen korábbi vezérigazgatója azt mondta az Autocarnak, hogy az SUV-k hanyatlása a küszöbön áll, és a jövőben a népszerűségüket valószínűleg a megnövekedett adók és szabályozások fogják csökkenteni.

„A teljesen elektromos világban az aerodinamika mindenek felett áll. Bármi, ami magas vagy szögletes, azonnal hátrányba kerül” – tette hozzá.

A nehezebb járművek értékesítésének adóval történő visszaszorítása már működik néhány országban. A Franciaországban bejegyzett új autókra 2021 óta súlyadó vonatkozik. Minden 1800 kg-nál nehezebb járművet minden további kilogramm után 10 euróval adóztatnak.

Vége az útnak a SUV-k számára? Az autógyártók továbbra is megosztottak a nagyméretű járművek jövőjét illetően. (Fotó: Canva)

 

A terepjárók korlátozása

Az Egyesült Államokban Washington államban, Montrealban és Norvégiában már bevezettek súlyalapú díjakat, és New Yorkban és Kaliforniában is vannak javaslatok ezek bevezetésére. Párizsban pedig nemrég elfogadtak egy olyan intézkedést, amely magasabb parkolási díjat vet ki a nagy és nehéz autók tulajdonosaira.

A súlyosabb járművek és az általuk a gyalogosokra és a kerékpárosokra jelentett veszélyek miatt biztonsági aggályok is felmerülnek.

A múlt hónapban a Traffic Injury Prevention című folyóiratban közzétett kutatás megállapította, hogy a terepjárókkal való ütközésekből származó kerékpáros sérülések súlyosabbak, mint a személygépkocsikkal való ütközésekből származó sérülések, különösen a fejsérülések tekintetében.

Egy korábbi, ugyanebben a kiadványban megjelent tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a terepjárók továbbra is aránytalanul nagyobb valószínűséggel sebesítenek meg vagy ölnek meg gyalogosokat, mint a személygépkocsik.

Nem tűnik valószínűnek, hogy a terepjáró jelenlegi formájában továbbra is képes lenne megfelelni a gyorsan változó piac követelményeinek. A terepjárók nem hatékonyak, növelik a kibocsátást, és komoly veszélyt jelentenek a veszélyeztetett úthasználókra nézve, további népszerűségük pedig azzal fenyeget, hogy aláássák az éghajlati válság kezelésére irányuló erőfeszítéseket.

Az elektromos autók iránti kereslet növekedésével párhuzamosan nő az akkumulátorokhoz szükséges kritikus anyagok iránti igény is, de ez a szükséglet csökkenthető a fejlett akkumulátor-technológiák és az autók tervezésébe beépített hatékonyságnövelés révén. Úgy tűnik tehát, hogy a jövőben a dobozos SUV-formát az autózás archívumába zárják, és a „túlzott fogyasztás” korának reliktumaként címkézik fel.

 

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.